MENÜ

Dünya Kupası şansını yitirdi ve...

Abone Ol Google News

Adını dünya futboluna altın harflerle yazdırmış, 'Dünyanın en iyi üç hakeminden biri' unvanını almış, 5 büyük turnuvada ardı ardına görev almış, yurt içi ve yurt dışında, 4 kıtada sayısız maç yönetmiş, futbol dünyamızın en kariyerli ismi; hakemliği bırakarak, TFF ’de genç hakem yetiştirmek üzere yeni bir maceraya atıldı. Türkiye önümüzdeki senelerde böyle bir kariyer yakalayacak hakem yetiştiremez. Mevcut FIFA listesinde bulunanlardan, Süper Lig kadrosundaki diğer hakemlerden, alt liglerdeki kadrolardan bu seviyeye ulaşmak üzere umut vaat eden bir isim yok. Ayrıca Türkiye’de hakem yetiştirmek için uygun bir iklim de yok! Futbolun genel kitlesi hakemlerin başarısızlığı üzerine bir psikolojiden besleniyor.

Haberin Devamı

Hayatını hakemliğe adadı

Cüneyt Çakır ’la birçok maçta birlikte oldum. Yurt dışında yönettiği maçları izlemek için gittiğim oldu. Bambaşka bir profil ve hayatını hakemliğe adamış bir kişiydi. İşi disiplini, ahlakı, entellektüel birikimi, hoşgörüsü ve alçakgönüllülüğüyle örnek bir sporcuydu. Gencecik hakemlerimiz Avrupa’ya gidip koşamıyor, kural sınavında, dil sınavında başarılı olamıyor, verilen şansları kullanamıyor, sakatlıktan kurtulmuyor. Çakır kariyeri boyunca tek bir atletik test, tek bir sınav başarısızlığı olmadan kariyerini ve kusursuz sporculuk geçmişini noktaladı. Yeni görevinde kendisine başarılar dilerim.

Haberin Devamı

Borcunu ödeyeceğini açıkladı

Çakır, 'Genç hakem yetiştirme uzmanı' olarak görev yapacak. Üst lig hakemleriyle ilgili bir sorumluluğu olmayacak. Hug Dallas ’ın eğitimlerinde ya da MHK ’nin diğer eğitim birimlerinde görev almayacak. Görev alanı 2. ve 3.Lig hakemleri olacak. Birlikte çalışacağı genç hakemleri kendisi belirlemeyecek. MHK ’nin belirlediği isimlerle birlikte çalışıp, maçlarını izleyerek gelişimine katkı sunacak. Hakemlere klasman yükseltme ya da maç verme gibi bir görevi de olmayacak. Sözleşmesi bir yıllık.

Haksız yere kaybetti

Belli ki 8 Mart hakem operasyonu sonrası, tahkimden hakkını geri alsa da Dünya Kupası şansını haksız yere kaybetmesi onu bu karara itmiş. “Beni Türkiye Cüneyt Çakır yaptı. Yurt dışından sayısız hakemlik, eğitimcilik ve yöneticilik teklifi var. Ben Türkiye ’de kalacağım ve Türkiye ’ye olan borcumu ödeyeceğim, yeni Cüneyt Çakırları ben yetiştireceğim ” diye yeni görevini tercih etme sebebini açıklıyor.

Çakır'dan kısa notlar

● Süper Lig'de bu sezona kadar 18 bin 656 maçta 531 farklı hakem görev yaptı. Cüneyt Çakır, 385 maçla lig tarihinin 'en çok görev yapan hakemi' olarak kariyerini noktaladı.

● 29 Eylül 2001'deki Malatyaspor-Rizespor (2-1) maçı ligde düdük çaldığı ilk, 8 Mayıs 2022'de oynanan Altay- Giresunspor (1-1) maçı da son 90 dakika oldu.

● Tam 20 yıl 7 ay 9 gün süren kariyerinde 385 lig maçında görev yaptı. Yönettiği bu maçların 287'si galibiyetle sonuçlandı, 98 maçta eşitlik bozulmadı

● Süper Lig kariyerinde 1612 kez sarı kart, 129 kez de kırmızı kartını kullandı, 145 kez penaltı noktasını gösterdi. Her üç istatistikte de ligin 'lideri' oldu!

● İlk derbisine 10 Aralık 2005'te Ali Sami Yen'de oynanan Galatasaray-Beşiktaş (3-2) maçıyla çıktı. Bu derbiye çıktığında ligde 41 maç yönetmişti

Haberin Devamı

Uluslararası arenadaki önemli maçları

Dünya Kupası

■ 2018'de 2 maç ve yarı Final

■ 2014'te 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda ilk Türk hakemi ve Yarı Final yöneten ilk hakem

Avrupa Şampiyonası

■ 2020 3 maç

■ 2016 3 maç

■ 2012 2 maç ve Yarı Final/Finalin 4. Hakemi

Olimpiyat Oyunları

■ Rio 2016'da Çeyrek Final (44 yıl aradan sonra Olimpiyatlar'da görev alan ilk Türk hakemi)

Şampiyonlar Ligi

■ 2019, 2018, 2017, 2016 (2 kez), 2015, 2012 Yarı Final * 2015'te Şampiyonlar Ligi'nde final yöneten ilk Türk hakem Avrupa Ligi

■ 2014 ve 2010 Yarı Final Dünya Kulüpler Şampiyonası

■ 2012 Final

YORUM YAZ