MENÜ

Türk futbolunda tarihi fırsat! İşte o projenin süreci...

Kulüplere vergi iadesi kararı, spor dünyasında büyük bir memnuniyetle karşılandı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin 9 aylık mücadelesi sonrası, başta futbol akademileri olmak üzere çeşitli branşlar büyük imkanlara erişim fırsatı yakaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kulüpler Birliği toplantısında ilk adımı atılan projenin finalinde, Mehmet Büyükekşi’nin hayali olan ‘Türk Modeli’nin tam anlamıyla hayata geçmesi amaçlanıyor.

Türk futbolunda tarihi fırsat! İşte o projenin süreci...

Spor kulüplerine stopaj iadesi kararının resmi gazetede yayınlanması, futbol başta olmak üzere birçok branşta büyük heyecan yarattı. Kulüplerin, sporcular adına devlete ödediği gelir vergisinin, futbol altyapıları ve amatör branşlara kullanılması şartıyla geri ödenecek olması, yeni imkanları beraberinde getirecek gibi. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray gibi kulüplerin kabaca 40-50 milyon Euro’luk maaş bütçeleri göz önüne alındığında, iade miktarları yıllık 8-10 milyon Euro’yu buluyor.

Haberin Devamı

Tesisleşme, yeni yetenek bulma..

Buradan oluşturulacak bütçenin akademilerde ve amatör branşlarda kullanılacak olması hem tesisleşme hem de amatör şubelerin yeni yetenekler keşfetmesi adına çok önemli.

Külliye ziyaretinde onay alındı

Peki süreç nasıl başladı, nasıl bugüne gelindi? İlk adım, Kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluruyla atıldı. Şut ve Gol sergisi için Külliye’yi ziyaret eden TFF yönetimi ve kulüp başkanları, ilk müjdeli haberi aldı. TFF Başkanlık koltuğuna oturduğunda kulüplerin finansal konulardaki şikayetlerini dinleyen Büyükekşi, projeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardı. Erdoğan’ın zaman zaman Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den gelen telefonlar nedeniyle ayrıldığı toplantının sonunda, TFF yönetimi çalışmaları hızlandırdı. Böylece kulüplerin, finansal sorunlarına ilişkin en somut çare de 9 ay gibi kısa bir sürede üretilmiş oldu.

Haberin Devamı

'Türk modeli için uygun zemin'

Mehmet Büyükekşi’nin ilk döneminden bu yana hayata geçirmeyi planladığı ‘Türk modeli’ için bu yönetmelik sayesinde uygun koşullar sağlandı. Yaratılan finansman sayesinde Avrupa’nın gelişmiş ülkelerindeki altyapı yatırımları seviyesine ulaşmak mümkün olacak. Almanya’da 3 kategori halinde kulüplere 300, 600, 900 bin Euro kaynak yaratıldığı göz önünde bulundurulduğunda, Türk kulüplerinin eriştiği imkanın hacmi de daha iyi anlaşılıyor.

Büyükekşi aralıkta müjdelemişti

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, aralık ayındaki Antalya ziyaretinde, “Kulüplerin borcu 25 milyar lira civarı. 12 yıl vade ve faizleriyle 50 milyar lira civarında. Mutlaka plan ve program yapıp, kulüplerimizin altyapı ile ilgili çalışmalara başlamaları gerekiyor. Bunun finansmanıyla ilgili de şu anda Maliye Bakanı’mızla (Nureddin Nebati) görüşüyoruz. Kanun değişikliğiyle kulüplerimizin stopaj olarak yatırdığı vergilerin bir hafta içerisinde iadesini hedefliyoruz. Alt yapıya destek vermek için ne yapabiliriz ona çalışıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Mertcan Polat

Türk futbolunda tarihi fırsat İşte o projenin süreci...

YORUM YAZ