'Devre arasında yolu açık olsun!' Galatasaray'ın berabere kaldığı Malmö maçı sonrası sert eleştiri
13 Aralık 2024, Cuma 08:00Güncelleme Tarihi:
UEFA Avrupa Ligi’nin 6. haftasında İsveç temsilcisi Malmö ile Galatasaray, Yeni Malmö Stadı’nda karşılaştı.

İLK YARI 1-1 SONA ERDİ
Yeni Malmö Stadı'nda yapılan maçın 24. dakikasında Erik Botheim'ın attığı golle 1-0 geri düşen sarı-kırmızılı ekip, 43. dakikada Elias Jelert'in ayağından bulduğu golle 1-1 beraberliği yakaladı.

G.SARAY SON DAKİKA GOLÜNE ENGEL OLAMADI
Karşılaşmada ikinci yarının ilk bölümünde etkili bir oyun sergileyen Galatasaray, 56. dakikada Yunus Akgün'ün golüyle 2-1 üstünlük kurdu. Son anlarında baskı yiyen sarı-kırmızılı ekip, 90+2. dakikada Sergio Pena'nın golüne engel olamayınca sahadan 2-2 beraberlikle ayrıldı. Sarı-kırmızılı takım, bu sonuçla ligde 3. beraberliğini yaşadı. Üç de galibiyeti bulunan ve yoluna namağlup devam eden Galatasaray, puanını 12'ye yükseltti. Malmö ise puanını 4'e çıkardı.

AVRUPA LİGİ'NDE SON 20 MAÇIN 18'İNİ KAYBETMEDİ
Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'ndeki son 20 karşılaşmanın 18'inde yenilmedi.Sarı-kırmızılı takım, 2021-22 sezonuyla başlayan süreçte "Kupa 2"de 20 karşılaşmaya çıktı. Galatasaray, bu maçların 9'unu kazanırken 9'undan beraberlikle ayrıldı. Cimbom bu süreçte sadece 2 kez mağlup oldu.

AVRUPA GOLCÜSÜ YUNUS DURDURULAMIYOR
Galatasaray'ın kanat oyuncusu Yunus Akgün, UEFA Avrupa Ligi'ndeki 6. maçında 5. kez gol sevinci yaşadı."Kupa 2"de bu sezon ilk 4 maçta birer kez fileleri havalandırarak önemli bir seri yakalayan Yunus, beşinci haftadaki AZ Alkmaar maçını boş geçti. Malmö mücadelesiyle bir maç aradan sonra gollerine devam eden 24 yaşındaki futbolcu, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde 5, toplamda ise 8. kez tabelayı değiştirdi.

Fanatik yazarları da Galatasaray’ın Malmö deplasmanında son dakikada yediği golle 1 puanla yetindiği maçı bugünkü köşe yazılarında değerlendirdi. İşte o yazılar…

FAZLA FANTASTİK! - SERKAN AKCAN
Son haftalarda Galatasaray’ın savunma kurgusu üç stoper iki kanat bekinden oluşuyordu. Malmö deplasmanında da beklenen oldu, Nelson kenarda beklerken Metehan, Davinson, Abdülkerim’li stoper üçlüsü sahadaydı. Metehan, deneyimsizliği ve kısıtlı yetenek donanımıyla Galatasaray savunmasının zayıf karnı maalesef. Yenen golde alamadığı pozisyon kariyerinin bundan sonrası için kendisine hayli öğretici olacaktır. Okan hoca, eminim ki Davinson’un liderliği olmasa Muslera’nın önünde oynayan Galatasaray savunması ne olur sorusunu sormaya bile korkuyordu ki; Kolombiyalı stoper bir korner dönüşünde adalesini tutarak oyun dışı kaldı.

Merkeze aldığı Kerem Demirbay’ın sol kenardan yaptığı asist ve geldiği günden beri doğru düzgün maçı olmayan Jelert’in golü Okan Buruk’un dün gece en büyük kazanımıydı. Galatasaray, Davinson’u da kaybederek kadrosunda 7. önemli sakatını verse de oyun standardını 87’ye kadar korudu. Hocanın Sara ile Jelert’i çıkarıp dünya gamsızı Ziyech ile genç Efe Akman’ı sahaya sürdüğü anda Malmö için büyük bir fırsat kapısı açıldı. Baskıyı öylesine arttırdılar ki, bitiş düdüğüne kadar Galatasaray’ı ceza sahasından çıkarmadılar. Bu değişiklikler maalesef fazla fantastikti ve bu kez olmadı.

