MENÜ

İdeal plan

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Advocaat döneminin Pereira döneminden en büyük farkı Fenerbahçe’nin inanılmaz seviyede artan ‘şutlarını gole çevirme yüzdesi’. Advocaat geçen seneye oranla yüzde 100’e yakın bir artış sağladı.
Bunun sebebi santrforlarının bu sene daha formda oluşu değil.
Buradaki kilit nokta Fenerbahçe’nin gol ayaklarını demarke bir şekilde gol bölgesinde topla buluşturma planı ve becerisi. Fenerbahçe neredeyse kornerler hariç hiç orta yapmıyor. Her seferinde kanat oyuncuları gol ayağına pas veriyorlar. Hızla direkt oyunla kanatlara iniyor. Ve pasla içeri dönüyor.
Fenerbahçe’nin pazar akşamı Robin Van Persie’yle bulduğu gol de bunun en doğru örneği.
Bu sebeple maç öncesi Fenerbahçe her 12 ceza sahasına girişte 1 gol çıkarırken, Galatasaray’da bu oran 18’de 1’di ve bu oranla ligde 10’uncı sıradaydı.

Riekerink’in tercihi...

İşte bu istatistik Advocaat’ın hem başardığını hem de bu maç için planını anlatıyor. Galatasaray kaleden uzak kaldı ve Bruma’nın koşuları dışında hiç bir plan üretemedi.
Lens ve Topal’ın yokluğunda, Riekerink’in orta saha tercihini gördüğünde bu tablonun da bilimiyle çok rahatladığı kesin. Çünkü Advocaat, Galatasaray’ın topa sahip olmasını istiyordu. Yüzde 56’yla bu gerçekleşti. Üstüne Selçuk olmayınca topu oyuna sokmakta çaresiz kalan rakibi bozmak daha da kolay oldu. Misal penaltıya yol açan baskı...

Savunma toparlandı

Souza’nın yıldızlaşması planının tutan kısmıydı... Volkan’ın dağınıklığı ise tutmayan...
Fenerbahçe’nin Manchester yenilgisi sonrası toparlanmasında en önemli etken ise savunmanın kendi standardında bir forma çıkmasıyla oldu. Sezona kötü başlayan -ve benim açımdan büyük hayalkırıklığı olan- Van der Wiel’in dışarıda kalması, Kjaer’in tıpkı geçen sene olduğu gibi 5-6 hafta sonunda standart oyununa ulaşması işin ikinci kilit noktası.
Çünkü Fenerbahçe topa sahip olabilen rakibi kendi alanına sıkıştıran bir oyunu uygulayamıyor. Yüzde 60’ın üzerinde topa sahip olduğunda kazanamıyor. Yani
0-1’i oynamakta sorunları devam ediyor. Ancak savunmanın toparlanması 0-0’ı oynamakta Advocaat’ın elini kuvvetlendirdi.
Yoksa buradaki sorun baki...

Kaleye yaklaştırmadı

0-0’da üretemeyen Galatasaray’a karşı evinde, büyük psikolojik üstünlüğe rağmen golün geldiği 45’inci dakikaya kadar isabetli şut atamayışı bunun göstergesi. Eldeki orta sahayla burada gelişme sağlayamasa da rakibi kalesine yaklaştırmaması, hangi kadroyla olursa olsun Galatasaray’ı kendi ceza sahasına sadece 2 kez sokmuş olması (bu ligde herhangi bir takımın ulaştığı en düşük sayı) ciddi göstergeler.
İşte bu savunma planı ve uygulamasındaki önemli gelişme Fenerbahçe’nin kaderini değiştirdi.
Tabii Van Persie’nin 3 senedir ilk kez
2 aya yakın zamandır hiçbir sağlık sorunu olmadan, antrenman kaçırmadan oynamasını da unutmamak lazım.

YORUM YAZ