MENÜ

11. hafta hakem değerlendirmesi

Abone Ol Google News

Haftayı hakem tartışmalarıyla geçirdik. Saha içini değil daha çok saha dışını konuştuk. Gergin bir ortam var ve bu ortamın hakemlerin kararlarındaki standardı etkilemesi muhtemel. İşler her hafta zorlaşıyor ve yapılan hakem hatalarına tahammül de giderek azalıyor.

Haberin Devamı

VAR tayinlerine biraz fazla özen ve VAR’da görev alan kadronun genişletilmesi ayrıca hakem tayinlerinde önemli maçlara genç ve ismi yıpranmamış isimlerin cesaretle görevlendirilmeye başlanması tartışmaların dozunu düşürür kanaatindeyim.
Bu hafta oynanan 10 maçın yedisinde aslında akılda kalan bir problem yoktu. Bu 7 maçın hakemleri kamuoyunda konuşulmadılar ve tartışılmadılar. Bana göre de oldukça başarılıydılar. Fenerbahçe Trabzonspor, Antalyaspor Beşiktaş ve Konyaspor Fatih Karagümrük maçlarının hakemleri ve VAR hakemleri ise yine hakem gündeminin baş aktörü oldular. Haftada 10 maçın onunun da başarılı ve sorunsuz geçmesi muhtemel değil. Elbette hatalar olacak. Ama bazen öyle hatalar oluyor ki, tek bir hata bile bütün doğru karaların “sıfır” la çarpılmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Haftanın Hakemi: Arda Kardeşler
Haftanın Hayal Kırıklığı: Yaşar Kemal Uğurlu

Fenerbahçe-Trabzonspor / Zorbay Küçük

Zorbay Küçük açısından çok zor bir maç oldu. Maç boyunca kritik kararlar vermek zorunda kaldı. Disiplin ve faul konusunda standardı vasatın altındaydı. Maçın 41’de Onuachu’nun golünün faul gerekçesiyle iptali bence doğruydu.
45+2’de Baniya’nın sağ ayağıyla topla oynadıktan sonra özellikle sol ayağıyla Fenerbahçeli Szymanski’yi süpürerek düşürmesi açık bir penaltıydı. 58’de Mehmet Can’ın Tadiç’e müdahalesi açık penaltıydı. Mücadele sırasında Tadiç Mehmet’i formasından tutuyordu. Burada kural formadan tutmayı ihlal kabul etmiyor. Formadan rakibi çekmek ve bundan rakibin etkilenmesi gerekiyor. Hakem kararına saygı duyulması gerekir diye düşünüyorum.

İsmail’in ilk sarı kartında şüphe yoktu ancak 78’deki ikinci sarı kartı bana göre hatalıydı. İsmail kolunu açıyor ama rakibin yüzüne kontrolsüz bir müdahalesi yok. 86’da Crespo’ya Mehmet’in müdahalesi yine penaltıydı. Hakem yanılmadı. Penaltının tekrar edilmesi de doğruydu.

90+3’de Samuel’in penaltı almak için kendisini abartılı şekilde yere atmasında kesinlikle ikinci sarı kartını çıkartması gerekirdi. 90+5’de Trabzonspor’un golü VAR müdahalesi ile iptal edildi. Bana göre faul kararı doğruydu.

Galatasaray-Kasımpaşa / Arda Kardeşler

Çok zor ve stresli bir maçta görev yaptı. Birkaç sarı kart hatası dışında başarılı bir maç çıkarttığı kanaatindeyim. Zor anlarda paniğe kapılmadı. Sakin kalmayı bildi. Cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Galatasaray’ın ilk golü öncesi Zaha’nın rakibine faulü gerektirecek bir müdahalesi yoktu. Galatasaray’ın ikinci golü öncesi Kasımpaşalılar penaltı bekliyordu. Bence Nelson’un penaltıyı gerektirecek bir müdahalesi yoktu.

Antalyaspor-Beşiktaş / Yaşar Kemal Uğurlu

Bu sezon ilk kez büyük takım maçında sahne alan FIFA kokartlı hakemimiz Yaşar Kemal Uğurlu, başarısız bir maç yönetti ve dağınık bir görüntü sergiledi. Kartları atladı, faulleri değerlendiremedi. Kritik dakikalarda yanlışlara imza attı. Bir maçta bu kadar kart hatası yapıldığına ilk defa şahit oldum.

