MENÜ

Tiroid ve beslenme | Tiroid hormonunun işlevini yerine getirebilmesi için sadece beslenme yeterli midir? Diyetisyen Gülçin Işık cevapladı.

Vücudumuz için hayati bir önem taşıyan tiroid hormonunun fonksiyonlarında etkili olan faktörler arasında 'beslenme' olsa da tek başına yeterli değildir. Diyetisyen Gülçin Işık, ‘’Beslenmenin tiroid hormonundaki etkisi nedir?’’ sorusuna tüm detaylarıyla yanıt verdi.

Tiroid hormonunun işlevini yerine getirmesinde beslenmenin önemi nedir? Sadece beslenme rutinimiz tiroid hormonunun işlevini tam olarak yerine getirmesinde etkili olur mu? Diyetisyen Gülçin Işık, konuya dair merak edilen soruları sizler için yanıtladı.

Haberin Devamı

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

''Tiroid hormonunun işlevini yerine getirebilmesi için sadece beslenme yeterli değildir. Tabii ki beslenmenin tiroid fonksiyonlarını düzeltici etkisi vardır. Örneğin glutensiz beslenme tiroid fonksiyonlarında yüzde 50’ye kadar iyileştirici etki gösterebiliyor. Ancak bunun haricinde vitamin ve mineral eksiklikleri de çok önemli. Örneğin iyot eksikliği tiroid fonksiyonlarının bozulmasında etkilidir.''

HANGİ DURUMLARDA TİROİD İŞLEVİ BOZULUR?

''İyotla yarışan klor ve flor gibi içeriklere maruz kalırsanız iyot eksikliğine rastlanabilmektedir. Örneğin çok fazla havuza girmek ya da flor içeren diş macunu kullanmak iyot eksikliklerine yol açar ve tiroid işlevini bozar. Oysa ki deniz ürünlerinden iyotu temin edebilir ve eksikliğini kapatabiliriz. Çinko, selenyum, magnezyum, D vitamini ve demir eksiklikleri de tiroid fonksiyonlarında etkilidir. Eksiklik halinde gerekli beslenme takviyelerinin sağlanması gerekir.''

YORUM YAZ