MENÜ

Probiyotikler kilo vermenize yardımcı olur

Probiyotikler, bilinen birçok sağlık yararının dışında kilo vermenizde de etkilidirler. Beslenme Uzmanı Sinem Uygun, probiyotikler ile ilgili merak edilenleri yazdı.

Probiyotikler kilo vermenize yardımcı olur

Beslenme Uzmanı Sinem Uygun, bu dost bakterilerin kilo verme sürecindeki etki mekanizmalarını sıra ile anlattı:

Haberin Devamı

- Probiyotik bakteriler, sindirilmemiş diyet liflerini fermente ederek Kısa Zincirli Yağ Asitlerini üretirler.

- Kısa zincirli yağ asitleri, asetat propiyonat ve bütirattır.

- Ve bu üretilen yağ asitleri iştahı düzenleyen hormonların (GLP-1 ve Peptit YY gibi) salınımına etki ederler.

- Bu hormonlar mide boşalmasını geciktirir, tokluk süresini artırır ve dolayısıyla acıkmanızı geciktirirler. Yağ depolanmasını azaltırlar ve yağ yakmanızı kolaylaştırırlar.

- Kısa zincirli yağ asitleri aynı zamanda bağırsak hücreleriniz için enerji kaynağıdır. Geçirgen Bağırsak (leaky gut) Sendromu'nda çok etkilidirler. Ve günlük enerji ihtiyacınızın %10 kadarını karşılayabilirler. Bu da kilo vermenizde yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Kısa zincirli yağ asitlerini üreten probiyotik bakterilerin çeşitliliği ve sayısının fazla olması obezite ve kilo kontrolünde pozitif yönde etki yapar. Obez bireylerin bağırsaklarında bulunan dost bakteri çeşitliliğinin/sayısının diğer insanlardan daha az olduğu bilinmektedir.

Şimdi gelelim bu yağ asitlerini nasıl artıracağımız konusuna;

Bifidobacterium Animalis Lactis isimli probiyotik bakteri kısa zincirli yağ üretimini ve GLP-1 miktarını artırarak kilo kaybına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Ayrıca diyette tükettiğiniz bazı lifleri artırarak da bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Örneğin : kuşkonmaz , soğan ,sarımsak, enginar , yulaf . Ayrıca halis bir tereyağı kullanarak direk olarak kısa zincirli yağ asitlerinden bütirik asidi alabilirsiniz.

Probiyotikler kilo vermenize yardımcı olur

YORUM YAZ