Arama

Popüler aramalar

Uç uç böceğim!

Abone OlGoogle News

Bu durum sosyal ve siyasal yaşam için ne kadar böyleyse örneğin, son yıllardaki içi boş açılımlar gibi, futbolda da o denli benzerdir. Bakınız, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, “Futbolda çağın önüne geçeceğiz” türünden içi boş umutlar dağıtmaktan geri durmaz. Çünkü mevcut yapılar projelerin denetlenmesine imkan verecek şeffaflıktan yoksundur. Daha önce yaşanan olumsuzluklar toplumsal hafızadan hızla silinir. Ve iş yapmanın temel ölçütü bilgi ve deneyim ya da yeterlilik değil ‘yönetici keyfiyeti’dir. Hal böyle olunca da ortalık sloganlara sarılmış ‘umut taciri’ yöneticiden geçilmez.

Haberin Devamı

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da Sapanca’da yöneticilerle girdikleri kampta coşmuş! Öncelikle ‘Gelecek 10 yıl’ diyerek hedefi 2024’e kadar yaymış Orman... Ancak bunu yaparken iki sezonluk icraatı unutmuş olmalı ki, ‘Daha önceden olduğu gibi 15 oyuncu gelsin, 20 tanesi gitsin şeklindeki deneme yanılma çalışmaları artık çok geride kaldı’ demiş.

Aybaba döneminde duyduk!

Hatırlanırsa, geçen sezonu lig üçüncüsü bitiren Beşiktaş, bu yıl 12 oyuncu ile takviye edildi. Geldiği gibi gönderilen Eneramo’yu dışarıda tutalım; Serdar Kurtuluş, Pedro Franco, Sezer Öztürk, Kerim Frei ve Ömer Şişmanoğlu’nun durumları belli. Ramon Motta, Dany ve yeni transfer Jones’tan alınacak verim soru işareti! Hal böyle olunca ‘15 oyuncu gelsin 20’si gitsin dönemi bitti’ türünden açıklamalar ne denli inandırıcı olabilir? Kaldı ki geçen sezonun başında benzeri sözleri teknik direktör Samet Aybaba için duymuş ve okumuştuk! Ancak sezon bitmeden Aybaba ile yollar ayrılırken çıkan maraza çoğumuzun hafızasındadır!.. Ancak bu bölümlerdeki tutarsızlıklar, Orman’ın özellikle ‘futbol ekonomisinin işleyişi’ne dair temel tutarsızlığı şu ifadelerde aranmalı; ‘Başkanlık dönemimde Avrupa’da şampiyonluk hayalim var. Avrupa’dan bir kupa müzemize gelecek. Öyle ya da böyle bunu başaracağız. İşte o zaman rakiplerimizin önüne geçeceğiz.”

Haberin Devamı

Ligde başarı şart

Orman denklemi ters kuruyor. Rakiplerin önüne geçme konusunda hangi kriteri ölçü aldığı belirsiz. Mesele ‘yeni stat ve gelir’ denklemiyle çözülecek denli basit olsa Avrupa’nın kalburüstü takımlarında bile görülmeyen 20-25 milyon taraftara sahip oldukları iddia edilen Galatasaray ve Fenerbahçe’nin, çoktan ‘Atı alıp Üsküdar’ı geçmiş’ olmaları gerekirdi. Ha, ‘Onların yöneticileri kulüp yönetmeyi bilmiyor. Biz alasını biliyoruz’ deniyorsa o daha uzun bir yazının konusu olur. Şimdilik Orman’ın bu ‘ham hayalleri’ne şöyle nokta koyalım... Bir kere Avrupa’da bir kupa deniyorsa adı konulmalı; UEFA Avrupa Ligi Kupası. Bunu kazandıktan sonra ‘rakiplerin önüne geçmek’ iddiası ise mantıken tutarsızdır. Bu sadece bir ‘moral üstünlük’ sağlar o kadar. Kupa kazanılır belki ama rakiplerinin önüne geçmek gerçekleşmez. Örneğin, Galatasaray’ın kazandığı UEFA Kupası ve uzun yıllar Fenerbahçe ile arasındaki ‘mesafe.’ Ya da Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kaldırdıktan sonra çöken Borussia Dortmund! Rakiplerin önüne geçmek için evvela bizim ligde kalıcı başarı ve sürdürülebilir bir yapılanma şarttır. Yoksa bundan gayrısı kuru slogandır ve pikniğe gitmiş çocuğun omzuna konan uğur böceği temennisini aşacak güce sahip değildir; ‘Uç uç böceğim, annem sana terlik pabuç alacak!..’

Haberin Devamı