MENÜ

İngilizler'in EURO 2020'si

Abone Ol Google News

UEFA'nın, özel maçların yerine Uluslar Ligi'ni getirmesi ve ülkelere bunun üzerinden Play-Off oynatarak finallere gitme şansı vermesi bana ne kadar saçma geldiyse, EURO 2020'nin de tarihte ilk kez - formatı itibarıyla- 11 ülkede oynanması aynı oranda mantıksız geliyor. Çünkü UEFA, finallere katılan ev sahiplerine en az 2 (Bir çoğunun 3) maçını evinde oynama fırsatını sundu. Koronavirüs döneminde en çok bu, 'ev sahiplerine' yaradı. İtalya, Danimarka, İngiltere, Hollanda, İspanya ve Almanya'nın tüm grup maçları ülkelerindeydi. Örneğin Galler'i, Bakü'deki maçlarda 200-250 taraftarı destekleyebildi, ev sahiplerinden Macaristan'ın Puskas Arena'daki 2 maçında 60 bin seyircisi yanındaydı.

Haberin Devamı

Devler Ligi'nde aldırdılar

Hele ki; İstanbul'daki Chelsea-M.City finali öncesinde Türkiye'yi kırmızı listeye koyan ve maçı Portekiz'e aldıran İngilizler'e UEFA, 2020'de kıyağın da kıyağını yaptı. Dublin seyirci garantisi veremeyince, yarı finallere ve finale ev sahipliği yapacak Londra'daki Wembley'e, 1 de Son 16 maçı (Toplamda 8 maç) eklendi. O Son 16'yı da İngiltere, grup aşamasından sonra seyirci kapasitesinin 22.500'den 45 bine çıkarıldığı 90.000 kişilik Wembley'de oynadı! Bu arada Fransa'yı deviren İsviçre, elendiği çeyrek final de dahil 2 kez Azerbaycan'ı, 1'er kez de İtalya, Romanya ve Rusya'yı görerek, kupanın toplamda 13 bin kilometre yolculukla 'Evliya Çelebi'si oldu.

Haberin Devamı

İskoçya örneği ortada

Üst üste 4 maçını sahasında oynayan ve yolculuk yapmayan İngilizler, İtalya'daki Ukrayna sınavı ile sonunda ülke dışına çıktı (!) ama turu geçtiği için yine Wembley'e döndü. Ada'ya gelmek isteyenlere salgın nedeniyle birçok katı kural konuyor. Ancak aynı anda İngiltere'de, 'Delta' mutasyonu aldı, başını gidiyor. İskoçya'da testi pozitif çıkan 1.991 kişiden 1.294'nün Londra'ya seyahat ettiği, 397'sinin de İngiltere maçında tribünde olduğu tespit edilmişti.

Seehofer: Sorumsuzluk

Münih'te yaklaşık 16 bin seyircinin üstüne çıkmayan Almanya'nın İçişleri Bakanı Horst Seehofer, yarı finallerle birlikte kapasiteyi 60 bine çıkaracak İngiltere üzerinden UEFA'yı 'sorumsuz' davranmakla suçladı. Formatı itibarıyla adaletsiz olan, en çok da İngiltere'ye yarayan EURO 2020, zevkli maçların yanı sıra -en başta- taraftarların oradan oraya sürüklendiği ve ceplerinden (Covid testleri, otel, uçak, konaklama vb.) daha fazla paranın çıktığı bir turnuva olarak hafızalara kazınacak.. Ve belki de -klasikleşen maske-mesafe kuralına uyulmadığı için- sonunda Avrupa genelinde salgının yeniden artmasına sebep olacak.

YORUM YAZ