MENÜ

Aydın İmsakiye 2024 - Aydın'da sahura saat kaçta kalkılacak, sahur vakti saat kaçta başlıyor ve bitiyor? Diyanet İmsak ve iftar saatleri

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre, Aydın için hazırlanan Ramazan imsakiyesi, bir ay boyunca sürecek olan oruç ibadeti için imsak ve iftar zamanlarını belirliyor. Bu kutsal ayda, Aydın halkı, dua ve ibadetle dolu günlerde, orucun ne zaman başlayıp, ne zaman sona ereceğini imsakiyeden öğreniyor. Aydın'daki vatandaşlar için, orucun başlangıç ve bitiş saatleri, mübarek Ramazan ayının ruhani atmosferinde büyük bir önem taşıyor. 2024 yılında Aydın'da iftarın ve sahurun saat kaçta olacağı, ezan vakitleriyle birlikte merak edilen detaylar arasında yer alıyor.

Aydın İmsakiye 2024 - Aydın'da sahura saat kaçta kalkılacak, sahur vakti saat kaçta başlıyor ve bitiyor? Diyanet İmsak ve iftar saatleri

Ramazan ayının gelmesiyle, uzun süren bekleyiş son buldu. Bu kutsal ay, 11 Mart'ta başlayarak bin aydan daha faziletli olduğuna inanılan zamanları beraberinde getirdi. Her sene olduğu gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl da Türkiye genelinde imsakiye takvimlerini paylaştı, Aydın'ın da oruç vakitleri bu şekilde netleşti. Aydın'daki vatandaşlar için "Sahur saat kaçta başlıyor ve iftar vakti ne zaman?" sorularının yanıtları, 2024 Aydın İmsakiye Takvimi ile birlikte açıklığa kavuştu.

Haberin Devamı

İLK TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINACAK?

Ramazan ayının ilk teravih namazı 10 Mart 2024 Pazar günü yatsı ezanı okunduktan sonra yatsı namazının ardından kılınacak.

İLK SAHUR SAAT KAÇTA BİTİYOR?

Aydın için ilk sahur vakti 11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 05.58'de okunacak sabah ezanı ile birlikte sona erecek ve imsak vakti başlayacaktır.

İLK ORUÇ SAAT KAÇTA AÇILACAK?

11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 19.19'da okunacak akşam ezanı ile birlikte Aydın'da iftar yapılacak. Ramazanın ilk oruçları açılacak.

AYDIN İMSAKİYE 2024 - AYDIN İFTAR VE SAHUR VAKTİ (DİYANET 30 GÜNLÜK)

Aydın İmsakiye 2024 - Aydında sahura saat kaçta kalkılacak, sahur vakti saat kaçta başlıyor ve bitiyor Diyanet İmsak ve iftar saatleri


AYDIN İMSAKİYE 2024 RAMAZAN AYININ İLK HAFTASI

1. Gün 11 Mart 2024 Pazartesi

Aydın İmsak Vakti: 05.58
Aydın İftar Vakti: 19.19
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.34

Haberin Devamı

2. Gün 12 Mart 2024 Salı

Aydın İmsak Vakti: 05.57
Aydın İftar Vakti: 19.20
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.35

3. Gün 13 Mart 2024 Çarşamba

Aydın İmsak Vakti: 05.55
Aydın İftar Vakti: 19.21
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.36

4. Gün 14 Mart 2024 Perşembe

Aydın İmsak Vakti: 05.54
Aydın İftar Vakti: 19.22
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.37

5. Gün 15 Mart 2024 Cuma

Aydın İmsak Vakti: 05.52
Aydın İftar Vakti: 19.23
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.38

6. Gün 16 Mart 2024 Cumartesi

Aydın İmsak Vakti: 05.51
Aydın İftar Vakti: 19.23
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.39

7. Gün 17 Mart 2024 Pazar

Aydın İmsak Vakti: 05.49
Aydın İftar Vakti: 19.24
Aydın Teravih Namazı Saati: 20.40

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı 1. Gün 10.04.2024 | Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün 11.04.2024 | Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün 12.04.2024 | Cuma

Ramazan ayı nedir ve fazileti

Ramazan ayı, kamerî aylardan adı Kur’ân’da geçen tek aydır. (Bakara, 2/185) İslâm’ın beş temel esasından biri olan oruç ibadetinin Ramazan ayında yerine getiriliyor olması, bu ayın önemini ortaya koymaktadır.
Kamerî ayların başlangıcı ve bitişi ayın hareketleri esas alınarak belirlenir. Ayın hilal şeklinde görülmesinden itibaren tekrar hilal şeklinde görülmesine kadar geçen süre bir “ay”dır. Bu süre, bazen 29 gün, bazen 30 gün olur. Bu sebeple Ramazan ayında oruca başlayabilmek için ayın gökte hilal (yeni ay) halinde göründüğü zamanı belirlemek gerekmektedir. Ne var ki hilali görmek her zaman mümkün olmamakta bu sebeple Ramazanın girip girmediğinde, ya da sona erip ermediği konusunda şüphe doğmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazanın başını ve sonunu belirleme yöntemini bildirmek ve hilalin görülemediği durumlara da pratik bir çözüm getirmek üzere şöyle buyurmuştur:

