MENÜ

Hakemler kötü başladı ama...

Abone Ol Google News

Ligimiz çok kaotik başladı. Hakemler lige hazır görünmüyorlar. Özellikle fizik ve mental olarak hazırlanmamış hakemler çoğunlukta. İyi hazırlanmış hakem sayısı oldukça az. Hakemler kadar yardımcı hakemler de iyi bir başlangıç yapamadılar. Bu hafta sonu büyük takımların maçının olmaması, hakemlere ve Merkez Hakem Kuruluna bir değerlendirme ve toparlanma imkânı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Dördüncü hafta sonunda verilecek milli maç arasına kadar hakemlere süre vermek ve sezona ısınmaları ve eksikliklerini gidermeleri için anlayış göstermek gerekir.

Haftanın Hakemi: Burak Şeker

Haftanın hayal kırıklığı: Atilla Karaoğlan

İstanbulspor Kayserispor / Sarper Barış Saka

Antalya bölgesi hakemi Sarper Barış Saka lige iyi bir başlangıç yaptı. Fizik olarak lige iyi hazırlanmış. Tüm pozisyonlara yakındı. Kartlarını yerinde ve zamanında kullandı. Kendi adına başarılı bir maç tamamladı.

Maçın 81.dakikasında İstanbulspor’un beraberlik golünden önce bence ofsayt vardı. Yardımcı hakem Özgür Ertem, atağın henüz başında ofsayt pozisyonunda bulunan İstanbulsporlu Laurentino’nun rakibini etkilemediğini düşündü. Ofsayt bayrağını kaldırmadı. Ama bence Kasımpaşalı savunma oyuncusu, rakibinin baskısından etkilenerek sağlıklı bir savunma yapamadı. Golün ofsayt gerekçesiyle iptali daha doğru olurdu.

Haberin Devamı

Antalyaspor Konyaspor / Ali Şansalan

Lige hazır göremedim. Pozisyonlara uzak ve hareketsiz bir maç çıkarttı. Elbette performansını Antalya’daki aşırı sıcak hava da etkilemiş olabilir.

54.dakikada Konyasporlu Uğurcan, ceza sahası içinde Antalyasporlu Ribeiro’nun ayağına kazara basıyor. Burada hakemin devam kararı doğruydu. Kazara basma penaltı olmaz. 59’da Cicaldau Frediy;nin müdahalesi ile yerde kaldı. Çok açık bir penaltıydı. Hakem yanılmadı.

86.dakikada Ahmet Oğuz’un tribünle bir diyaloğu oldu. Kameraya yansıyan görüntülere göre Ahmet Oğuz’un dudaklarından hoş olmayan kelimeler dökülüyor. Elbette hakemin söylediklerini duyma şansı yoktu. Duymuş olsa kartın rengi kırmızı olurdu.. 

Rizespor Alanyaspor / Yiğit Arslan

Yiğit Arslan sezona başarısız başlayan isimlerden oldu. Kartlarında standardı yoktu. Çaldığı ve çalmadığı düdüklerde hata oranı yüksekti. Alanyaspor’da Oğuz Aydın’ın kırmızı kartını VAR yardımıyla verdi. Oysa önü çok açıktı ve bu kırmızı kartı kendisi görebilirdi.

45+’da Alanya hücumunda Augusto Zeki’nin müdahalesiyle yerde kaldı penaltı bekledi ancak pozisyon ceza sahası dışındaydı. 70.dakikada Alanyalı Augusto’nun Rizespor akınını elle kestiği pozisyonda ikinci sarı karttan kırmızı kart görmesi gerekirdi. 

Hatayspor Kasımpaşa / Mert Güzenge

Maç içinde hakemlere pek fazla iş düşmedi. Hakem Güzenge maçı kartsız tamamladı.

39.dakikada ceza sahası içerisinde Strandberg yerde kaldı, penaltı bekledi. Hakemin devam kararı doğruydu. Yasin Özcan’ın Hataylı Bertuğ’a faulünde kart çıkmalıydı ama hakem faul dahi çalmadı. Pozisyonlara uzak konumlanarak maçı takip etti.

Galatasaray Trabzonspor / Atilla Karaoğlan

Gösterdiği ve göstermediği kartlar, çaldığı ve çalmadığı düdüklerle çok sayıda hata yaptı. Aut/korner kararlarında bile çok bariz yanlışlara imza attı. Maçın atmosferinin düşüklüğü ve oyuncuların iyi niyeti sayesinde yaptığı hatalar fazla sırıtmadı. Ancak bu yönetimi ne tecrübesine ne de göğsünde taşıdığı kokarda yakıştı.

Haberin Devamı

Sürekli faul yapan ve oyunu bozan oyunculara önlem alamadı. 20. dakikada Trezeguet’in Boey’in çenesine gelen dirseğinde, Galatasaray lehine penaltı çalması gerekirdi. 23’te Galatasaray’ın kazandığı golden önce Toreira’nın Bakasetas’a müdahalesinde, iptali gerektirecek durum yoktu.

