MENÜ

Twitter, Facebook ve Youtube'a yasak geldi!

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), Cumhuriyet Savcılığı'ndan gelen karar üzerine Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya kanallarını Türkiye'den erişime kapattı.

Twitter, Facebook ve Youtube'a yasak geldi!

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın geçen hafta teröristler tarafındanr rehin alınmasını içeren görsellerden dolayı sosyal medyaya yasak getirildi. Erişim Sağlayıcıları Birliği, Cumhuriyet Savcılığı'nın kararı üzerine Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya kanallarına Türkiye'den erişimi engelledi.

Facebook yasağı kalktı


Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Hürriyet'e yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması nedeniyle Facebook'a olan yasağın kalktığını açıkladı.

Karar, bütün internet sağlayıcıları ve operatörlere iletildi. İlerleyen saatlerde tüm Türkiye'de Twitter ve Youtube'a girilemeyeceği bildirildi.

Yasak halinde bu sitelere erişim nasıl sağlanacak?

Alan Adı Sunucusu olarak da tanımlayabileceğimiz DNS ayarlarını değiştirerek de Twitter dahil yasaklı sitelere giriş yapabilmek mümkün.

DNS ayarları nasıl değişir?

Adım adım şu yolu izleyin...

Bunun için Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın.

Ardından Özellikler butonuna tıklayın ve Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın.

Ardından Genel sekmesi altında 'Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan' bölümünü aktive edin.

Son olarak Tercih edilen DNS sunucusu kısmına 8.8.4.4, Diğer DNS Sunucusu bölümüne de 8.8.8.8 yazın ve Tamam'a tıklayın.

Aynı kısımlara sırasıyla 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazarak da bu ayarı değiştirmeniz mümkün.

Twitter'a bilgisayardan girmek

Twitter'a bilgisayarınızdan giremiyorsanız DNS ayarlarını değiştirmekle uğraşmayın. Pek çoğu nasılsa işe yaramayacaktır. Bunun yerine VPN servisleri gibi bazı alternatif yollar var. Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN, basit bir anlamda kullanıcıların yurtdışında bir sunucuya bağlanarak hedeflenen siteye erişmesine ve anonim kalmasına yardımcı olur. Bu sayede Twitter yasaklı dahi olsa, örneğin ABD'deki bir sunucuyu kullanarak siteye girmeye çalıştığınızda yasaktan etkilenmeyeceksiniz.

İşte ünlü VPN araçlarından bazıları;

- ZenMate, Chrome tarayıcılarına eklenti olarak yüklenebilen bir VPN aracı olarak tanımlanabilir. Bu yazılımı kurarak herhangi bir ayarı değiştirmeksizin Twitter'a girebilirsiniz. Bunun için tam da buraya tıklayarak ZenMate'i tarayıcınıza kurabilirsiniz. Uygulama ücretsiz...

- Bunun dışında AceVPN, Hotspot Shield veya EarthVPN gibi ücretli VPN servislerini de tercih edebilirsiniz. Bu servisler kullanıcılardan aylık veya yıllık ücret talep eder ve bu doğrultuda servisten faydalanılabilir.

- Ancak ben Twitter'a girmek için VPN servislerine para ödemek istemiyorum diyorsanız TOR yazılımını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tanımlamak gerekirse Tor; kişi ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve sanal tüneller sayesinde bağlantıların maskelenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır. Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızla kolayca Twitter yasağını aşabilirsiniz; ancak bankacılık işlemleri vb. yüksek seviye güvenlik ihtiyacı olan özel durumlarda TOR'u kullanmamanız yerinde olur.

Twitter'a telefondan girmek

Telefon üzerinden Twitter'a girerken pek çok seçeneğe sahibiz. Öncelikle Chrome kadar popüler olmasa da Norveç merkezli Opera web tarayıcısının mıbil sürümü olanOpera Mini'yi iPhone veya Android tabanlı bir telefon üzerinden indirebilir ve bu tarayıcı ile Twitter'a rahatça girebilirsiniz.

Bunun dışında HotSpot Shield VPN veya TunnelBear isimli uygulamalar da yine kullanıcıların telefonlarına uygulama mağazalarından indirebileceği ve Twitter'a girmesini sağlayan yasak delen VPN uygulamalarından sadece ikisi...

Haberin Devamı
YORUM YAZ