MENÜ

Dönen hakemlere maç vermeyecek

Abone Ol Google News

Türk futbolu 8 Mart’ta büyük bir hakem operasyonu yaşadı. O gün de yazmıştım. TFF yönetim Kurulu ve MHK üyeleriyle konuşmuştum. Konuştuklarım, karardan haberleri olmadığını söylemişlerdi. Şunu da belirtmeliyim; “Karardan haberimiz yoktu!” diyen MHK üyelerinin her birinin, kararın altında ıslak imzaları var! Sonraki süreçte konuştuğum farklı kişiler de oldu. Alınan kararı hilafsız savunan ya da bilgisi olduğunu “Gürül gürül” dile getiren kimseye rastlamadım... Kararı kamuoyu önünde savunan Ferhat Gündoğdu’dan başka bir yetkili göremedik.

Haberin Devamı

Kamuoyu ikna olmadı

Yayıncı kuruluşa konuşan Gündoğdu; kamuoyunu aldıkları karara ikna edemedi. Daha sonra izahta zorlanacağı ithamlarda ve yakıştırmalarda bulundu. Uzaklaştırılan hakemler sakin kalmayı tercih ettiler. Hukuksuzluğa karşı, TFF’nin en üst yargı organı olan Tahkim Kurulu’na müracaat ettiler. Ve 26 Mart tarihi bir milat oldu. Hukuki bir kazanım elde ettiler!

Bu karar, hukuksuzluğun önüne geçecek ve futbolumuzda sükûneti sağlayacak bir karar gibi görünüyordu. Ama aldığım duyumlar doğruysa Gündoğdu, kararından geri adım atmıyor! Hukuki kararı yok saymak niyetinde.

Haberin Devamı

Hakemleri topladı...

Tahkim Kurulu duruşmasına katılan Gündoğdu, duruşmanın ardından Antalya’da devam eden hakem seminerine giderek, tüm hakemleri dün sabah huzurunda topladı. Onlara şu minvalde konuştu: “Tahkim Kurulu’nun kararı ne olursa olsun, biz kararımızın arkasındayız. Görevimizin başındayız. Bizim görev vermeye devam edeceğimiz kadromuz bu! Dışarda kalan hakem ve gözlemcilere yine görev vermeyeceğiz. Sezon sonu tekrar klasman yapacağız. Bu isimlerle yollarımızı tekrar ayıracağız!”

Karardan sonra konuştuğum hakem arkadaşlarımın duygu ve düşünceleri şöyle:

  • Büyük zafer kazandık!
  • Türk hakemliği adına tarihi bir gün!
  • Artık isteyen MHK istediği gibi hareket edemeyecek, hukuk önemli bir uyarı yaptı!
  • Biz hep hür irademizle karar verdik, bundan sonra da hür irademizle karar vereceğiz!
  • Gündoğdu Tahkim Kurulu’nun verdiği kararı uygulamaz ve bize yine maç vermemeye devam ederse; aldığı her karar, yaptığı her atama tartışmalı olacaktır.

Binadan ayrılmadı!

Duruşma sonrası Tahkim Kurulu kararını vererek, TFF binasından ayrıldı. Hakemler tutanakları imzalamak için beklediler. Ancak Ferhat Gündoğdu 1.5 saate yakın binadan ayrılmadı ve tutanaklarda söylemediği ifadelerin olduğunu söyleyerek, düzeltme yaptırdı. Bu sırada uzun telefon görüşmeleri yaptı. Onun istediği düzeltmeleri yaptırıp binadan ayrılmasının ardından hakemler de tutanakları imzaladılar ve binadan ayrıldılar. Karar, tutanakların imzalanmasının ardından kısa sürede açıklandı.

Hakaretler uçuştu!

Bazı hakemler duruşma sırasında, Ferhat Gündoğdu ve MHK üyeleriyle yaptıkları telefon konuşmalarını gündeme getirdiler. Hakemlerden bir tanesi, telefon görüşmesinde Gündoğdu’nun kendisine hakaret ettiğini söyledi. MHK Başkanı, Tahkim Kurulu’na aldıkları kararın; performans, gençleştirme ve yıpranmışlıklar değerlendirilerek alındığını söyledi.

Bayarslan’a cevap yok

Şu an listede kalan ve maç yöneten Volkan Bayarslan hakemler için referans noktası oldu. 45 yaşında göreve devam eden ve karar açıklandığında ligde en az görev alan hakemlerden biri olan Bayarslan’ın nasıl göreve devam ettiği sorusuna Gündoğdu cevap veremedi.

Köşeye sıkıştırdılar

Son Dünya Kupası’nda 50 yaşında hakem olması, son Avrupa Şampiyonası finalini 48 yaşında Hollandalı Kuipers’in yönetmiş olması, yaş kriterini gündeme getiren Gündoğdu’ya, karşı tez olarak hakemler tarafından sunuldu. Gündoğdu “performans ve yaş” dedikçe köşeye sıkıştı.

Haberin Devamı

Tek mantıklı cevap yok

MHK Başkanı karar sonrası katıldığı TV programında istediğini söyledi, istemediği soruya cevap vermedi. Ancak duruşma salonunda kaçamak davranamadı. Cevap vermek zorundaydı. Tek bir hakeme dahi etraflıca mantıklı bir cevap veremedi. Ferhat Gündoğdu’yu karşısında gören hakemler ona: “Bize çarşıda, pazarda, sokakta ‘FETÖ’ müsün, iddia mı oynadınız, maç mı sattınız?’ diye soruluyor! “Biz bunları hak edecek ne yaptık?” diye yüklendiler.

Birebirde başka

Hakemler, daha önce Gündoğdu ile yaptıkları özel görüşmeleri yeri ve tarihiyle kendisine hatırlatıp, “Burada farklı konuşuyorsunuz ama kısa süre önce birebir yaptığımız görüşmelerde tam tersini söylüyordunuz!” diyerek, MHK başkanını zor durumda bıraktılar.

YORUM YAZ