MENÜ

2017 YLSY sınav sonuçları sorulama | ÖSYM giriş

2017 YLYS sınav sonuçları az önce açıklandı. Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme sınav sonuçları merakla bekleniyordu. ÖSYM resmi sitesinden duyuru yaparak sonuçları açıkladı. İşte detaylar...

2017 YLSY sınav sonuçları sorulama | ÖSYM giriş

2017-YLSY Yerleştirme Sonuçları Açıklandı. 1416 Sayılı Kanun kapsamında MEB tarafından yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek amacıyla gönderilecek öğrencilerin yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarına 15 Ocak 2018 tarihinde saat 17:05'den itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden erişebilir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler Ek'te sunulmuştur.

YLYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN...

1. YLSY Nedir?


YLSY, yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme programıdır.

2. YLSY’e Nasıl Başvurulur?

YLSY’ye başvuru ÖSYM üzerinden yapılır. Başvuru tarihleri hem www.osym.gov.tr hem de www.yyegm.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilir.

YLSY’ye başvuru İKİ AŞAMALI olarak gerçekleştirilir:

A) BİRİNCİ AŞAMA (Seçme / ALES puanı üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanma):

1) Adaylar BAŞVURABİLECEK LİSANS MEZUNİYET ALANLARI sütununda mezun oldukları lisans bölümünün adı varsa ALES puanlarını kullanarak LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GRUPLARI sütunundan en fazla 30 (otuz) tercih yapabilecektir.

2) ALES puan üstünlüğüne göre 3 (üç) katı aday arasına girdikleri LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GRUBU için sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacaklardır.

Yani ilk aşamada kurum seçimi yapılmayacak, alan seçimi yapılacaktır.

B) İKİNCİ AŞAMA (Yerleştirme / sözlü sınavına girilen lisansüstü öğrenim grubu için açılan kurum kontenjanlarına YLSY puan üstünlüğüne göre yerleşmeye hak kazanma):

1) ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ve lisans mezuniyet notunun %20’sinin hesaplanmasıyla belirlenen YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar kurum tercihi yapmaya hak kazanacaklardır.

2) YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınavına girdikleri lisansüstü öğrenim grubu için açılan kurum kontenjanları arasından en fazla 30 (otuz) tercih yapabileceklerdir.

3) Adaylar YLSY puanı üstünlüğüne göre kurum kontenjanlarına yerleştirilecektir.

ÖRNEK UYGULAMA:

1) Adayımız Orman Mühendisliği lisans mezunu olsun,

2) Birinci aşamada aday, ALES puanı üstünlüğüne göre ORMAN MÜHENDİSLİĞİ lisansüstü öğrenim grubu için sözlü sınava çağrılmaya hak kazanmış olsun.

3) Sözlü sınav sonrası YLSY puanı (ALES puanı %40 + sözlü sınav puanı %40 + lisans mezuniyet notu %20) 78 olsun.

4) İkinci aşamada aday, ORMAN MÜHENDİSLİĞİ lisansüstü öğrenim grubu için açılan 21 kurum kontenjanını tercih etmeye hak kazanacaktır.

5) YLSY puanı üstünlüğüne göre yapılacak tercihlere göre seçme ve yerleştirme süreci tamamlanacaktır.

Geçmiş yılların kılavuzları için: http://ylsybursu.com/yillara-gore-ylsy/

3. YLSY Puanı Var mıdır? Varsa Nasıl Hesaplanır?

Evet, vardır. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmede ALES puanınız dikkate alınır. Mülakattan sonra ALES puanınızın %40’ı, mülakat puanınızın %40’ı, genel not ortalamanızın %20’si alınarak YLSY puanınız hesaplanır.

Geçmiş yılların puanlarını görmek için: http://ylsybursu.com/gecmis-yillarin-ylsy-puanlari/

4. YLSY’de Puan Barajı Var mı?

Başvurabilmeniz için ALES puanınızın 70 ve üstü, ortalamanızın da 2,5/4 ya da 65/100 ve üstü olması gerekmektedir. Ayrıca YLSY puanınızın da en az 70 olması gerekmektedir. Bunun dışında bir baraj yoktur.

5. Yüksek Lisans Yapıyorum, YLSY’ye Başvurabilir miyim? Kazanırsam Yüksek Lisansıma Ne Olur?

Türkiye’de yapmış olduğunuz yüksek lisansın YLSY ile hiçbir ilgisi yoktur. Yurt dışına çıkmadan önce yüksek lisansınıza devam edebilir, yüksek lisansınızı bitirebilirsiniz. Yurt dışına çıkarken de kayıt sildirmenize gerek yoktur ancak yurt dışından derslere devam edemeyeceğiniz için mecburen pasif durumda kalacaktır.

Doktoraya kabul almanız yüksek lisansınızla ya da MEB’le ilgili bir durum değildir, tamamen kabul almak istediğiniz üniversiteye bağlıdır. Yurt dışında çoğu üniversite lisans mezuniyetiniz ile doktoraya başvurmanızı ve başlamanızı kabul etmektedir ancak isterseniz ve imkan da varsa yükseğinizi bitirip öyle de doktoraya başvurabilirsiniz.

Üniversite ve MEB kadrolarında doktora yapılmasının zorunlu olduğu, TPAO, DSİ gibi kurum kadrolarında ise doktoraya izin verilmediği unutulmamalıdır.

Ayrıca erkekler için yüksek lisansınızı bitirdiyseniz ve askerliğinizi yapmadıysanız ikinci bir yüksek lisans yapamayacağınızı, ancak doktora yapabileceğinizi unutmayınız.

6. İngilizce Puanım Yok, YLSY’e Başvurabilir miyim?

Evet, başvurabilirsiniz. YLSY’de dil puanı herhangi bir kriter değildir ve YLSY puanı hesaplanmasında etkili olmaz. Ancak yurt dışındaki üniversiteler kabul için TOEFL ya da IELTS skoru istemektedir. Bu skorlarınız yoksa ya da yetersizse MEB tarafından düzenlenen yurt içi ya da yurt dışı kurslarına ya da ikisine birden katılabilirsiniz.

7. İngilizce Puanım Yok, Dil Eğitimi Alabilir miyim?

Eğer tabloda belirtilen yeterli dil puanına sahip değilseniz yurt içinde açılacak dil kurslarında 12 aya kadar dil eğitimi alabilirsiniz. Bu sürenin sonunda dil yeterliliğini sağlayamamış iseniz 6 aya kadar daha uzatma verilebilir.

Yurt dışı dil eğitimine gidebilmeniz için aşağıdaki puanlardan birine sahip olmanız gerekir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