MENÜ

Kilo verdiren alışveriş!

Olimpik Beslenme Uzmanı ve FonksiyOnel Sağlık Koçu Emine Sporel Özakat yazdı: Sağlıklı kilo vermenin en önemli yolu akılcı ve doğru alışveriş yapmaktan geçer. Alışverişe tok gitmek, markette bazı reyonlara uğramamak, etiket okumak gibi basit önlemlerle daha kolay forma girebilirsiniz.

Kilo verdiren alışveriş!

Alışverişe çıkmadan önce yapmanız gereken en önemli şey alışveriş listesi oluşturmak. Böylece listenize sadık kalır, gereksiz yiyecekleri satın almaktan kurtulursunuz.

Markete gitmeden önce karnınız tok olsun. Açken yaptığınız alışverişte aklınızda olmayan şeyleri alma riskiniz var. 1 bardak ayran, 1 avuç kuruyemiş çok işe yarar.

Alışveriş yapmaya yürüyerek gidin. Dönüşte alışveriş poşetlerini taşımak ağırlık çalışma etkisi yapar, kas ve kemiklerinizin güçlenmesine katkıda bulunur.

Almak istediğiniz ürünün etiketini okuyun. Kalorisinden ziyade içeriğine dikkat edin. Örneğin ürün şeker içeriyorsa ondan uzak durun. Dikkat etmeniz gereken bir başka şey ürünün trans yağ, hidrojenize nebati (bitkisel) yağ içerip içermediği. İçeriyorsa ürünün sağlığınıza zarar verdiğini unutmayın. Son olarak telaffuz edemediğiniz kimyasal maddeler varsa ürünü rafa geri koyun.

Alışveriş sırasında hangi reyonda ne kadar vakit harcadığınız önemli. Tavsiyem fırın reyonundan gelen kokulara aldanmadan sağlıklı ürünlerin konuşlandığı reyonlara yönelmeniz. Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve balık... Marketin bu bölümlerinde daha fazla kalın, abur cuburların olduğu yerlere hiç uğramayın.

En sağlıklı 6 kış meyvesi

GREYFURT:

Bilinen en önemli özelliği glisemik endeksinin diğer turunçgillerden daha düşük olması. Yani kan şekerinizi hızla yükseltip hızla düşürmemesi. Özellikle insülin direnci olanlar için ideal bir meyve. Tok tuttuğu için kilo kontrolünde de olumlu rolü var.

ELMA:

Lif bakımından zengindir. C ve K vitamini içerir. Önemli bir antioksidan olan ‘kuvarsetin’ bakımından çok zengindir. Elmayı mümkün olduğunca organik alın, iyice yıkayarak kabuklarıyla tüketin. 'Elma beni acıktırıyor' diyorsanız elmayı ince ince dilimledikten sonra üzerine tarçın serperek yemeyi deneyin.

ARMUT:

Lif bakımından zengindir. Bol C vitamini ve antioksidan içerir.

AYVA:

Sadece 100 gram ayva yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 25'ini almış olursunuz. Üstelik elma ve armuda göre daha az şeker içerir. Bağışıklık sistemini destekler.

NAR:

Vitamin, mineral ve antioksidan deposudur. Kış ayları boyunca bol bol tüketin.

ZEYTİN:

Dünyanın en lezzetli ve faydalı yağını içerir. Demir, bakır, kalsiyum ve E vitamininden zengindir. Güçlü antioksidan maddeler içerir

Haberin Devamı
YORUM YAZ