MENÜ

Shakhtar Donetsk'ten Tete açıklaması! 150 milyon Euro'luk madde...

Sezon başında Shakhtar Donetsk'ten Galatasaray'a transfer olan Tete hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Yıldız futbolcunun eski kulübü olan Shakhtar Donetsk'in İcra Kurulu Başkanı Sergei Palkin, transfer sürecinde oluşan sorununu ve 150 milyon Euro'luk maddeyi açıkladı.

Shakhtar Donetsk'ten Tete açıklaması! 150 milyon Euro'luk madde...

Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk'ten, sezon başında Galatasaray'a bedelsiz bir şekilde transfer olan Tete hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Shakhtar Donetsk İcra Kurulu Başkanı Sergei Palkin, transfer ile alakalı dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

BEDELSİZ TRANSFER OLDU

Fenerbahçe’nin uzun süre kadrosuna katmaya çalıştığı, ancak Galatasaray’ın son anda araya girerek el sıkıştığı Brezilyalı futbolcu Tete, Sarı Kırmızılı kulüple 4+1 yıllık sözleşme imzaladı. Savaş nedeniyle Shakhtar Donetsk ile 31 Aralık’ta bitecek olan sözleşmesini fesheden Tete için bonservis bedeli ödenmedi. Galatasaray Yönetimi, 3.1 milyon Euro imza ücreti ve 2.8 milyon Euro’luk yıllık ücret karşılığında transferi tamamlamayı başardı.

Shakhtar Donetskten Tete açıklaması 150 milyon Euroluk madde...

SHAKHTAR FIFA'YA GİTMİŞTİ

Galatasaray, Shakhtar Donetsk'in Tete transferi için FIFA'ya başvurduğunu açıklamıştı.

Sarı-kırmızılılardan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "2023-2024 birinci transfer ve tescil döneminde sözleşme imzalanan profesyonel futbolcumuz Mateus Cardoso Lemos Martins'in eski kulübü FC Shakthar Donetsk tarafından, Mateus Cardoso Lemos Martins ile olan Oyuncu Sözleşmesinin kendileri tarafından haklı nedenle feshedildiğinin tespiti ve Mateus Cardoso Lemos Martins'in, Oyuncu Sözleşmesinin haklı nedenle feshine sebep olduğu iddiasıyla, profesyonel futbolcumuz Mateus Cardoso Lemos Martins ve Şirketimiz aleyhine FIFA nezdinde başvuruda bulunulmuştur. FIFA nezdinde yürütülecek olan yargılamaya ilişkin süreç şirketimiz tarafından titizlikle takip edilmektedir."

Haberin Devamı

F.BAHÇE TRANSFERDEN VAZGEÇMİŞTİ

Fenerbahçe Kulübü, Brezilyalı futbolcu Tete'nin transferi hakkında bir açıklama yapmıştı. Tete'nin Galatasaray'a imza atmadan önce menajerler tarafından kendilerine önerildiğini belirten sarı-lacivertlilerden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Futbolcu ve ekibi, geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretinde bulunmuşlardır. Bu ziyaret esnasında adı geçen oyuncu, menajerleri tarafından kulübümüze önerilmiştir. Kulübümüz muhtemel transfer ihtimaline istinaden şartları sorgulamış ancak yapılan hukuki, finansal ve teknik değerlendirmeler sonucunda oyuncunun transferinin tarafımıza uygun olmadığı kanaatine varılmıştır."

G.SARAY'DA 3 GOLE KATKI

Tete, Galatasaray formasıyla bu sezon 8 maça çıktı. Brezilyalı oyuncu bu mücadelelerde 1 gol sevinci yaşadı. Genç oyuncu aynı süreçte 2 kez asist üretti.

Haberin Devamı

Shakhtar Donetskten Tete açıklaması 150 milyon Euroluk madde...

Shakhtar Donetsk CEO'su Sergei Palkin, Tete transferi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Palkin'in açıklamaları şu şekilde:

Shakhtar, Tete'yi önce kiralık olarak Lyon'a, ardından da Galatasaray'a kaptırmasından kaynaklanan hukuki davaları başlattı.
Shakhtar Donetsk CEO'su Sergei Palkin, kanat oyuncusu Ocak ayında Leicester'a kiralık olarak katıldığında 1 milyon Avroluk ücreti kendleri aldıklarını iddia ettiği için Lyon'a dava açarken, Ağustos ayında Ek 7'yi kullanarak Türk tarafına katılmasının ardından Tete ve Galatasaray'a karşı birlikte başka bir dava daha açtı. Tete'nin Shakhtar ile 2023 yılı sonuna kadar sözleşmesi bulunuyordu. (Ek 7 maddesi: Rus savaşı dolayısıyla Ukrayna'da bulunan futbolcuların ayrılmasına izin veren düzenleme)

'TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU'

‘Tete kulübümüzden ilk kez Ek 7 maddesi kapsamında ayrıldığında Olympique Lyonnais'e katıldı ve daha sonra onu 1 milyon euro karşılığında Leicester'a kiraladılar. Ek 7'yi kötüye kullandılar çünkü oyuncu bize ait olduğu için oyuncu satamıyorlardı. Oyuncunun bizimle bir sözleşmesi vardı. Görünüşe göre kulübümüzün zararına haksız zenginleşme elde ettiler.

Haberin Devamı

Şimdi bu paranın iadesi için FIFA'ya başvurduk. Leicester'dan sonra Tete Galatasaray'a transfer oldu. Biz Tete'ye karşı dava açıyoruz ama Tete'nin Galatasaray'la ortak sorumluluğu var. Ek 7 uyarınca, oyuncunun 1 Temmuz'dan önce bize resmi bir mektup göndererek 'Sözleşmemi askıya almak için Ek 7'yi kullanmak istiyorum' demesi gerekiyor.

Shakhtar Donetskten Tete açıklaması 150 milyon Euroluk madde...

Tete bu mektubu göndermedi. Tete'den birçok kez kulübe geri dönmesini istedik ama o bizi görmezden geldi. Onun yokluğu nedeniyle sözleşmesini tek taraflı olarak feshettik. Bu da aslında Tete'nin bu sözleşmeyi feshettiği anlamına geliyor. Sözleşmesinde 150 milyon euroluk bir madde var, biliyorsunuz. Şimdi Tete ve Galatasaray hep birlikte bu tür bir sözleşme feshinden sorumlular.’ dedi.

FIFA Ek 7'nin değiştirilmesi ya da kaldırılması yönündeki talepleri reddetmiş olsa da Shakhtar, Başkan Nasser Al-Khelaifi'nin şahsen dahil olduğu Avrupa Kulüpler Birliği aracılığıyla değişiklik için lobi yapmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Palkin, "Nasser ile de görüştüm ve kendisi FIFA ile temas kurmamıza ve Ukrayna futboluna nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda bir çözüm bulmamıza yardımcı oluyor. Ek 7'ye karşı mücadele ederken, tüm Ukrayna kulüpleri için mücadele ediyor ve onları temsil ediyoruz. Ukrayna kulüplerinden yedi mektup aldık, bunları Nasser'e gönderdim. Bu mektuplar bu kulüplerin durumlarını içeriyor çünkü hala FIFA'dan yardım bekliyoruz.
"Nasıl oluyor da bir taraftan tüm oyuncularımızı serbest bırakıyorsunuz, sözleşmeleri bitiyor ve piyasa için serbest hale geliyorlar? Kulüpler milyonlarca dolar ya da euro ödediğimiz oyuncularımızla sözleşme imzalıyor ama kimse bize yardım etmiyor. Aynı zamanda FIFA bizi tüm borçlarımızı geri ödemeye zorluyor.

‘SAVAŞ SONRASI 40 MİLYON EURO BORCUM OLDU’

‘Savaş başladıktan sonra 40 milyon euro kadar borcum oldu. Bunlar FIFA tarafından serbest bırakılan oyunculara olan borçlar ve aynı zamanda oyuncu satamıyorum, oyuncu kiralayamıyorum ama aynı zamanda oyuncular için para üretmem gerekiyor. Bu çok saçma bir durum."
FIFA'daki kaynaklar ESPN'e her oyuncunun durumunun vaka bazında değerlendirildiğini, dolayısıyla oyuncuların otomatik olarak serbest transferle ayrılamayacağını söyledi.

Ukrayna kulüplerinin mali sağlığı göz önünde bulundurularak Ek 7'de çeşitli düzenlemeler de yapıldı. Bunlar arasında Ek 7'yi kullanmak isteyen oyuncuların ve personelin 1 Temmuz'a kadar takımlarını yazılı olarak bilgilendirmeleri ve 7 Mart 2022'den sonra sözleşmelerini uzatanların artık sözleşmelerini askıya alamayacakları yer alıyor."

Shakhtar Donetskten Tete açıklaması 150 milyon Euroluk madde...

Shakhtar Donetskten Tete açıklaması 150 milyon Euroluk madde...

YORUM YAZ