MENÜ

Uzakdoğulular geliyor!

Abone Ol Google News

Gerçekten de Uzakdoğulular geliyor…Hem de büyük bir süratle, üstelik te çok kalabalıklar! Anımsarsanız bu yolu onlara Çinli Li Na açmıştı…2011 Fransa Açık şampiyonluğuna ulaşarak.

Haberin Devamı

 

Tenis bir oyuncuya yapılan yatırımın meyve vermesi için en optimist bir varsayımla 7 yıl gerektiği saptanmışken 10 küsur yıllık bir süre içerisinde şampiyonluklara ulaşmak yapılan yatırımın ayaklarının ne denli yere bastığını gösterir. Üstelik dünyadaki her 5 kişiden birinin Çinli ve her 10 kişiden ikisinin Hintli olduğunu düşünürseniz yaklaşan gücün cesametini/hacmini gözünüzde canlandırabilirsiniz.

 

Avustralya Açık’ın sonunda uzakdoğulu raketlerin aldıkları sonuçlar şöyle :

 

Tek Erkekler:   4.tur.

Tek Kadınlar:   4.turda iki raket.

Çift Kadınlar:   Finalist.

Karışık Çift:       Finalist.

Oğlanlar:          Yarı-Finalist

Kızlar:                Yarı-Finalist

Çift-Kızlar:        İki yarı-finalist + 1 Finalist.

 

Ve geldik tek-kadınlar finaline (Rybakina/22 - Kazakistan vs Sabalenka/5 - Belarus). Önceki yazımda yazdıklarım neredeyse tam gerçekleşti. Maç tümüyle bir güç gösterisine sahne oldu. Hem forehand’ler hem servislerle. Sabalenka maç öncesi söyleşisinde bir süredir ruh dinginliği üzerine terapi gördüğünü ve eskisi kadar kendi kendini yiyen biri olmaktan soyutlandığını öne sürüyordu. Anlaşılan terapi başarılı olmuş ki ilk seti rakibine verdikten sonra geri gelip üstüste iki setle maçı bitirdi. Belaruslu sporcu uzun zamandır kovaladığı bir grand-slam kupasını ele geçirdi. Finali yitirmiş bile olsa Rybakina bu turnuvadaki performansı ile gelip geçici bir raket olmadığını ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

 

Tenis Yöneticileri sanki savaşı onlar çıkarmış gibi Rus ve Belarus’lu sporculara kısıtlama koydu. Şu Tanrı’nın işine bakın ki Melbourne’da kadınları bir Belarus’lu kazandı. Erkeklerde de bir Rus yarı-final oynadı. Bir diğer Rus, Medvedev turnuvanın favorilerindendi. Ne garip bir kısıtlama bir sporcunun milliyetini göstermemek. Ne oldu yani…Kime neye faydası var böyle salakça bir yasağın! Kendi acizliklerini daha belirgin ortaya koyamazlardı. Bir deli kuyuya taş atar, 10 akıllı çıkaramaz !

Erkekler finalinde Yunanlı tenisçi sanki bu arenaya yeni çıkıyormuşçasına heyecanlı ve basit-hatalar silsilesi içerisindeydi. Diğeri ise son derce sakin, hatta servis esnasında taciz eden sarhoş serseriler bile sanki yokmuşçasına dingindi. Ardından “Djokovic en iyi oyununu ateşli zamanlarında oynar” saptamasının ne derece doğru olduğunu kanıtladı. Tsitsipas oyununu değiştirmediği takdirde maçın uzun sürmeyecekti anlaşılan. Önce 4-1 sonra 5-2 oldu ve 36 dakikada ilk set bitti (6-3).

Tsitsipas’da bizimle aynı fikirdeydi ki ikinci sette daha atak bir oyun ortaya koydu. Ancak basit-hataları o denli çoktu ki Djokovic bunları sömürerek ikinci seti de 7-6 altı. Açıkcası her iki oyuncu da şimdiye kadar file önünü unutmuş, habire servis çizgisi ardından vur babam vur bir oyuna dönmüştü. Oldu durum 2-0 ve Sırp raket çay-molası aldı!

Üçüncü sete birbirlerini kırmakla başladılar. Önce komşu çocuğu sonra diğeri. Sonra Sırp yine dizginleri ele aldı ve öne geçti. Şimdi Djokovic kaçıyor Tsitsipas kovalıyordu. Böylece tie-break’e gelindi. Sırp önce farklı ileri geçti. Sonra biraz sıkıştı (6-5) ama maçı bırakmadı ve seti de 7-6 alarak noktayı koydu (6-3, 7-6, 7-6).

Haberin Devamı

Bu şampiyonlukla Nadal ile durumları eşitledi ve tekrar Dünya 1 numarası oldu.

•            Çift-Kadınları efsane Çekya’lılar Krejcikova-Siniakova kazandı. Japonları 6-4,6-3 yendiler.

•            Çift-Erkeklerde “Wild Card” ile turnuvaya girebilen evsahipleri Hijikata-Kubler mutlu sona ulaştı.

•            Çift-Oğlanlarda ABD’li Tien/Williams, Belçikalı Bolckx ile partneri Brezilyalı Fonseca’yı yenerek kazandı. Tien ve Blockx aynı gün tek-oğlanlar finalinde de karşılaşmış ve Belçikalı muzaffer çıkmıştı.

•            Kızları Rus Korneeva kazandı. Finaldeki rakibi bir başka Rus Andreeva idi. Andreeva ilk turda bizim Melisa Ercan’ı yenmişti.

•            Çift-Kızlarda Slovak Jamrichova-İtalyan Urgesi, Japon Kinoshita/Saito’yu alt etti.

•            Tekerlekli sandalye kadınlarda statüko değişmedi…De Groot(HOL) ezeli rakibi Japon Kamjii’yi yine yendi ve şampiyon oldu (0/6, 6/2, 6/2). Erkeklerde ise İngiliz Hewett, Japon Oda karşısında kazandı. Quad’da ise Schroeder(HOL) vatandaşı Vink’i yenerek kupayı kaldırdı.

Avustralya Açık bitti. Açıkcası ne çekişme ne de oyunların kalitesi beni tatmin etmedi. Görüştüklerimin %90’ı bu düşüncemi paylaştı. Maalesef rekabetsiz tenis pişmemiş yemeğe yemeğe benziyor. Büyük bel bağlanılan gençler beklenileni vermiyor. Alcaraz da bir çözüm olmayacak. 

Haberin Devamı

Sizlere iyi bir hafta diliyorum. Hoşkalınız,

Bekir Emre

YORUM YAZ