MENÜ

Tarihi değiştiren hakem hataları.. Eğer VAR olsaydı…

VAR yani Video Yardımcı Hakem uygulamasının hayatımıza girmesiyle beraber hakem hataları da artık bir nebze olsun almış durumda. Eskisi kadar “Yok artık” ya da “Bunu nasıl görmezler” denilen pozisyon ve hataların az olması nedeniyle futbolseverlerin yüreği ferahlasa da bu uygulama geçmişte olsaydı eğer neler olurdu hiç düşündünüz mü? Mesela, Galatasaray belki Real Madrid’i eleyerek UEFA Şampiyonalar Ligi’nde yarı final oynayabilirdi, Fenerbahçe belki Braga’yı mağlup ederek 2015-2016 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde Çeyrek Final oynayabilecekti. Gelin şimdi hep beraber VAR geçmişte olsaydı futbol tarihinde ne gibi değişiklikler yaşanırdı birlikte göz atalım…

2020’nin son günlerinde aramızdan ayrılarak hepimizi hüzne boğan Maradona’nın 1986 Dünya Kupası Çeyrek Finali’nde attığı elle gol, hem İngiltere’yi kupanın dışına çıkartmış hem de tarihe Tanrının Eli olarak geçmiştir. Eğer ki VAR olsaydı o gol şu anda olmayacak ve belki de o kupayı İngiltere kazanacaktı.

Haberin Devamı

Skandal hakem hatalarıyla dolu olan 2002 Dünya Kupası’nda bizim adımıza yapılan iki kritik hata da iki Brezilya maçında yaşanmıştır. İlki aynı zamanda Türkiye A Milli Takımı’nın da ilk maçı olan Brezilya karşılaşmasıydı. Maç 1-1 devam ederken 87. Dakikada Güney Koreli hakem sahneye çıkarak Brezilya lehine penaltı kararı vermiştir. Faul kararı doğruydu belki ama Alpay, Luizao’yu ceza sahası dışında düşürmüştü. Bir diğer hata ise Yarı Final’deki Brezilya maçıydı. Rivaldo’nun Hollywood yıldızlarına benzer oyunculuk performansıyla korner çizgisinde kendisini yere bırakarak Hakan Ünsal kırmızı kart görmüş ve Millilerimizin işi zorlaşmıştı.

2016-2017 sezonunda Şampiyonalar Ligi B Grubu son maçında Dinamo Kiev’le kader maçına çıkan Beşiktaş, sahadan alacağı 3 puanla son 16 Turu’na kalacaktı. Deplasmanda Dinamo Kiev’e 6-0 gibi tarihi bir farklı mağlup olan beşiktaş, kötü oynadığı için değil hakem Craig Thomson yüzünden maçı kaybetmişti. Skor 1-0’ken Beck’e haksız kırmızı kart verip penaltı çalan hakem adeta maçın seyrini değiştirdi. Ofsayttan gelen bir gol ve Aboubakar’ı da atmasıyla Beşiktaş’ı adeta katleden Craig Thomson yüzünden Beşiktaş yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti.

Haberin Devamı

Ivan Bebek desem hangi maçtan bahsettiğimi az çok anımsarsınız herhalde… 2015-2016 sezonunda tarihin en kaliteli kadrolarından birisini kuran Fenerbahçe’de hedef Avrupa Ligi şampiyonluğuydu. Son 16 Turu’nda 1-0 kazandığı Braga maçının rövanşı için Portekiz’e giden Fenerbahçe, Ivan Bebek’in verdiği kararların kurbanı olmuştu. Braga’ya 4-1 mağlup olan ve ekran başındaki milyonların çıldırdığı bu maçta Fenerbahçeli futbolcular da haklı bir isyan ederek maçı 8 kişi tamamlamıştı.

Ve gelelim tüm Galatasaraylıların “Ah Be” ya da “Keşke VAR o zaman olsaydı” dediği o maça… Galatasaray daha önce hiç olmadığı kadar Şampiyonalar Ligi’nde Yarı Final turuna yaklaşmıştı. 2012-2013 sezonunda Şampiyonalar Ligi Çeyrek Finali’nde Real Madrid’le eşleşen Galatasaray, ilk maçı 3-0 kaybetse de ikinci maçı 3-2 kazanmıştır. İlk maçta iki net penaltısı verilmeyen Galatasaray, ikinci maçta da ofsayt kurbanı olmuştur. Drogba’nın attığı gol nizami olması gerekirken ofsayt neticesiyle iptal edilmiş ve Cristiano Ronaldo’nun maçın başında attığı ilk golse ofsayt olmasına rağmen gol değeri kazanmıştır. O iki maçta eğer VAR olsaydı Galatasaray’ın müzesinde belki de Şampiyonalar Ligi kupası olacaktı.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN / NİHAT UZEL

YORUM YAZ