MENÜ

Bilhassa Senyör* Dostlarıma…

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Geçtiğimiz yaz aylarında Ege kıyılarında gezme fırsatı buldum. Raketim yanımdaydı ama şöyle doya doya oynamak mümkün olamadı. Şansıma gittiğim çoğu yerde “seniors turnuvası*” vardı. Hocaların da çoğu hem bunlara katıldıkları hem de okullarla ilgilendikleri için onlardan da destek bulma şansım azdı. Son gittiğimde ise tarih geçti. Yöre halkı sezonu bitirmiş, ununu elemişti. İşletmelerin çoğu loş. Hatta kapalı. Oynayacak birini bulabilmek epey zor oldu. “Seniors” turnuvaları büyük kentlere kaymıştı. Üstelikte epey dinamik katılımlarla. Bu kategoriye gönül vermiş insanlardan öğrendiğime göre TTF “Seniors Tenisini” 2018’de daha ciddiye almaya karar vermiş. Bunca abes yaşananlardan sonra ciddiye almak zor. Gördüğüm kadarıyla kimsenin de inandığı yok…Bir güven unsuru kalmamış. Ama “umut simit” ! işitmesi bile güzel.

Buradan yola çıkarak, en azından bu dinamik “üst-yaş grubu tenisçilere” naçizane bir destek yazısı yazmak boynumun borcu dedim ! Öyle bir kaptırdım ki yazı uzadıkça uzadı ve editörümüzle birlikte ikiye bölmeyi kararlaştırdık. Buyrun birinciye…Devamı gelecek sayıya.

---

Tenis ABD Tenis Federasyonu (USTA) tarafından yaşam boyu yapılabilecek bir spor olarak saptanmıştır. İşte size tenis oynanması için 10 ana neden:

Vücut İçin
Fit olmak: Kilo verdirir, Kalori yaktırır (1 saat sgls’da. 580 ila 870 kalori).
Uzun Yaşamak: Haftada 3 saat kalp rahatsızlığı riskini %56 azaltmaktadır.
Kalp Kaslarını ve Kemikleri Güçlendirir: Diğer sporların oyuncularına göre tenisçilerin kardiovasküler rahatsızlıklara yakalanma riski çok düşüktür.
Göz-Kol Koordinasyonuzu Geliştirir: Dengeyi, koordinasyonu, tepki sürecini, çevikliği geliştirir.

Yaşantı İçin
Aile ve Dost Odaklıdır: Her yaşta tüm aile için yararlıdır. Asgari ekipman ve kişi gerektirdiğinden bir partner bulabilme olanağı çoktur.
Takımdaşlık ve Sportmenlik Geliştirir: Tek veya çift, lig veya turnuva oynamak her türlü iletişim ve birlikte çalışma, takımdaşlık duygularını geliştirir.
Sosyal Yetenekleri Geliştirir: Şahsiyetin olumlu yönlerini geliştirmekte diğer sporlara nazaran daha etkindir.

Beyin İçin:
Stres Düşürür: Fiziksel, mental, sosyal ve hissi sorunlarla ortaya çıkabilecek stres ile başedebilmek için kapasiteyi arttırır.

Beyin Gücünü Arttırır: Atiklikten taktiksel düşünceye kadar beyindeki nörolojik bağlantıları geliştirir.
Sorun Çözücüdür: En iyi sonucu alabilmek için açıları değerlendirme, geometri ve fizik üzerine kurulu olduğu için bu özel yaşantılarda sorunların daha iyi özümlenmesine yararlı olmaktadır.

