MENÜ

Farklı dilde konuştular

UEFA Kongresi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki şike davasıyla ilgili verilecek karar konusunda, “Kurumlara değil, kişilere ceza verilmesi daha doğru olur” ifadesini kullandı. Michel Platini ise, “Başbakan'ın söylediklerine aynen katılıyorum. Ancak ortada bir sistem var. Uzun zamandır bu böyle devam ediyor ve bedelini kulüpler ödüyor” cevabını verdi.

Farklı dilde konuştular

Avrupa futbolunun gözünün çevrildiği İstanbul’daki 36. UEFA Genel Kongresi’nin son gününde gündem Türkiye’deki şike olaylarıydı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen organizasyonda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cezaların kime ve nasıl verilmesi gerektiği konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı. Kurumların değil, kişilerin ceza almasına vurgu yapan Erdoğan, “Sporda şiddet yasasını çıkaran bir hükümetin başbakanı olarak hukukta bildiğiniz gibi suçların şahsiliği ilkesi vardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Başkasının yaptığı bir şeyde yeri geliyor, o tüzel kişiliğin sempatizanı olanlar da bundan yok yere etkileniyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Spor her açıdan önemli’

Irkçılık konusunu da gündemine alan Başbakan, “Irkçılık, bir insanlık suçudur. Irkçılık, insanlığa, vicdana aykırı olduğu kadar, sporun ve futbolun ruhuna tamamen aykırıdır” yorumunu yaptı. Kendisinin de eski futbolcu olduğunu belirten Erdoğan, “Rahmetli babam, okumamı, iş bulmamı isterken, ben futbol kariyerimi yırtık kramponlarımla gizli gizli sürdürdüm. Spor her açıdan gelecek nesiller için çok önemli” dedi.

Michel Platini ise, “Başbakan’ın söylediklerine aynen katılıyorum. Ancak ortada bir sistem var. Uzun zamandır bu böyle devam ediyor ve bedelini kulüpler ödüyor” cevabını verdi.

Kongrenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan UEFA Başkanı Michel Platini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kişilere ceza verilmesi gerektiği düşüncesini paylaştığını belirtti. Erdoğan’ın Ankara’daki görüşmede kendisine bunu söylediğini ifade eden Platini, “Erdoğan’ın samimiyeti bizi çok memnun etti. Görüşünü paylaşıyorum ancak kurallara uymak zorundayız. Sonuçta yıllardan beri sistem böyle yürüyor ve bedelini kulüpler ödüyor. Bunun dışında başka bir yol bulmamız çok zor” yorumunu yaptı. Kimseyi incitmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten Platini, “Fenerbahçe büyük ve sevilen bir takım. Türk futboluna büyük saygı duyuyoruz. Her yönden büyük bir futbol ülkesi. Biz sadece kurallara göre hareket ettik. Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne gidemeyince, hemen arkasındaki Trabzonspor’u
aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Mektuba cevap verdim’

2007’de Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın şike ve teşvik olaylarıyla ilgili olarak gönderdiği ve akibetini merak ettiği mektupla ilgili olarak Fransız futbol adamı, “Her başkandan mektup alıyorum ve cevap veriyorum” demekle yetindi. Yunanistan’a gitmesinin şikeyle ilgili olmadığını belirten Platini, ülkesinin takımı Lyon’un, D.Zagreb’i 7-1 yendiği maçta da, en ufak bir şike şüphesine rastlanmadığını söyledi. M.

Mehmet Demircan

Çağrı Davran

YORUM YAZ