MENÜ

Eğitim şart

Abone Ol Google News

Hakemin algısı faulü Rafael’in yaptığı yönünde. Oyuncuyu Skrtel’in düşürmüş olmasının önemi yok. Hakem Skrtel’i de görüyor ama faulü Rafael’in yaptığını düşünüyor. Bu kararla Disiplin Kurulu kendini hakem yerine koymuştur. Bu karar, ileride tamiri mümkün olmayacak sorunları da beraberinde getirmiştir. Disiplin Kurulu üyelerinin ciddi bir eğitime ihtiyaçları var.

Haberin Devamı

Rafael’in gördüğü kartı Disiplin Kurulu iptal etti. Bu iptale dayanak olarak da disiplin talimatının 86/2. ve 86/3. Maddesi gösterildi. 86. maddenin ilgili bölümleri, yanlış gösterilen kartlardan sonra kulüplerin iptal taleplerinin önüne geçilmesi için sonradan eklendi. 2006’da Samsunspor-Fenerbahçe maçında kaleci Kerem’in, 2007'de Beşiktaş formasını giyerken, Trabzonspor maçında kaleci Rüştü’nün kartları hatalı olduğu için iptal edilmişti. Gökhan Zan, Gençlerbirliği oyuncusuna yumruk attığı gerekçesiyle 2 maçla cezalandırılmış ancak karşı taraf böyle bir şey olmadığını itiraf edince Tahkim cezayı 1 maça indirip 1 yıl ertelemişti. Bu hadiselerin üzerine kart gören oyuncunun ertesi maçta oynamasının önüne geçmek adına sadece 'Şahısta hata yapılması' koşuluyla gösterilecek kartların iptal edileceği hükme bağlandı.

Haberin Devamı

Kimin düşürdüğü önemli değil

Fakat 'Şahısta hata' konusu asla Rafael olayını kapsayan bir durum değil. Hakemin sahadaki algısı faulü Rafael’in yaptığı yönünde. Rafael temas etmiyor olsa bile pozisyonun içinde. Hakem yanılıyor. Rakibine temas ettiğini düşünüyor. Temas olmasa da kontrolsüz olarak kaydığını da düşünebilir. Yine kart gösterebilir. Hakemin sahadaki algısı bu! 1 metre ceza sahası dışındaki pozisyona ceza sahası içinde penaltı verilmesi gibi... Oyuncuyu Skrtel’in düşürmüş olmasının önemi yok. Hakem Skrtel’i de görüyor ama faulü Rafael’in yaptığını düşünüyor. Bu kararla Disiplin Kurulu kendini hakem yerine koymuştur. Bu karar ileride tamiri mümkün olmayacak sorunları da beraberinde getirmiştir.

VAR zaten devreye girdi

Disiplin Kurulu’nun anladığı manada “Şahısta hata” yapılmış olsaydı, zaten bu konu VAR’ın müdahale alanı içinde olan bir konu. Hakemin olayla ilgisi olmayan bir oyuncuya kartı göstermesi durumunda VAR zaten devreye girerdi. Anladığım kadarıyla Disiplin Kurulu üyelerinin; IFAB sirkülerleri ve VAR protokolü hakkında ciddi bir eğitime ihtiyaçları var. MADDE 86: (2) Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararlarının hiçbirini değiştiremez veya bozamaz. (3) Disiplin Kurulu, hakemin saha içerisindeki futbolculara ilişkin disiplin uygulamalarını (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak şahısta hata hallerinde ortadan kaldırabilir.

YORUM YAZ