6+2+2+4+5

Yabancı oyuncu kuralında yapılan son değişiklik üzerine kulüp yöneticilerinden gelen ilk tepkiler genel anlamda olumlu. Peki bu değişiklik gerçekten olumlu mu?
Haberin Devamı ›
Futbolumuzda yabancı sınırlamasının ortadan kaldırılmasını savunanlar genellikle Avrupa kupalarında yer alan takımlarımızın rekabet gücünün düştüğünü, yerli futbolcuların fiyatının fahiş rakamlara ulaştığını, kulüplerin sözleşmelerini zamanından önce feshettikleri oyunculara fahiş tazminatlar ödemek zorunda kaldıklarını öne sürerler.
Peki bütün bu yukarıda saydıklarımızın sebebi sadece yabancı oyuncu sayısı mıdır?
Tabiki hayır... Futbol kulüpleri ve Türk futbolu kötü yönetilmektedir. Bu yüzden kulüplerimiz Avrupa kupalarında çok daha düşük bütçeli takımlara elenmekte, bu yüzden 3-4 yıllık sözleşmeler 6. ayın sonunda sonlandırılmaya çalışılıp tazminatlar ödenmektedir, bu yüzden kulüpler 5 yılda 15 ayrı hocayla çalışmaktadır.
Yabancı oyuncu sınırlamasının ortadan kaldırılmamasını isteyenler ise sınırsız yabancı olursa altyapıya verilen önemin azalacağını, yerli futbolcuların önünün kesilerek milli takıma oyuncu yetiştirmekte zorlanacağımızı söyler. Yabancı oyuncu sayısı az olduğu yıllarda kulüplerimiz altyapıya çok büyük önem mi vermişlerdir? Yine hayır... Futbolumuzda altyapılarda verilen eğitimin kalitesi yüzünden, yüzlerce yetenekli oyuncu kaybolup gitmektedir, yukarı çıkabilenler şans eseri ve temel eğitimleri eksik biçimde çıkmaktadır. Bu yüzden Türkiye’den Avrupa’nın kaliteli liglerine transfer olabilen oyuncu sayımız bir elin parmaklarını geçmez. Tüm bu sorunların varlığını kabul edip bu sorunları giderici projeler üretmek, buna göre düzenlemeler yapmak varken biz her yıl yabancı oyuncu sayısını tartışırız. Bu arada mevcut sorunlar aynen devam eder, hatalı transferlerin suçu başkalarına atılır, milli takımın istikrarsızlığı devam eder, kulüpler Avrupa’da rastlantısal olarak başarılar yakalarlar, arada bir altyapıdan yetişen oyuncuları da Messi ile kıyaslayıp kendimizi avuturuz.