MENÜ

Kontrolsüz güç, güç değildir!

Abone Ol Google News

Bundan bir yıl önce birisi bana sabahın iki buçuğuna saat kurup 05:00’e kadar bir kadınlar yarı-finalini izleyeceğimi söyleseydi herhalde gülerdim. Ama kadınlar “Amerika Açık 2021”de öyle bir tenis ortaya koydu ki, o zevki kaçırmak istemedim.

Haberin Devamı

19 yaşına birkaç gün önce basmış 73.sıradaki 1.68 boyundaki Kanadalı Leylah Fernandez ile turnuvanın 2 numarası olan 1.83’lük Belaruslu Aryna Sabalenka arasındaki maç bu turnuvanın başından bu yana oynanan en güzeliydi.

Size boylarını yazmamdaki neden aralarındaki fiziki farkı görmeniz içindir. Ama bir tenisçi bu fiziki farkı zekası ve sabrıyla ancak bu denli ortadan kaldırabilirdi. Kaldırdı da Fernandez. Bu turnuvada yenmediği yıldız yok desem hiç abartı olmaz : Konjuh, Kanepi, Osaka, Kerber ve Svitolina.

Maç başlayalı henüz 14 dakika olmuştu ki Sabalenka 4-1 öne geçti. Sanki sahada bir ejderha ve ona karşı tutunmaya çabalayan biri vardı. Ama işte o “biri”, birden sahayı küçülttü. Servis çizgisi üzerine yaklaştı, bazuka gibi gelen topları erken ve hatta yerden kalkar kalkmaz dömivoleyle çevirmeye, kendi servislerini de “T”ye atmaya başladı. Bu servisleri her nasılsa dünya 2 numarası bir türlü okuyamadı…Kanadalı oraya attığı her servisten puan çıkardı. Bu oyuna sadık kalıp, hiç bozulmadan ısrarla sürdürerek rakibinin ritmini bozdu.

Haberin Devamı

Tüm ilk set boyunca Sabalenka kaçtı, Fernandez kovaladı. Tie-break’te öne geçti ve seti kaptı (7-6). Artık tüm izleyiciler Kanadalıydı!

Artık roller değişmişti. Avcı av, kaçan da kovalayan olmuştu. Agresif yaratılışta olan Belaruslu’nun sinirleri el vermedi…İki kez ihtar aldıktan sonra ikinci setin başlarında nihayet raketini kırabildi! İzleyicileri kendi lehine tezahürat yapmaları için yardıma çağırıyordu ama genç rakibi hemen akabinde topu kazandıktan sonra hınzırca bir gülümsemeyle ona yanıt verdi!

Ama işte tenis bu. En ufak bir gevşemeyi kaldırmaz. Sürekli rakibinin peşinde olan Sabalenka, Kanadalıyı, 2 küçük hatasından sonra, 4-4’te yakaladı ve göz açıp kapayana kadar setleri eşitledi (6-4).

İkinci seti alınca sanki Belaruslu raket daha sakin bir görüntü veriyordu. Atak olan oydu ama yine kovalayan roldeydi. Fernandez ise sakin oyunuyla sürekli topun yönünü değiştirerek rakibini hataya zorluyor, onun ritmini ve sinirini bozarak kaçmaya çalışıyordu.

Bu aşamada tenis hakemlerinin en iyilerinden Hırvat Marija Cicak’ın sabrı taştı ve izleyicilerden Sabalenka’nın her hatasında alkışlamamalarını ve hiç olmazsa servisler esnasında sessiz kalmalarını rica etti.

Böylece 3-2’e gelindi. Oyunun kontrolü Fernandez’in elindeydi ama Sabalenka fiziki gücüyle peşinden ayrılmıyordu. Kanadalı bihassa rakibinin ikinci servisine o denli önde ve üzerine vurarak yanıt veriyordu ki toparlanmasına fırsat olmuyordu. 3-2’de kırarak 4-2 öne geçti ama hemen akabinde kendi servisini verdi. Ardından Sabalenka servisini aldı ve maç yine eşitlendi (4-4). Fernandez hafiften yorgunluk emareleri göstermesine rağmen servisini aldı (5-4). Ve Sabalenka’da sinirler yine koptu. Kendi servisinde Sabalenka çift-hatalara teslim olunca bir raket daha ve onula birlikte maç ta gitti (6-4).

Haberin Devamı

Maçın özü: Beyin ve sabır gücü yendi !

Osakaè Dünya 1 numarası ve grand-slam şampiyonu;

Kerberè Dünya 1 numarası ve grand-slam şampiyonu;

Svitolinaè Dünya 3 numarası;

Sabalenkaè Dünya 2 numarası.

Fernandezè Yukarıdakilerin hepsini yenerek “ABD Açık”ta final oynayacak. Daha ne yapsın.

İşte size bir skor yazısı. Saat oldu 05:00. Şimdi bakalım bir 19’luk daha mı finale kalacak (Raducanu), yoksa komşu kızı mı (Sakkari)?

YORUM YAZ