MENÜ

İstanbul 2020"ye tam not

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday kentlerden İstanbul'da yaptığı incelemelerle ilgili olarak, "İstanbul, inceleme sürecini olumlu bitirdi" dedi.

İstanbul 2020"ye tam not

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Arat, değerlendirme komisyonunun İstanbul’da 14 temada yaptığı incelemeler kapsamında düzenlenen toplantılara 140’ın üzerinde panelistin katıldığını belirterek, "Bakanlar, müsteşarlar, genel müdürler, sporcular, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri toplantılara katıldı. Son derece önemli 4 gün geçirdik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Komisyonun açılış toplantısının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılmış olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Hasan Arat, "O bölüm çok iyi geçti. Daha sonra Sayın Başbakanımız bir yemek daveti verdi ve çok önemli mesajlar yolladı olimpiyat ailesine. Burada tabi en önemli şey, iş dünyasının müthiş bir desteği var. Bunun yanı sıra bürokratlarımızın yaklaşık 3 aydan bu yana hazırlanıyor olmaları, çok etkili bir çalışma göstermeleri ve mükemmel sunumları komisyonu çok etkiledi" ifadelerini kullandı.

Arat, IOC Değerlendirme Komisyonu üyelerinin, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yaptıkları incelemeye Kirazlı-Olimpiyat Parkı metrosunu kullanarak gittiklerini hatırlatarak, "Herkes İstanbul’un ulaşımını konuşurken, biz metro ile Olimpiyat Köyü’ne gittik. İlk defa bu metro hattını gördüler. Hatta ulaşım sorumlusu, ’Avrupa’da bile bu kalite ve teknik düzeyde bir metro yok’ dedi" şeklinde görüşlerini aktardı.

Haberin Devamı

Tesislerde yapılan ziyaretlerin oldukça verimli geçtiğini dile getiren Hasan Arat, şunları kaydetti:
"Buradaki temel konu bizim Olimpiyat Parkımız. Olimpiyat Parkı’nın hala korunuyor olması ve planların orada yapılacak olması son derece iyi sonuç verdi. Üç büyük kulübümüzü ziyaret etmemiz, orada sporcularla tanışmaları, seyirci potansiyelini görmeleri ve gönüllülerle bir araya gelmeleri İstanbul’un bu işi ne kadar istediğini bir kez daha gözler önüne serdi. Teknik olarak yapmış olduğumuz çalışma bir anlamda iyi neticelendi. Memnuniyetle karşılandı diyebiliriz. İstanbul bu dönemeci olumlu bitirdi diye düşünüyorum. Bundan sonrası artık çok önemli. Son ana kadar geçireceğimiz her saniye çok önemli, ona çalışmamız lazım."

"Siyasi ve halk desteği bakımından ön plandayız"
Hasan Arat, İstanbul’un siyasi ve halk desteği bakımından diğer aday kentler Tokyo ve Madrid’in önünde olduğunu ifade ederek, "Siyasi ve halk desteği bakımından önemli şekilde ön plandayız. Hükümet, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, muhalefet partileri, halkımızın desteği, iş dünyası, sivil toplum kuruluşu destekleri, bunların hepsi İstanbul’u güçlü kılan nedenler. Tabi en önemlisi de genç nüfus" diye konuştu.
"İstanbul 2020" için taahhüt edilen 19 milyar ABD dolarını aşkın bütçeye kentin orijinal altyapı projelerinin de dahil olduğunu vurgulayan Arat, olimpiyat bütçeleri daha az görünen Tokyo ve Madrid’in altyapı yatırımlarını daha önce gerçekleştirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

"Boğaziçi Stadı’nın üst kısmı sökülecek"
Hasan Arat, İstanbul’un olimpiyatları düzenleme hakkı alması durumunda, açılış seremonisinin Haydarpaşa bölgesinde yapılması planlanan 70 bin kişilik Boğaziçi Stadı’nda gerçekleştirileceğini, açılış töreninden sonra da portatif üst kısmın söküleceğini ifade etti.

Arat, sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada miras planını çok iyi anlamak lazım. 2020 ile 2021 arasındaki görüntü tamamen farklı olacak, Londra da aynı şekilde yaptı. Onların da birçok tesisi sökülebilirdi. Biz de burada açılıştan sonraki üst kısmı söküp başka bir şehre transfer edeceğiz. Kalan 20 bin kişilik güzel bir parkı, amfi tiyatroyu andıran bir yapı kalacak. Bu tabi İstanbul halkı için son derece önemli bir yapı olacak."

Haberin Devamı

AA

YORUM YAZ