BÜYÜK GELİŞİM
Osimhen ile Icardi aynı anda sakat ve Batshuayi formsuzken bile Galatasaray maçı kazanabilirdi. Çünkü Berkan Kutlu harika oynadı, Yunus Akgün bir vites yükselttiğinde fark yarattı, Gabriel Sara oyunu iyi yönetti. Berkan Kutlu dün Malmö deplasmanında iyilerden biriydi. İkili mücadelelerde ayakta kalışı, topla çıkarken tercihlerinin doğruluğu ve savunmadaki tüm değişkenlere ayak uydurması büyük fark yarattı.

Yunus Akgün, Galatasaray’ın ikinci Kerem Aktürkoğlu’su olacağa benziyor. Dün attığı golle Avrupa Ligi’nin gol krallığına yükseldi. Aktürkoğlu sonrası kariyerinde büyük bir gelişim yaşıyor ve herkes buna şahitlik ediyor.

KEŞKE YAPMASAYDI - TUNÇ KAYACI
Hani Türkiye’de sohbet ederken işler ters giderse deriz ya sakata geldik. Galatasaray dün gece sakatlar ordusu nedeniyle böyle bir durumda Malmö karşısına çıktı. Açıkçası çıkacak kötü bir sonuç için Okan Buruk fazlasıyla mazerete sahipti. Bir de yetmezmiş gibi 30. dakikada defansın belkemiği Sanchez’in sakatlanıp çıkması işin tuzu biberi oldu.

Okan Buruk Sanchez’in sakatlanmasıyla herkes Nelson’u beklerken sahaya Kerem Demirbay’ı sürdü. İster istemez formasyon değişti ve yenik durumdayken tüm handikaplara rağmen Jelert ile beraberlik golünü buldu ve gol öncesi de zaten oyunda da dengeyi bulmuştuk. İkinci yarı her şey istediğimiz gibi oldu. Yunus ile gelen galibiyet golüyle üstünlüğü ele aldık ve kontrollü futbolumuzu sahaya yansıtarak rakibin tempo yapmasını önledik.

BURUK SEVİNÇ
Dün gece Malmö’de İcardi, Barış, Osimhen, Kaan Ayhan, İsmail Jakobs ve oyunun büyük bölümünde Sanchez yoktu ama Galatasaray’ın Avrupa ruhu sahadaydı. Gerçekten bu kadar eksikle sonuçta İsveç ligini şampiyon bitirmiş dinlenmiş bir Malmö’ye karşı bu kadar mücadele edilir bu kadar oynanır dersek abartmış olmayız.

Sonuç ne olursa olsun tabiki bir alkış da Okan Buruk’a bana göre. Hiç ağlamadan sızlamadan elindeki kadroyu motive edip maksimum oyun sergiletti. Son bölümdeki oyuncu değişiklikleri biraz takımın kimyasını bozdu keşke yapmasaydı dedik. Yine de bu şartlarda galibiyeti kaçıran takım olarak Türkiye’ye dönmenin buruk bir sevincini yaşadı ve yaşattı Galatasaray…

DEVRE ARASINDA YOLU AÇIK OLSUN - BURAK ÖZDEMİR
Galatasaray yedi eksikle gittiği Malmö deplasmanında 1-0 geriden gelerek 2-1 öne geçmesine rağmen bir puanla yetinmek zorunda kaldı. Maç içerisinde Davinson Sanchez'in sakatlanıp çıkmasıyla eksik sayısı sekiz oldu. Bu kadar handikapa karşı Galatasaray zaman zaman iyi oynadı ve skoru almayı da başardı. Son anlara doğru gereğinden fazla geriye yaslanınca da gol yeme hastalığı yine kendini gösterdi ve maç 2-2 sona erdi.

İKİNCİ ZİYECH: NELSSON
Galatasaray'da sadece bedenen kadroda yer alan Hakim Ziyech'e Victor Nelsson da eklendi. Kalitesini, neler yapabildiğini bilmesek anlayışla karşılayabiliriz, ancak Danimarkalı'nın kafası artık Galatasaray'da değil. Oyuna girmeden önce ekrana bir görüntü geldi. Okan Buruk elinde taktik tahtasıyla Nelsson'u beklerken iki kez üst üste 'Üstünü çıkar' diyor. Oyuncu hiç oralı bile olmuyor ki oyuna girdikten sonra da takımın savunma gücüne en ufak katkısı olmadı. Eğer bir takımla anlaştıysa devre arasında hemen vedalaşılmalı.