Haberin Devamı

Yayıncı Kuruluş’da yaptığımız Trio programında 13 kartlık pozisyonu konuştuk ve 10’unda hatalı olduğu fikrine vardım. 34.dakika Salih yerde kalınca Beşiktaşlılar penaltı beklediler. Hakem oyunu devam ettirdi. Bence bu çok açık bir penaltıydı. Antalyalı savunmacının hedefinde top da yoktu topla oynama gayreti de yoktu. Tek hedefi Salih’i bozmaktı.

39.dakikada Necip Jeheskel’i açık bir faulle durdurdu. Hakem ise devam kararı verdi. Burada faulle birlikte bence Necip bariz gol şansını önlemekten kırmızı kart görmesi gerekirdi. 46.dakikada Antalyaspor golünden önce elle oynama tartışmaları oldu ve VAR uzun süre bu pozisyonu kontrol etti. Burada bir elle oynamadan söz edemeyiz. Çünkü “Bir oyuncunun kendisinin bilerek oynadığı top, doğal olmayan konumdaki kendi eline gelirse bu ihlal olarak değerlendirilemez!” Dolayısıyla burada elle oynamadan söz edemeyiz.

İstanbulspor-Pendikspor / Murat Erdoğan

Şansını da yanına alan Murat Erdoğan sorunsuz maçlar yönetiyor. Bu sezon çıktığı altıncı maçından da arkasında sorun bırakmadan ayrıldı.

Samsunspor-Hatayspor / Halil Umut Meler

Tecrübesininde yardımıyla rahat bir maç çıkardı. Faul ve kart standardı vasatın çok üstündeydi. Çaldığı penaltı düdüğünde yanılmadı.

Sivasspor-Adana Demirspor / Burak Pakkan

Burak Pakkan çok fazla sorun yaşamadan ve kritik karar vermek zorunda kalmadan maçı tamamladı. Ancak faul standardının çok düşük olduğunu söylemeliyim. O kadar basit temaslara düdük çalıyor ki, göz önünde bir maçta büyük sıkıntı yaşayabilir.

Haberin Devamı

Konyaspor-Fatih Karagümrük / Mert Güzenge

Maçın uzatma dakikalarına gelene kadar harika bir maç çıkartan Güzenge, uzatma dakikalarında sınıfta kaldı. 40.dakikada Adil’in, 48.dakikada Ahmet Oğuz’un penaltı beklediği pozisyonlarda devam kararları doğruydu.

94.dakikada Cikalleshi yerde kaldı hakem Güzenge pozisyonu devam ettirdi. VAR Serkan Tokat ise pozisyona müdahale ederek, Güzenge'yi kenara çağırdı. Pozisyonu tekrar izleyen Güzenge ise kararını değiştirerek penaltı verdi. Pozisyonda Biraschi’nin hareketlerini kısıtlayacak şekilde açık bir çekme görünmüyor. Hakem penaltı düdüğü çalsa çok itiraz etmezdim ama VAR müdahalesi gereken bir pozisyon asla değildi. Bu pozisyonun hemen ardından Karagümrük atağında Serdar Dursun yerde kaldı ve penaltı bekledi. Güzenge oralı olmazken, VAR’dan da uyarı gelmedi. Pozisyonun net penaltı olduğu fikrindeyim.

Başakşehir-Ankaragücü / Çağdaş Altay

Çağdaş Altay için maç genelinde rahat bir maç oldu. Faul ve kart kararlarında doğruluk oranı yüksekti. Tek bir hatası vardı o da önemliydi. Duarte’nin Cephas’a ceza sahası içerisinde yaptığı “gecikmiş müdahale” penaltıyı gerektiriyordu. Hakemin burada Ankaragücü lehine penaltı kararı vermesi gerekirdi.

Kayserispor-Alanyaspor / Tugay Kaan Numanoğlu

Tugay Kaan Numanoğlu maçın sonucuna etki edecek bir yönetim göstermedi. 4.dakikada Karimi’nin golünde elle oynamayı kaçırdı. Neyse ki VAR müdahalesiyle doğru olarak golü iptal etti. Kayserispor’un golü öncesi faul itirazları yersizdi, hakemin devam ve gol kararı sorunsuzdu.

Gaziantep-FK Rizespor / Ali Şansalan

Ali Şansalan’ın başarılı bir maç yönettiği kanaatindeyim. Hoşa gitmeyen kararlar vermekten çekinmedi. Konsantrasyonunu maç boyunca korudu. 16.dakikada Gaziantep FK lehine verdiği penaltıda haklıydı. Profesyonel bir oyuncunun bu hataya düşmemesi gerekirdi. 57.dakikada Sumudica doğru bir sarı kartla tribüne gönderildi. Hakem kararına itiraz için teknik alanı terk etmek kırmızı kartı gerektirir.

YORUM YAZ