Yıldızların gecesi

Sneijder sırtı kaleye dönük top aldığında kontrol edilmesi en kolay oyuncuların başında geliyor. Ama oyun genişletildiğinde tutulmaz oluyor. Bunu yapabilirse, Galatasaray'ın turu geçmemesi için hiçbir sebep yok. Ve bir de Drogba faktörü var...

Yıldızların gecesi

Bu oyunun temel şartlarından diğeri de Sneijder’in markajdan kurtarılması. Telles ve Eboue’nin oyunu açması geniş alanda hücum edilmesi Sneijder’in içeri girerek merkezde kontrol edilmesi zor bir hücum kaynağı olmasına yol açıyor. Karabatak gibi, birden kayboluyor ve hücumun en bitirici noktasında ortaya çıkıveriyor. Bunu sağlamanın yolu 3. bölgenin girişinde oyunu geniş alana yayabilmek. Galatasaray merkezden hücum ederken sırtı kaleye dönük top aldığında kontrol edilmesi en kolay oyuncuların başında gelen Hollandalı, oyun genişletildiğinde tutulamaz oluyor. Bunu yapabilirse Galatasaray’ın turu geçememesi için hiçbir sebep yok.

Filler unutmaz!

Drogba’nın 88. dakikada oyundan alınışını anlamak zordu. Galatasaray’ın şampiyonluk yolunda artık bir deplasman galibiyeti alması gerekiyordu. Karabük savunmaya çekilmişti. Geri koşmak için çok fazla sebep yoktu. Oyun Karabük ceza sahası çevresinde hatta içinde oynanacaktı. Ve Ceyhun kenar çizgide göründüğünde çıkması en akla gelmeyecek adam Drogba’ydı. Mancini bunu neden yapmış olabilir diye düşünüyor herkes o günden beri. Belki de en fazla Didier düşünüyor. İtalyan Drogba’ya, takıma ya da yönetime bir mesaj mı veriyor? Zira o değişikliğin sahadaki futbolla ilgisi olamaz. Neden? Sebep bilinmese de sonuç açık. Yedek kulübesinde şişeleri tekmeleyen filin ne hissettiği... Ve öfkesinin gün itibariyle tam anlamıyla geçmediği de. Çünkü bilirsiniz filler unutmaz.

Tepkinin farklı olması lazım

Mancini Drogba’yı ateşlemek, karnına attığı bir yumrukla şaşırtmak, silkelemek mi istedi yoksa diye düşünmeden edemiyor insan. Bunu Avrupa’ya çeyrek final için çıkmışken her şeyde olumlu bir yön aramanın verdiği hafifliğe de bağlayabilirsiniz. Ancak zaten evine dönmenin heyecanını yaşayan Fildişili’nin cumartesiden kalma darbeyle başka bir boyutta olmayacağını da söyleyemez kimse. Drogba bu akşam biraz daha farklı, biraz daha farkında bir santrfor olacak. Çıkacağı maçın, emekli bir Premiership efsanesinin jübile turnesinden farklı bir anlam taşımasını bilerek ya da bilmeyerek garanti altına aldı Mancini. Artık o 88’de gole en çok ihtiyaç olan dakikada oyundan alınmış bir efsane. Buna şişeleri tekmelemekten farklı bir tepki vermesi gerektiğini biliyor.

Topa sahip ol

Chelsea iki yıldır Avrupa’da kupa kazanıyor. Bu tip bir rakipten deplasmanda tur almak kolay değil kuşkusuz. Salt bir savunma oyunuyla bunu yapmak olanakdışı. Ancak dikkatli bir oyun hakimiyetiyle güçlü yönlerini ön plana çıkararak Galatasaray turu geçebilir. Topa sahip ol... Eboue ve Telles’i sürekli iki yönlü, oyunda tut... Sneijder’i markajdan kurtar... Drogba’yı uyanık tut... Bu iş ancak böyle olur...

Saygı ve korku

Mancini ilk maçın ilk 35 dakikası için rakibe gereğinden fazla saygı duyduk demişti. Oyunu rakip alana yıkacağından emin olduğu için Hajroviç’in dar alan becerisinden yararlanmak istemişti. Ancak Chelsea’nin ön alan presi Galatasaray’ın topu rakip alana taşımakta zorlanmasına yol açtı. Önden Hajroviç eksilip arkada Yekta ile pas istasyonları artınca Galatasaray çıkabildi.

Beklerin performansına bakar

Bu mantık bugün de geçerli olacak. Mou belki Galatasaray orta sahadaki pas istasyonlarına biraz daha geç baskı yapıp hızlı kanat hücumcularına mesafe bırakmak ve baskınlar yapmak isteyebilir. Bunun çözümü garanti paslarla geniş alanda oyun hakimiyetini kurmak. Galatasaray enine çizgiden çizgiye geniş alanda hem savunma hem hücum yapabilecek orta saha oyuncularına sahip. Oyunun ritmini sürekli kontrol altında tutabilir. Rakibin hızlı oyundan yapabileceklerine saygı duyup topa sahip olmaktan korkmadan 90 dakika belirleyici olma şansı var. Burada temel görev iki kanat savunmacısının performanslarında. Zaten Galatasaray orta saha bloğu bu işi 3 senedir belli bir kalitede yapıyor. Telles ve Eboue’nin onların pas sirkülasyonlarını çizgiden çizgiye uzatma başarısı sağladığı her oyunda sistem iyi işliyor.

Mehmet Demirkol

Haberin Devamı
YORUM YAZ