MENÜ

Hakemler tartışılmadı, sebebi belli...

Abone Ol Google News

3.Hafta Hakem Değerlendirmesi 

Haberin Devamı

Bu hafta, ilk iki haftanın aksine hakemler tartışılmadı. Sebebi belli… Avrupa kupası maçları nedeniyle üç büyük takımın maçı yoktu. Hakemler de rahat bir haftayı geride bıraktılar. Görünen o ki hakemlerimizin başarılı ya da başarısız diye nitelendirilmelerine sebep olan maçlar hep göz önündeki büyük takım maçları. Burada yapılan bir taç hatası bile gündem olurken, iki Anadolu takımının maçında, yapılmayacak en fahiş hakem hataları da yapılsa futbolseverlerin(!) gündeminde yer bulamıyor.

Haftanın Hakemi:                        Bahattin Şimşek

Haftanın Hayal Kırıklığı:              Direnç Tonusluoğlu

Konyaspor Gaziantepspor / Mete Kalkavan

Ligin en tecrübeli hakemi, tecrübesini de kullanarak kusursuza yakın bir maç idare etti. Bence tek kusuru, ilk yarı biterken gerçekleşen bir elle oynama pozisyonuna, devre bittikten sonra uzun bir süre itiraz eden Cikalleshi’ye göstermediği sarı karttı.

68.dakikada Guilherme’nin golü için ofsayt itirazları oldu. Pozisyonun başlangıcında şeklen ofsayt pozisyonunda olan Cikalleshi, topa dokunmadan üzerinden atladı. Bu sırada topa dokunmadı, rakibin etki alanında değildi, top için rakibiyle mücadeleye girmedi ve rakibinin topa hamlesini geciktirmedi. Yani kısaca ofsayt olmasını gerektirecek bir hareket yapmadı. Dolayısıyla gol kararı doğruydu. Pozisyonu devam ettiren yardımcı hakem Abdullah Uğur Sarı’yı kutluyorum.

Haberin Devamı

Trabzonspor Rizespor / Halil Umut Meler

Maçın 18.dakikasında Rizespor’un golü serbest vuruş sonrası geldi. Hakemin serbest vuruş kararında yanılmadığı fikrindeyim. Bacesetas Varesanovic’i eliyle iterken, ayağıyla da bir hamlesi var. Bu faulden hemen önce Larsen ile Mithat ikili mücadelesinde Larsen yerde kalmıştı. Meler’in buradaki devam kararına da saygım var. Ama ben faul verilse daha doğru bulurdum.

Maçta 5 gol oldu ve atılan 5 golde de oyun kurallarına aykırı bir durum yoktu. Goller temizdi. Maçın 90.dakikasında, Rizespor ceza sahasında Benkovic’i Anıl Yaşar, belinden tutarak durduruyor sonra da arkadan üzerine yüklenerek yere düşürüyor. Burada Trabzonspor lehine bir penaltı kararı verilmesi gerekirdi.

Sivasspor Antalyaspor / Ümit Öztürk

Maçın hakemi Ümit Öztürk ilk hafta yönetimiyle lige iyi başlamıştı ama bu hafta kartlarında tutarlı değildi. Sarı kartı olan Sivassporlu G.Rodrigues önce Erdal Rakip’e sarı kartlık bir müdahalede bulundu. İkinci sarı kart göreceği pozisyonda faul çalınmadı. Aynı oyuncu bu kez 88.dakikada Antalyalı Saric’e yine ikinci sarı kartlık faul yaptı ama yine kart çıkmadı. Hakemler bu durumu fark edemediler ancak Servet Hoca fark etti. Sivasspor’un teknik sorumlusu, hemen bu oyuncuyu oyundan çıkarttı.

Maçın 90+5. dakikasında Manaj’ın Veysel’in burnuna gelen dirseği sınırları zorluyordu. Hakemin yorumu sarı karttı. Bize de bu yoruma saygı duymak düşer.

Kasımpaşa Pendikspor / Yaşar Kemal Uğurlu

Maçın ilk yarısının son dakikalarında Pendikspor lehine VAR müdahalesi ile verilen penaltı doğruydu. Halil’in kafa vuruşunda Winck’in açık koluna gelen topta penaltı çok netti. 71.dakikada Pendikspor ceza sahası içinde Lusamba topu kafayla uzaklaştırırken, top takım arkadaşı Rassoul’un açık olan koluna geldi. Çok kez tekrar ettiğimiz gibi: “Takım arkadaşının uzaklaştırmak için vurduğu top, ele gelse bile penaltı olmaz!”. Dolayısıyla bu pozisyonda, hakemin devam kararı doğruydu. Ama kendisine itiraz eden ve bunu abartan Aytaç’ı ikinci sarı karttan oyundan atmalıydı.

Haberin Devamı

Pendiksporlu Serkan Asan 90+1.dakikada ikinci sarı kartı görerek oyundan atıldı. Bir dakika arayla iki doğru sarı kart gördü. Hakem bu iki sarı kartında da yanılmadı.

Karagümrük Ankaragücü / Turgut Doman

Bu sezon ilk maçını yönetti. Pozisyonlara yakın ve enerjikti. Bazı faul ve kart hataları yaptı. Maçın 53.dakikasında Ankaragücü hücumunda Dokanovic, Karabüklü Dresevic ve Münir’in sıkıştırmasıyla yerde kaldı. Hakem devam dedi ancak bu net bir penaltıydı. Ankaragücü bir penaltıdan oldu.

Kayserispor Samsunspor / Bahattin Şimşek

Ligde ikinci kez düdük çaldı. Sezona iyi hazırlandığı her halinden belli. Aktif ve enerjik. İki kere top çarptı, nazarlık kabul ettim. Maçın yardımcı hakemleri Selahattin Altay ve Cem Özbay kusursuzdular.

Alanyaspor Hatayspor / Direnç Tonusluoğlu

Lige fizik olarak hazır görünen Tonusluoğlu, düdüklerinde doğruyu bulmakta zorlandı. Oyuncuların abartılı tepkilerine duyarsız kaldı. Oyunculara kendisini kabul ettiremedi. 90+1’de VAR müdahalesiyle iptal edilen Alanyaspor golünde hakemler yanılmadılar. Soldan yapılan ortada Umut topu ağlara gönderse de Anderson ofsayttaydı. Topa dokunmamış olsa bile sıçraması ile kaleciyi ve arkasındaki savunma oyuncusunu etkiledi.

Haberin Devamı

Bu maçın 4.hakemi Cihan Aydın’a parantez açmak lazım. Umursamaz tavırları ve hakemliğe yakışmayan beden dili, onun Süper Lige kadar nasıl geldiğini sorgulamama sebep oldu.

YORUM YAZ