DEĞİŞİKLİK HATASI GOLÜ GETİRDİ
Malmö 65. dakikada aynı zamanda bir futsal oyuncusu olan Taha Ali'yi aldı ve Galatasaray'ın sağ kanadına gönderdi. Malmö sık sık Taha Ali üzerinden bu kanattan dalga dalga gelirken Okan Buruk, maçın kahramanlarından Jelert'i oyundan çıkarıp Ziyech'i oyuna aldı. Jelert neden çıktı demiyorum. Maçtan sonra hafif bir ağrı hissettiğini açıkladı Okan Buruk, ancak oyuna girmesi gereken kesinlikle Ziyech olmamalıydı. Son olarak; bu kadar eksikle gidilen, çok soğuk bir akşamda, sert bir takıma karşı alınan bir puana kötü diyemeyiz.

OLMADI! - OĞUZ DİZER
İsveç’in mavilileri galip duruma gecti son dakikada da 1-2 yenik durumdan kurtulup galibiyet şansını Galatasaray ‘a vermedi. 90 dakika başladığında gözle görülen, Sarı Kırmızılı’ların vites geçişlerinde yaşadığı sıkıntıyı. Resmen senkromec arızası! Sakat çok olunca galibiyet beklentisi de, sakatlanıyor. Bir de Sanchez’in ilk yarıdaki sakatlığı tuz biber ekti arızalı vaziyete! Okan Buruk adeta DA Vinci şifresi kıvamında bir formül üretti ve oyuna stoper değil topu kullanan değerde bir futbolcu attı. Dayı çözüm üretti, pas yaptı ve bir de Jelert’e asist indirdi. Malmö ev sahibi ve iklim avantajını dibine kadar kullandı. Bir oyunun başında, bir de sonunda attılar ve beraberliği kurtardılar.

Galatasaray eğer galibiyetle bitiŕebilse ilk 8 için büyük avantaj kazanmış olacaktı. Beraberlik ve 1 puan da kazanç sağlanmalı ve gelecek müsabakalara bakılmalı. Bu ligde yenilmeden yürümek her babayiğit harcı olamaz, Galatasaray bunu başarıyor. Üstelik çok önemli eksiklerine rağmen.

Tayming meselesi çok önemli demiştim. Dün gece de bunun cezası çekildi! Özellikle savunmada. Batshuayi’yi de etkili görmek isterdim ama göremedim. Diğer tüm futbolcuların görevini iyi yaptığını Yunus’un ise yine ışıl ışıl parladığını söyleyebilirim. Bunca sakatlık ve patırtıdan sonra, süreçten en az hasarla çıkabilme azmindeki Okan Buruk ve ekibine ‘bravo’ diyerek, teşekkürler sunabilmek en güzelidir diye düşünüyorum. Malmö 2- Galatasaray 2 umuda devam. Başka çare yok.

KÖTÜNÜN İYİSİ - METİN KARABAŞ
Temsilcimiz Galatasaray, Avrupa Ligi mücadelesinde Malmö ile karşılaştı. Zorlu deplasmana birçok önemli oyuncusundan yoksun giden Okan Buruk, yine mecburi rotasyona gitti.

JELERT HAYAT VERDİ
Malmö maça iyi başlayan taraf oldu. 11. dakikada Christiansen gole yaklaşsa da şansımız yanımızdaydı. Ev sahibi 16’da bu kez Bolin ile önemli bir fırsattan yararlanamadı. 24’te Bolin ortaladı, Botheim kafayı vurdu: 1-0. İlk tehlikeli atağını 43. dakikada geliştiren Galatasaray golü de buldu. Kerem’in soldan gönderdiği topu ağlara bırakan Jelert, skora dengeyi getirdi: 1-1. Bu gol aynı zamanda ilk yarının da skoru oldu. İlk 45 dakikada kötü bir oyun ortaya koyan Sarı-Kırmızılılar iyi sayılabilecek bir skorla soyunma odasına gitti.

SKORU KORUYAMADIK
İkinci yarıya iki takım da aynı kadro ile çıktı. Bu devreye iyi başlayan bizdik. 56. dakikada Yunus vurdu ve top ağlara gitti: 1-2. Bu golden sonra ön bölgede daha etkili olduk. Son bölümde tempo artarken, Sarı- Kırmızılılar ön bölgede kalmaya devam etti. Malmö son bölümde risk aldı.
