MENÜ

Sakatlanan hakem yandı!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bu sezon maç sırasında sakatlanan hakemlerimiz oldu. Kupada oynanan Galatasaray-Tuzlaspor maçında yardımcı hakem Arkın Akgöl’ün tendonu koptu ve sahayı sedye ile terk etti. Trabzonspor-Fenerbahçe maçının yardımcı hakemi Kemal Yılmaz maç sırasında sakatlanınca yerine Tolga Özkalfa görev yaptı. Halis Özkahya, Barış Şimşek, Tolga Özkalfa, Ekrem Kan ve Serkan Gencerler’in de sakatlandıklarını ve uzun bir tedavi sürecinden sonra sahalara döndüğünü hatırlatmama gerek yok sanırım! FIFA yardımcı hakemimiz Emre Eyisoy ise geçtiğimiz yıl uzun süreli bir sakatlık yaşamıştı.

Yalnız bırakıldılar

Bu hakemlerimizin tamamı TFF ile sözleşmesi olan hakemler. Dolayısıyla onların problemi bir anlamda TFF’nin problemi. Bu hakemler Beyoğlu’nda yürürken ayaklarını burkup sakatlanmadılar. TFF için antrenman yaparken ya da maç yönetirken sakatlandılar. Maalesef sakatlık sonrası tedavileri ve rehabilitasyon süreçlerinin tamamında yalnız kaldılar. Tedavi masraflarını kendileri karşıladılar, ödeyecek nakit parası olmayanlar senet imzalamak zorunda bile kaldılar.

10 bin TL sınır!

Nasıl olur da, sözleşmeli bir hakemin sağlık güvencesi olmaz? Bu konuyu araştırdım. Aslında hakemlerin bir sağlık sigortaları varmış ancak sigortanın ödediği maksimum tutar 10 bin TL imiş. Hakem, sakatlığının 10 bin TL’ye kadar olan kısmını sigortadan tahsil ederken, kalan kısmını cebinden ödüyormuş. Geçmişte, kalan kısmını TFF’den talep eden hakemlere olumsuz yanıt verildiği de olmuş, halen müracaat edip sonucunu bekleyen hakemler de varmış. Son günlerde alacakları paranın akıbetini bilemeyen hakemlerden bazıları, kendi sağlık sigortalarını yaptırmışlar ve giderlerini oradan karşılamaya başlamışlar.

Maaşları bile kesiliyor

MHK talimatı gereği, uzun süren sakatlıklar sırasında görev alamayacak hakemin klasmanı askıya alınıyor. Sonra da ilk iş olarak, klasmanı askıya alınan hakemin maaşı kesiliyor! Düşünün maçta sakatlandınız ve uzun süre maç yönetemeyeceksiniz. Maç yönetemeyince de maç parası alma şansınız yok! MHK Talimatı’nın garabeti de burada karşımıza çıkıyor. En çok paraya ihtiyaç duyduğunuz zaman; tedavi masraflarınız ödenmediği gibi, maaşınız da kesiliyor.

Destek sıfır

İşin maddi yönünü bir tarafa bırakırsak, hakemliği yönetenlerden en ufak bir ilgi görememek sakatlanan hakemleri yaralayan diğer bir konu olarak dikkat çekiyor. Bırakın maçta görev almayı; sakatlanıp, normal yaşam standardını kaybeden hakemler, insani bir destekten bile yoksun kaldıklarını ifade ediyorlar. Araştırsanız çıkar ortaya! Maç sırasında sakatlanan bir hakemin hastaneye transferini kim, nasıl yapmış? Tedavi sürecinin hangi aşamasında bir yetkili yanındaymış? MHK’nin hangi üyeleri bu hakemleri ziyaret etmiş?

Demirören bilmiyor!

Bu anlattığım olumsuzluklardan Sayın Demirören’in bilgisi olmadığını düşünüyorum. Değil bir hakem, herhangi bir TFF çalışanının sağlık problemi olduğunda bizzat kendisinin devreye girerek çözüm ürettiğini biliyorum. Hakemler için de bunu yapacağına eminim. Sayın Demirören’e bu hayati konuyu arz etmeyenler, hangi önemli(!) işle meşguller, merak ediyorumY

YORUM YAZ