46’da Trezeguet’in sakatlanarak oyundan çıktığı pozisyonda Karaoğlan faul dahi çalmadı. Pozisyonda Boey’e sarı kart gerekirdi. 61’de Mertens’in penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Mertens ayağını rakibin koşu yoluna uzatarak temas arıyor ve kendini yere bırakıyor.

76’da Kourbelis’in Toreira’ya faulünde sarı kart çıkması gerekirdi. Trabzonlu oyuncunun sarı kartı olduğu için bu dakikada kırmızı kart görmesi gerekirdi.

Maçta Galatasaray 21 faul yaparken, Trabzonspor 7 faul yaptı. Hakem Galatasaray’ın sert oyununa karşılık sadece Anhelinyo’ya sarı kart gösterdi, o da yanlış oldu. Galatasaraylı 3 oyuncuya itirazdan sarı kart çıktı. 

Başakşehir Karagümrük / Burak Şeker

Burak Şeker, sadece bu haftanın değil ilk iki haftanın en iyi hakemiydi. Sezona çok iyi hazırlanmış. Fizik ve moral olarak üst seviyedeydi. Çok koştu, iyi yer aldı. Oyuncuların güvenini kazandı. Nazarlık bir sarı kart hatası dışında mükemmele yakın maç çıkarttı. 

Beşiktaş Pendikspor / Kadir Sağlam

Maçın hakemi Kadir Sağlam yönettiği büyük takım maçlarında genelde sıkıntı yaşayan bir isim. Pazar akşamı maç sakin giderken, kimse hakemi aramıyordu. Maçta ne zaman ki hakeme ihtiyaç oldu ve gözler hakemi aramaya başladı; o dakikalarda hakem de maçın kontrolünü elinden kaçırdı.

Haberin Devamı

76.dakikada Colley’in golü topun oyun alanı dışından geldiği gerekçesiyle iptal edildi. Bu pozisyonda karar günahıyla/sevabıyla yardımcı hakemin sorumluluğunda. Görüntülerden topun oyun alanını terk edip etmediğini çözme, kesin bir hüküm kurma şansımız yok. Ama topun pozisyonuna bakınca çıkmamış olma ihtimalini daha yüksek buluyorum.

90.dakikada Thuram Masuaku’nun müdahalesiyle yerde kaldı. Masuaku topu ıskalayınca ikinci bir hamle ile diziyle rakibi düşürüyor. VAR müdahalesiyle verilen penaltı doğru karardı. Ancak bu dakikadan sonra hakem maçın kontrolünü kaybetti ve uzatma dakikalarında birçok kargaşa yaşandı.

Osman Özköylü’nün saha kenarındaki davranışları, kırmızı kart görmesi için yeterliydi ancak hakemler oralı olmadı.

Gaziantepspor Sivasspor / Arda Kardeşler

Haftanın başarılı hakemlerindendi. İkili mücadelelerin çoğunlukta olduğu maçı başarılı şekilde tamamladı. Belki bir/iki sarı kart hatasından bahsedilebilir ancak vasat üstü bir maç çıkarttığını söyleyebilirim. 

Samsunspor Fenerbahçe / Volkan Bayarslan

Hakem Volkan Bayarslan sonucu etkileyecek bir hata yapmadan maçı tamamladı. Genelde faul kararları yerindeydi. Bence tek kusuru İsmail’e oyuncuların değişerek yaptığı faullere önlem alamamasıydı. İsmail’e yapılan faullerde en az iki sarı kartı atladı. Maçın en çok konuşulan pozisyonu, Fenerbahçe’nin VAR müdahalesiyle iptal edilen golüydü. Atak başlangıç fazı ile ilgili önemli bir tartışma yaşandı. 

Fenerbahçe’nin iptal edilen golü ile ilgili protokolde yer alan şu iki ifade bizim için rehber olabilir.

1-Atak başlangıç aşamasının belirlenmesinde; VAR ve hakemin “Futbol ne bekliyor?” yaklaşımını benimsemeleri gerekir.

2-Atak aşaması (hareketi)’nin başladığı noktayı belirlemek SUBJEKTİFTİR!

İki ifadeyi rehber aldığımızda, dünkü  pozisyonun hakemin yorum alanında olduğunu ve kesin hüküm vermenin mümkün olmadığını görürsünüz. 

Bu pozisyon için benim de yorumum VAR ile aynı… Her ne kadar Samsunlu oyuncular topla oynuyor olsalar da baskı altında olduklarından, kontrollü bir şekilde pas şansı yakalayamadan topu kaptırdıkları için “atak başlangıç fazı” sonlanmamıştır. Dolayısıyla gol iptali doğru karardı.

Ankaragücü Adana Demirspor / Cihan Aydın

Hakemler açısından rahat bir maç oldu. Hakem ekibini zorlayacak pozisyon yaşanmadı. Hakemin 2 sarı kart hatası dışında, hatası yoktu.

Genç kardeşimiz eleştirilere kulak vermeli. Sahada kullandığı beden dili aşırı abartılı ve antipatik. Beden dili konusunda kendini geliştirmeli.

YORUM YAZ