Quaresma fazlalığı

Haberin Devamı ›
Hilbert golü attığı dakikaya kadar sağ kanatta o kadar sıkılmıştı ki, gol öncesi Quaresma’nın sol kanattan atağa kalktığı anda içeriye deplase oldu. İçine doğmuş olsa gerek doğru düzgün ilk buluştuğu topu da gol yaptı. Schuster şablonda küçük bir değişiklik yapmıştı dün gece için. Guti’yi biraz daha Ernst’e yakın oynatarak önüne Tabata’yı monte etmişti. Ama Quaresma hariç Beşiktaş’ın hücuma dönük oyuncuları Helsinki’nin çok adamla daralttığı huninin içinde sıkıştı. İsmail ve Ekrem’in ataklara katılmaması Beşiktaş hücumlarını sadece Guti’nin Quaresma’ya aktardığı uzun toplarla sınırlı bıraktı.
Ustalığını konuşturdu
Tabata tüm iyi niyetine rağmen çok top kaybetti. Beşiktaş’ın bir arkadaki hücum oyuncuları Bobo ile doğru düzgün yine alış veriş yapamadı. Son derece kapalı bir anlayışa sahipti Helsinki. Üstelik İnönü’nün zemini de üç gün önce İzmir Atatürk Stadı’nınki kadar kötü yıpranmıştı. Bu koşullarda göbekten, dar alanda kısa paslaşmalarla gole gitmek geçerli bir plan değildi. Quaresma’nın ustalığı olmasa Beşiktaş ikinci sayı için daha fazla da zorlanabilirdi. İki farklı skordan sonra ise Schuster daha çok garantiyi seçti. Necip’in Tabata ile değişmesindeki neden skorun yeterli olduğuna delaletti. Beşiktaşlı oyuncular genelde iyi niyetli, mücadeleleri yeterli.
Kartal topsuz oyunda yok
Ancak henüz tam anlamıyla organize değiller. Topsuz oyunda henüz Schuster’in istediği düzeyin altındalar. Bu kadrodaki oyuncu özellikleri bu sistemi uygulamak için boş alanı daha fazla kullanmalılar. Guti henüz hazır olmamasına rağmen bunun en iyi uygulayacılarından. Ernst’in gezegenliği de benzer nitelikte. Ama takımın geri kalanı için aynı şeyleri söylemek zor. Beşiktaş’ın Avrupa arenasındaki en büyük şansı grup öncesi oynadığı üç rakibin de çetin çıkmaması. Yoksa bu yeni kurgunun oturma aşamasında çok daha zorlanabilirlerdi. Ekrem ve İsmail de geçen seneye göre geri gidiş var. Schuster özellikle de İsmail’e Mustafa Denizli’den daha fazla şans vermesine rağmen İsmail bunu yeterince doğru değerlendirmiyor. Fizik olarak hala istenilen seviyeye gelmedi. Schuster ile olan dönemin kendisi için en önemli şans olduğunu unutmamalı.
Taraftarlar mest oldu
Dün geceki maça dönersek Beşiktaş benimsemek istediği sistemin değil Quaresma’nın bireyselliğiyle tur için iyi bir sonuç aldı. Portekizli ilk golde müthiş pay sahibiyidi. Sonrasında attığı müthiş, usta işi golle Beşiktaş için tur kapısını araladı. Ve İnönü’yü dolduranları yine mest etti.
Üst üste gelen maçlar, hava sıcaklığı ve bozuk zeminler işin yüzde 50’lik mazereti olsa da şu an için sistemin ağır işlediğini söyleyebiliriz.