MENÜ

"Premier Lig 1 numara"

İngiltere temsilcimiz Edip Adanır, 2011-2012 sezonu Premier Lig'i fanatik.com.tr okuyucuları için değerlendirdi.

"Premier Lig 1 numara"

Premier Ligi’de bu sezonki maçları Fanatik.com.tr okuyucuları için yorumlayan İngiltere temsilcimiz Edip Adanır’la, geride kalan sezonun ardından futbol dolu bir sohbet gerçekleştirdik. İşte Adanır’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

1.İngiltere Premier Ligi'ni yıllardır izliyorsunuz. Bu sezonun diğerlerinden farkı neydi?
Adanır: Bu sezonun farkı olarak Arsenal’in sezona çok kötü başlamasını, hakemlerin Premier Lig süratine ayak uyduramamalarını sayabiliriz. Deplasmana giden seyirci sayısının artışı… Mesala Blackburn taraftarı, küme düşen takımını izlemek için Manchester’dan kalktı, Londra’ya Chelsea maçını izlemeye 800 kişiyle geldi. Bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin maçlarını ortalama 800 kişi izledi mi bu sezon?

2.Manchester City'nin şampiyon olması sizi şaşırttı mı? Sizce bu, paranın sonucunda gelen bir şampiyonluk mu?
Adanır: City büyük yatırımlar yaparak, hedefe emin adımlarla ilerledi. Uzun yıllar sonra kazanılan şampiyonluk beni şaşırtmadı. Yaklaşık 35 yıldır Ada futbolunu canlı izliyorum. City’nin şampiyonluğu zorlayacağı geçen sezondan belliydi. Tabii ki paranın gücü, Arap sermayesi ve Roberto Mancini’nin takımı bazı olumsuzluklara (Balotelli ve Tevez sorunları) rağmen iyi yönetmesi, başarının en önemli nedenleriydi.

3.Manchester United neden hep zirvede yer alıyor. Alex Ferguson'un sırrı nedir?
Adanır: Dünyaya gelmiş geçmiş en önemli futbol adamı Sir Alex Ferguson’dur. Bu sezon defalarca müzesine koyduğu kupayı kaybetmesinin sebebi çok maç oynamaktan form tutamayan oyuncuları ve kadronun kısıtlı olması. Scholes'u tekrar oynatmasının sebebi de budur. Ben City takımının ille de kazanması gereken Arsenal maçında Emirates'te takım olarak hiçbir varlık gösteremediklerini ve maçtan sonra United kupayı kazanır diye düşündüm, ama onlar da bu fırsatı kullanamadı.

4.Arsenal'in sürekli geleceğe yatırım hamleleri sizce şampiyonluk yarışının gerisinde kalmasını mı sağlıyor?
Adanır: Arsenal diğer takımlardan çok farklı bir şekilde yönetilir. Katı kuralları vardır. 600 milyon Pound harcayarak stadı yaptılar ve bu sezon bütün borcu ödediler. Hayatında ilk defa Emirates'e gelenler her maça 60 bin seyirci geldiğini duyunca neden 100 bin kişilik stat yapılmadığını soruyorlar. Ancak İngiltere’de öyle istediğini üst makamlarda tanıdıklar üzerinden yapamazsınız çünkü Belediye buna izin vermiyor. Arsenal para kaybettiği ve seyircilerinin de yüksek ücret ödememeleri için kendi televizyonunu kapattı. Beşiktaş ve Bursaspor televizyon açtı. Ben o Arsenal TV’de haftada bir kere programa çıkıyordum.

5.Liverpool efsane Dalglish'i göreve getirdi, transfere milyonlar harcadı. Sizce neden başarısız oldu?
Adanır: Liverpool, İngiltere futbolunun efsane ekiplerinden ancak yanlış transfer harcamaları, ileriye dönük yatırımların yanlış yapılması, onların sonunu hazırladı. Zamanında bu takımı şampiyon yapan gerçek efsane Kenny Dalglish’in kovularak takımdan gönderilmesi bile durumun vahametini gözler önüne seriyor. Ne yazık ki bu sezon takım olamadılar. Her şey kaptan Steven Gerrard’a bağlı bir duruma geldi. Avrupa Kupası’na gitmek Premier Lig takımları için handikaptır. Perşembe pazar oynamak için çok geniş kadro olması gerekiyor.

6.Unutamadığınız maçı sorsak bu sezondan hangisini söylersiniz?
Adanır: Arsenal'in, Chelsea'yi deplasmanda 5-3 yendiği mücadele izlediğim en zevkli karşılaşmalar arasındaydı. Andre Santos'un da gol attığı mücadelede skor 85. dakikaya kadar 3-3'tü. Ardından Arsenal, bitime 5 dakika kala Van Persie'nin attığı gollerle sahadan zaferle ayrıldı. Ayrıca yine Arsenal'in, bu kez Emirates Stadı'nda 5-2 ile geçtiği karşılaşma da, unutulmazlar arasındaydı. İki gol atan Walcott, bu maçta harikaydı.

7.Bazı kesimler artık İspanya ligi La Liga'nın, Premier Lig'i geçtiğini söylüyor. Buna katılıyor musunuz?
Adanır: İspanya’da iki büyük takım Real Madrid ve Barcelona var. İki takımın bu sezon ligde kaçıncı olduklarına ve hemen arkalarındakilerle aradaki puan farkına bakın. Çoğunlukla onlar kazanıyor! Ama Premier Lig her açıdan rekabetin üst düzeyde olduğu, kimin kimi yeneceğinin belli olmadığı bir yer. Avrupa’nın en büyük kupası Şampiyonlar Ligi olduğuna göre ve bunu Premier Lig takımı Chelsea aldığına göre, burası şu an 1 numara.

8.Türk futbolu ne zaman dev liglerin kalitesine gelecek. Bunun için ne yapmamız gerekiyor?
Adanır: Benden hep bizim futbolla karşılaştırma yapmam isteniyor.Cevabım şu; Futbola bakışımızı değiştirmek zorundayız. İngiliz gazetecilere futbolda nerede olduğumuzu soruyorum. Hepsinin cevabı şu, “Sizde sadece futbol var, bizde her türlü spor var” diyorlar. Amatör başkan ve yöneticiler olduğu müddetçe bizden hiçbir şey olmaz. Bir de hatırlatma yapayım; Premier Lig’de kulüplerin 25 kişilik kadroya alt yapısından yetişen veya yabancı olup üç sene aynı kulüpte olan 9 futbolcu bulundurması gerekiyor. Son olarak Süper Lig maçlarını mümkün oldukça takip ediyorum, bazı maçlarda üç pas bile hemen hemen yapılmıyor. Üzülerek söylüyorum, Türk kanalları Avrupa liglerini vermeye başladıktan sonra, futbolseverlerin Süper Lig maçlarına bakış açısı da çok değişti!

Haberin Devamı
YORUM YAZ