MENÜ

Hakemler için ayağa kalkma zamanı

Abone Ol Google News

İlk haftadan hakem eleştirileri de başladı. Ben bu sezonun da çok fazla hakem kararı konuşacağımız bir sezon olacağı kanaatindeyim! Bu tespitim, Zekeriya Alp ve onun kurulunun başarısız olacağıyla ilgili bir öngörü değil... Bu tespitimin nedeni: “Son 5 yılda yapılan yanlış uygulamalar, günü ve koltuğu korumaya yönelik icraatlar neticesinde; moral, motivasyon, nitelik ve nicelik olarak yıpranmış bir hakem grubuna sahip olmamız.”

Haberin Devamı

İvme kazanırız ama

Zekeriya Alp’in hakemliğimize bir ivme kazandıracağına inancım var. Öncelikli icraatı; sahada dirayetli duran, kendine güveni gelmiş, moral-motivasyonu artmış, kişilikli bir hakem topluluğu oluşturmak için çaba sarf etmek olacaktır. Bu hakem gurubunu düştüğü yerden kaldırmak, öyle kolay olmayacak. Zamana ihtiyaç var ve Türk futbol kamuoyu da hayli sabırsız!

Skandal hata aranır!

Yeterli hazırlık yapılmadan uygulanan ve tartışmaların ana kaynağı olan VAR sistemi, bu yıl da çok sıkıntı doğuracak konuların başında geliyor. Geçtiğimiz yılı unutmamız gerekecek. Sistemin çok sık kullanılması, istenilen bir durum değil. Hakem kararına müdahale çizgisi, UEFA normlarına çekilecek. “Hiç değilse hakem gelip kendi baksaydı” gibi bir yaklaşım yok! Şu cümleme lütfen dikkat: “VAR’ın pozisyona müdahale etmemiş olması, sahadaki hakemin kararının yüzde 100 doğru olduğu anlamına gelmiyor!” Bazen hakemin kararı yanlışken bile, VAR müdahale edemez. Çünkü VAR: “ En doğru kararı aramaz, skandal hatayı arar!” (Fenerbahçe’nin ilk penaltısına da bu gözle bakmak lazım).

Haberin Devamı

Alt liglerin beklentisi yüksek!

Bu sezon en üst kadrodaki hakem sayısı 43’e yükseldi. Önceki yıllardan maaş bağlananlar, maaşlarını almaya devam ederken, kadroya yeni alınanlara maaş ödenmeyecekmiş. Bence bu karar, bir kez daha gözden geçirilmeli. İlk hakem tartışmalarının alevlendiği hafta “Aynı kadroda birine maaş öderken, diğerine ödemezseniz, ayrım yaparsanız; olacağı buydu!” Şeklinde başlayan eleştirilerin muhatabı olabilirsiniz. Ücretlerle ilgili bir diğer sorun da şu: 3. Lig’de görev yapan ve kilometrelerce mesafeye maç yönetmeye giden 4. hakemin ücreti 490, yardımcı hakemin 575 TL gibi komik bir rakam. Alt lig hakemleri bu sene yapılacak artışları merakla bekliyorlar. Hakemler ücretlerindeki ilk dolgun artışı Başkan Zekeriya Alp’in önceki döneminde yaşamıştı, beklentileri o yüzden çok yüksek!

YORUM YAZ