MENÜ

Dünya Satranç Şampiyonası devam ediyor

Anand'ın beyazlarla oynadığı 2. oyun berabere bitti

Dünya Satranç Şampiyonası devam ediyor

Dünya şampiyonu Hintli Viswanathan Anand ile Norveçli "büyük usta" Magnus Carlsen arasında oynanan dünya şampiyonunu belirleyecek olan 2013 FIDE Dünya Satranç Şampiyonası’nın ikinci oyunu da berabere bitti.

Hindistan’ın Chennai kentinde gerçekleştirilen maçın ikinci oyunu, beyazlarla oynayan Anand’ın rakibini hamle tekrarıyla eşitliğe zorlaması üzerine 25. hamlede berabere tamamlandı.

Anand’ın e piyonu açılışına Carlsen’in "Caro Kann Savunması" ile karşılık vermesinin ardından oyun tahtanın farklı köşelerinde rok atıldığı son derece keskin bir varyanta dönüşmesine karşın Hintli dünya şampiyonunun 18 hamlede vezir kırışmalarına yönelerek oyunu sadeleştirmesi ve ardından da rakibini hamle tekrarıyla berabereye zorlaması, satranç otoriteleri ve satrançseverler arasında düş kırıklığı yarattı.

Anand, oyunun ardından düzenlenen basın toplantısında rakibinin daha önce pek tercih etmediği Caro Kann Savunması’nın kendisini biraz şaşırttığını söyledi. Oyunda 12. hamleye gelindiğinde durumun keskin bir konuma ulaşıldığını belirten Anand, bu durumu daha önce analiz ettiği için çok karışık bir pozisyon olduğunu bildiğini kaydetti. Anand, "Bunu gerçekten beklemiyordum, burası kesin. Bu durumda kör uçuşu yapıp yapmamaya karar vermek zorunda kaldım" dedi.

Anand, Carlsen’in ulaşılan konumu ayrıntılı olarak analiz etmiş olduğunu dikkate alarak daha ihtiyatlı davranarak daha sağlam bir plan takip etmeyi tercih ettiğini söyledi. Oyunun ihtiyatlı davranması nedeniyle çabuk bitmiş olmasından dolayı satrançseverlerden özür dileyen Anand, maçın ileriki oyunların da daha zevkli karşılaşmalar çıkarma sözü verdi.

Carlsen de basın toplantısında oyunda kritik sayılabilecek en önemli kararın 18. hamlede vezirleri değişmek olduğunu belirtti. Ancak Carlsen bunun yerine yapılacak 18 Vg4 hamlesine 18....Şh7 oynayarak g6 karesine vezirin gelmesini önledikten sonra f6 veya f5 hamlelerinden birini oynayarak tüm sorunlarından kurtulabileceğini ifade etti.

Oyuncuların dinlenmesi için yarın bir gün ara verilecek olan maçın üçüncü oyunu 12 Kasım Salı günü TSİ 11.30’da başlayacak.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