Çeşitli Öneriler:
- Yediklerimiz ve uyguladığımız diyet kendimizi nasıl hissettiğimize etki eder. Ama bazı
yiyecekler vücudumuzdaki bazı kimyasalları tetikleyerek bizleri strese sokabilir. Dolayısıyla bilhassa maç arifesinde bazı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Ör: Yüksek şeker
içerenler (Tatlılar, kekler, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidrat içerenler). Sebze, meyve ve tam-tahıllı yiyecekler içeren dengeli ve sağlıklı bir yiyecekler öneriliyor.
- Aynı şekilde içtiklerimize de dikkat etmeliyiz. Yüksek kafein içeren çay, kahve ve meşrubattan sakınmalıyız. Bunlar dikkati, konsantrasyonu ve hafızayı canlandırmakla birlikte sinir sisteminizi gerektiğinden fazla uyarabilir. Fazla kafeinin panik-ataklara yol açabildiği, stres ve endişeyi azdırabildiği kanıtlanmıştır.
- Siz siz olun raketinizi yaşınıza göre çektirmeyin. Unutmayın ki yaş artık çoğumuz için bir rakamdan ibarettir. Tabiatıyla önemlidir ancak burada esas kayda alınması gereken fiziki durumunuz, sakatlık geçmişiniz, vuruş tipiniz ve oyun sıklığınızın, raketinizin ve arzuladığınız telin tipiyle bağdaştırılmasıdır.Kendi durumumdan örenk vereyim: Bir süredir pazu/omuz problemi yaşadığımdan raketlerimde sadece doğal bağırsak ya da (arm-firendly) kol-dostu teller kullanıyorum. Düşük tansiyonu tercih ediyorum zira topun raketle birleştiği andaki darbenin şokunu kola çok azaltarak yansıtır. Uzun top atabilmenizi sağlar.
- Seniorlar için hafif ve tarakları genişçe ayakkabılar tercih nedenidir. Unutmayın ki yaş ile birlikte ayak genişler. Nasır, topuk-dikeni ve çekiç-parmak olasılıkları artabilir. Ayakkabılarınızı günün sonunda denemenizi salık veririm. Günün tüm yorgunluğu ile birlikte ayakların 5 ila 10 derece şişebildiğini unutmayın.
- Hocalar farklıdır. Gençlerin hocalığı ile senyörlerin hocalığı farklıdır. Hocanızın bunun bilincinde ve bilgisinde olması salık verilir. Sözkonusu olan fiziki yetenekleri kısıtlı biriyle oynamak değildir. Ona fiziksel yeteneklerini en optimum şekilde nasıl kullandırtabileceğidir.
- Senior Dostum, artık tek vuruşla puan almaktan gittikçe uzaklaştığının bilincinde ol. Senin için en kolay vuruş ne ise onu kullanarak topu mümkün olduğu kadar rakibinin en zayıf noktasına yollaman iyi olacaktır. Zora ya da şüpheye düştüğün anda topu ya kortun en boş yerine at ya da rakibinin ayaklarının dibine, bağcıklarına nişanla.
- Atacağınız servisin yönü kadar puan durumunu da göz önüne almanız önemlidir. Örneğin puan 40-15 iken vuruşlarınızda risk alabilirsiniz. Ama 15-40’ta atacağınız servisi daha dikkatle kondurmalısınız. Bu yer yaştan tenisçileri için geçerli olmakla birlikte senyörlerin daha üzerinde durmaları gereken bir husustur. Hatta senyörlere her iki servisi de daha taktiksel atmaları önerilir. Unutmayın ki servisinizden puan alamayacağınıza göre burada önemli olan ikinci vuruşunuz için kendinizi daha avantajlı bir konuma getirmektir.

Şimdilik hoş kalınız…
Fernando Velasco – PTR Int. Pro.
Chris Levis – Autobiography.
Play-Tennis

*Bu “senyör” kelimesi yerine başka bir karşılık bulunması gerek. Bu sporculara “Veteran” yani “savaş gazisi” demek ne denli yanlış ise “senyör”de “toprak ağası” demek. Kel başa şimşir tarak. Bir o kadar garabet. Garip ve manasız bir ifade.
“Üst-Yaş grubu” denilebilir. Ya da en azından yazarken “seniors” olarak İngilizce karşılığını kullansak daha az sakil duracak. Hiç olmazsa anlam karşılığını bulacak.

YORUM YAZ