Haberin Devamı

“Hilali Ramazanın başında görünce oruca başlayınız ve onu Şevval ayının başında görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olur da hilali göremeyecek olursanız ayın sonunu takdir ederek belirleyiniz (ayı otuza tamamlayınız.)” (Buhârî, “Savm”, 5) Kur’ân’ın Ramazan ayında indirildiği, Bakara suresinin 185. ayetinde şöyle ifade edilmektedir:
“O Ramazan ayı ki, Kur’ân o ayda indirilmiştir.” (Bakara, 2/185)

Kur’ân-ı Kerim’in indirilmesi miladi 610 yılında Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde sabaha karşı, Hıra’da ibadetle meşgul olduğu sırada, vahiy meleği Cebrail’in Peygamberimize Alak suresinin ilk beş ayetini getirmesiyle başlamıştır.

Haberin Devamı

Kadir Gecesi nedir, ne zaman ve önemi

Kadir gecesi ramazan ayı içerisinde yer alan mübarek bir gecedir. Kur’an Kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır.
2024 Ramazan ayında Kadir gecesi 5 Nisan günüdür.
“Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cibril) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadr, 87/1-5)

“Ramazan ayı size yaklaştı. Onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi’nin hayır ve bereketinden mahrum kalırsa bütün hayır ve bereketten mahrum kalır. Onun hayırından ancak hayırdan mahrum olan kimseler yararlanamaz” (İbn Mâce, “Savm”, 2)

Kadir Gecesi’ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur’ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.

Haberin Devamı

Teravih namazı nedir ve faziletleri

“Teravih” kelimesi rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen “tervîha” sözcüğünün çoğuludur. Din ıstılahında ise teravih; Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namazdır. Her dört rekâtının sonunda bir miktar oturulup dinlenildiği için bu namaza “teravih namazı” adı verilmiştir.

Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamberimiz kendisi teravih namazı kılmış ve müminlerin de teravih namazını kılmalarını teşvik etmiştir. Bir hadis-i şerifte: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, “Salâtü’t-Teravih”, 1; Müslim, “Salâtü’l-Müsafirîn” 174) buyurulmuştur.

İtikaf nedir ve faziletleri

“İtikâf”, bir camide ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak ibadetle meşgul olmak üzere mescit ya da mescit hükmündeki bir yere çekilmek demektir. Kur’ân’da bu ibadet: “Mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın” (Bakara, 2/187) anlamındaki ayette geçmektedir. Hz. Aişe validemiz Hz. Peygamber’in Medine’de her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâf ibadetini ifa ettiğini bildirmiştir. (Buhârî, “İtikâf”, 6)

Oruç tutan Müslümanın Ramazanın son on gününde itikâfa girmesi sünnet-i kifayedir. İtikâf ibadetinin geçerli olabilmesi için itikâfa giren kimsenin mükellef olması, itikâfa bir mescidde girmesi ve niyet etmesi gerekir. Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girerler. İtikâfa giren kimse vaktini namaz kılarak, Kur’ân ve kitap okuyarak, dua yaparak, zikir ederek, vaaz dinleyerek geçirir. Mescidde yer, içer ve orada istirahat eder. Mescidin içinde giderilmesi mümkün olmayan banyo yapma, tuvalete gitme ve abdest alma gibi doğal ihtiyaçları için cami dışına çıkabilir. Ancak ihtiyaçlarını giderdikten sonra hemen itikâf mahalline döner. İhtiyacı olmadıkça cami dışına çıkmaz. (Buhârî, “İtikâf”, 3)

Oruç nedir, kelime anlamı ve faziletleri

“Oruç” Farsça kökenli bir sözcüktür. “Rûze” kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça’da oruç ibadeti “savm” ve “sıyâm” kelimeleriyle ifade edilir.

“Savm” sözlükte; kişinin kendisini yeme, içme, yürüme ve konuşma gibi herhangi bir söz, eylem ve davranıştan alıkoyması, bir şeyden uzak durması, susması, bir şeye karşı kendini tutması ve engellemesi demektir.

Müslümanlar, ayet ve hadislerde oruç tutmaya teşvik edilmiş, oruç tutanlar övülmüş, onlara Allah’ın rahmeti, rızası, sevap ve mükâfatı vaad edilmiştir. Ahzab suresinin 35. ayetinde, aralarında oruç tutmanın da yer aldığı on özelliğe sahip olan kadın ve erkeklere mağfiret ve büyük mükâfat olduğu bildirilmiştir.

Oruç riyanın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Yüce Allah, ibadetlere on katından yedi yüz katına kadar sevap verir. Oruç ibadetine ise Allah’ın verdiği sevap, sınırsızdır.

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).

YORUM YAZ