MENÜ

Yeni kriz kapıda!

ULEB ve FIBA'nın iki farklı organizasyon düzenlemesi kesinleşti. Fenerbahçe ile Efes, Euroleague'i tercih etti. Ancak FIBA'nın, Euroleague ve Eurocup'a katılacak kulüpleri, yerel ligler dahil men etme tehlikesi, yeni bir sorunu gündeme getirdi.

Yeni kriz kapıda!

Avrupa Basketbol Ligleri Birliği’nin, (ULEB) THY Avrupa Ligi’nin gelecek sezondan itibaren 16 takımlı oynanması yönünde karar almasının ardından FIBA Avrupa da 2016-2017’de Şampiyonlar Ligi adı altında ayrı bir organizasyon düzenlemeyi kararlaştırdı.

Yeni formatta Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin yanı sıra Barcelona, Real Madrid, Laboral, Olympiakos, Panathinaikos, Milano, Maccabi, Zalgiris, CSKA Moskova gelecek sezon için tercihini Euroleague’den yana yaparken, geride kalan Avrupa kulüplerinin akıbeti ise yeni sezonla birlikte belli olacak.

Süper Lig’de oynayamayacaklar

Ancak!.. FIBA’nın Euroleague ve EuroCup’a katılan takımları yerel ligler dahil, düzenlediği tüm organizasyonlardan men edeceği ve ülke federasyonlarına bir takım yaptırımlar uygulayacağını açıklaması, yeni bir sorunu da gündeme taşıdı. İtalya federasyonu şimdiden bu yaptırımların ne olacağı yönünde tartışırken, Fransa, kulüplerini Avrupa Ligi’ne yollamayacağını açıkladı.

Bu durum Türkiye’de de aynı şekilde ilerlerse, gelecek sezon Anadolu Efes ile Fenerbahçe, Türkiye Süper Ligi’nde mücadele edemeyecek. Öte yandan Avrupa basketbolu aynı ikilemi 15 yıl önce, 2000-2001’de yaşamış ve bazı kulüpler ULEB’in Avrupa Ligi’nde yer alırken, diğerleri FIBA’nın organizasyonu Suprolig’de mücadele etmişti. Ancak bu durum kısa sürmüştü.

MİNİ YORUM (Gökhan German)

Olumlu olmaz

İki başlılık, bölünmüşlük fayda getirmez. Avrupa Ligi ve Suprolig iki ayrı organizasyon oldu ancak gereken ilgiyi görmedi. İki tarafın anlaşması gerekiyor. Kulüpler, yeni formatta daha fazla gelir elde edebilecek ama Avrupa basketbolu için olumlu olmayacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