MENÜ

Hakemlerle özel görüşme!

Abone Ol Google News

Yıllarca futbolun bütün paydaşları, şiddet olaylarını körüklerken, TFF ve TFF’nin disiplin kurulları sesini çıkartmadı. Ceza vermek yerine neredeyse özür dileyen kararlar aldılar. Düşük cezalara mevzuat izin vermediyse, mevzuat değiştirildi. Her mevzuat değişikliğinde cezalar daha da komik hâl aldı. Parasını verenin ceza almadan kurtulduğu maddeler talimata eklendi. Yaşananların ardından, TFF Başkanı Büyükekşi dün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı bitimi hayal kırıklığına uğradım. 11 Aralık gecesi çok üst perdeden konuşmuştu. Bu kez daha sakin ve itidalliydi. Sadece birkaç hususu açıkladı. Beklediğim radikal kararları duyamadım. Çözümleri zamana yaydı. Disiplin talimatında devre arası değişikliğe gidileceğini, hak mahrumiyeti ve para cezasına ilave tedbirler geleceğini açıkladı. Liglerin salı günü başlayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Geri adım attılar ama..

TFF ve MHK yönetiminin hastanede Meler’i ziyaret ettikleri gün, hakemler hastaneden ayrılmışlar ve TFF-MHK yönetimiyle bir araya gelmemişlerdi. Bu bir tepkiydi. Maçlara çıkmama kararlılıkları vardı. Hakemler aynı gün, bakanlarla görüştüler. Kendilerine en üst düzeyde güvence verildi, maçlara çıkma konusunda fikirlerini tekrar gözden geçirmeleri istendi. Akşam saatlerinde TFF yönetimi FIFA hakemimiz Arda Kardeşler’in öncülük ettiği bir grup hakemle Ankara’da bir araya geldi. Hakemler bu toplantıda geri adım attılar ve maçlara çıkacaklarını söylediler. Hakemler eşleriyle birlikte hafta sonunu bir arada geçirmek istediklerini TFF yönetimine ilettiler. TFF de bu talebe olumlu karşılık verdi ve hafta sonu için planlama yaptı.

Haberin Devamı

İşte hakemlerin sıkıntıları

Ben bu yazıyı yazdığım saatlerde hakemler çevrimiçi toplantı yaparak son durumu değerlendiriyorlardı. Bazı hakemler maçlara bu kadar erken çıkılmasına muhalefet etseler de toplantı sonrası liglerin başlamasıyla ilgili kararın değişeceğini sanmıyorum. Bazı hakemler sıkıntı duydukları hususların olduğunu, bu hususlarla ilgili bir güvence alınmadan maçlara çıkma kararı alınmasını eleştiriyorlar.

Şu konulardan sıkıntılı olduklarını dile getiriyorlar:

1- Yalnız olduklarını düşünüyorlar

Hakemler yalnız olduklarını ve hiç bir kurum ya da kişiden bekledikleri desteği bulamadıklarını söylüyorlar. Zaman zaman TFF sitesinden yapılan hakem konulu açıklamaların onları incittiğini ve hedef tahtası haline geldiklerini düşünüyorlar. “Devre arasına kadar maç alamayacak, sezon sonuna kadar maç alamayacak, bu performans klasman değerlendirmelerinde göz önünde bulundurulacak.” gibi açıklamaların onları yıprattığını, hedef yaptığını ve kaygıya sürüklediğini belirtiyorlar.

2- Algoritmaya karşılar

Rutinin dışında dinlendirilen hakemler için gerekli izahatın yapılmamasının ekip içinde moral bozukluğu doğurduğunu söylüyorlar. Uzun zaman maça çıkmayan hakeme MHK’nin, “Atamaları algoritma yapıyor.” mazeretine sığınmasına öfkeliler. Algoritmaya karşılar. Algoritmadaki verilerin şeffaf olmadığından yakınıyorlar.

3- Destek bekliyorlar

Kulüpler tarafından yapılan açıklamalara ya da haklarında gündeme getirilen iddialara kurumsal saygıdan dolayı cevap veremediklerini, bu konuda TFF ve MHK’nin kendilerine yeteri kadar destek olmadıklarını ifade ediyorlar. Yakın zamanda Trabzonspor’un yaptığı “Bize söz verdiler!” açıklamasına cevap verilmemesinden ve Mete Kalkavan’ın maç alamamasından yakınıyorlar.

Haberin Devamı

4- Klasmandan rahatsızlar!

Daha önce yılda bir kez hakem klasmanı belirleniyordu. Sezon performansına göre tenzil ve terfiler oluyordu. Bu mevzuat değişti. Artık yılda iki kez terfi/tenzil yapılıyor. Hakemler bu maddenin kendileri için bir tehdit unsuru olarak kullanıldığını düşünüyorlar. (Büyükekşi de basın toplantısında ‘Devre arası hakem klasmanları belirlenecek!’ dedi) Devre arasında “Terfi olabilir ancak tenzil olmamalı.” diyorlar. Sezon ortası bazı hakemlerin listeden çıkartılması durumunda, bunun bir kulübün talebiyle gerçekleştiği kabulünün oluşacağını dile getiriyorlar.

5- Geç kaldıkları görüşündeler

11 Aralık rezaletinin yaşandığı gün MHK Başkan ve yetkililerinin hakem Halil Umut Meler’in yanına gelmekte geç kaldıklarını düşünüyorlar. O gece ne yapıp edip MHK Başkanı Sayın İbanoğlu’nun Meler’in yanında olması gerektiğini söylüyorlar.

6- Başkana kırgınlar

Sayın Büyükekşi’nin basın toplantısında rezaleti gerçekleştiren kulüp başkanını eleştirmek bir yana onunla ilgili “Yıllardan beri Faruk Başkanımızı tanıyoruz, böyle birisi değildi.” ifadesine fazlasıyla kırılmışlar.

YORUM YAZ