MENÜ

Barcelona ne kadar ceza alacak? Büyük tehlike ve UEFA detayı

İspanya La Liga'da, Real Madrid'in 8 puan önünde zirvede yer alan Barcelona için tehlike çanları çalıyor. Katalan devi hakkında çıkan haberleri Fanatik.com.tr olarak araştırdık. Barcelona ceza alacak mı? Hukuk kuralları bu konuda ne diyor? Küme düşme cezası gelecek mi? İşte detaylar...

Barcelona ne kadar ceza alacak? Büyük tehlike ve UEFA detayı

Dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı ekiplerinden biri olan Barcelona hakkında çıkan haberler spor gündemine bomba gibi düştü. Katalan devinin başı dertte.

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLUĞA YÜRÜYORDU

Tarihinde 4 Şampiyonlar Ligi, 1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonluğu, 3 FIFA Dünya Kulüpler Kupası, 5 UEFA Süper Kupası, 4 Kupa Galipleri Kupası, 26 La Liga, 31 Kral Kupası ve 14 İspanya Süper Kupası kazanan Katalan devi bu sezona da çok iyi başladı. 22. hafta sonunda İspanya La Liga'da 59 puana ulaşan ve en yakın rakibi Real Madrid'e şimdiden 8 puan fark atan Barça emin adımlarla şampiyonluğa yürüyordu.

BÜYÜK TEHLİKE

Ligde dolu dizgin yoluna devam eden ve efsane futbolcusu Xavi yönetiminde bu sezon ligde sadece 1 mağlubiyet alarak şampiyonluğun bu sezon en büyük adaylarından biri olan Barcelona çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Katalan temsilcisinin, Hakem Kurulu'nda başkan yardımcılığı yapan Negreira'nın sahibi olduğu şirkete ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İŞLER TERSİNE DÖNEBİLİR

Barça'nın, Negreira'nın şirketine sebebi bilinmeyen bir nedenden tam 1.4 milyon Euro ödeme yaptığı öğrenildi. Eğer Barcelona'nın, Negreira'nın şirketine para ödediği kesinleşirse tarihin en büyük cezalarından birine çarptırılacağı kaydedildi.

SPOR KAMUOYUNDA SORU İŞARETLERİ

Katalan devinin, küme düşürülmesi ve 5 yıl liglerden men edilme ihtimali bulunuyor. Futbol dünyası da bu sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ediyordu. Katalan devi hakkında çıkan haberleri Fanatik.com.tr olarak araştırdık. Barcelona ceza alacak mı? Hukuk kuralları bu konuda ne diyor? Küme düşme cezası gelecek mi? sorularına yanıt almak için alanında uzmanlaşmış olan Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu’na sorduk.

İşte dünya devinin nasıl bir ceza alabileceğine ilişkin soruların yanıtları:

‘DENETLEMEDE ORTAYA ÇIKIYOR’

Barcelona'nın ciddi bir ceza alabileceği konuşuluyor. Bu konuyu kısaca özetleyebilir misiniz?

Olayın baş aktörlerinden biri olan Maria Enriquez Negreira, İspanya Futbol Federasyonu Hakem Teknik Kurulu'nun 1994-2018 yılları arasında Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş bir isim. Negreira'nın tek sahibi olduğu DASNIL 95 isimli şirket, mali denetlemeye giriyor. Denetleme esnasında, 2016-2018 yılları arasında Barcelona tarafından şirkete 1.4 Milyon Euro ödeme yapıldığı tespit ediliyor. Bu durum savcılığa bildiriliyor ve soruşturmada ifade veren Negreira, yapılan ödemeyi kabul ediyor ancak ödemenin danışmanlık hizmetine karşılık yapıldığını, görevi boyunca her zaman tarafsız davrandığını ve herhangi bir kulübün lehine olacak şekilde ayrıcalık tanımadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

KÜME DÜŞME VE 5 YIL MEN CEZASI

Barcelona Başkanı Joan Laporta, Negreira'nın şirketine yapılan ödemenin teknik destek ve danışmanlık hizmeti için yapıldığını, tüm işlemlerin fatura ve belgeler ile kayıtlı olduğunu, almış oldukları hizmetin video kaydı gibi içeriklerle dolu olduğunu, bu hususla ilgili detaylı açıklamanın ilerleyen süreçte yapılacağını belirtiyor. Laporta'nın bu açıklamalarına rağmen kamuoyunda Barcelona'nın hakem belirlemelerinde ve hakemler üzerinde etki yaratmak için böyle bir girişimde bulunduğu yönünde görüşler bulunmaktadır. Negreira'nın uzun yıllar boyunca Başkan Yardımcılığı yaptığı İspanya Futbol Federasyonu Hakem Teknik Kurulu'nun İspanya 1. ve 2. Liglerinde hakemler konusunda en üst karar organı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

ZAMAN AŞIMI DETAYI

Katalan devinin, küme düşürülmesi ve 5 yıl liglerden men edilme ihtimali bulunduğundan bahsettiniz. Futbol dünyası da bu sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ediyor. Sizce kulübü ilerleyen dönemde bekleyen tehlikeler nedir?

İspanya Futbol Federasyonu ve La Liga'nın yasal düzenlemelerine göre kural ihlalleri 3 seviyede değerlendirilmektedir: Çok ciddi, ciddi ve önemsiz. Kural İhlallerine ilişkin zamanaşımı süreleri de bu ihlal seviyelerine göre belirlenmektedir. İspanya Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı ve La Liga Ana Sözleşmesi’nde herhangi bir kural dışı yol ile müsabakanın sonucunu etkileyecek eylemlerde bulunmak, çok ciddi kural ihlali olarak kabul edilmektedir.

‘2018 YILINDA ÖDEME YAPMIŞTIR’

Barcelona tarafından Negreira'nın şirketine ödeme yapılmış olması, Barcelona'nın hakem atamalarını ve hakemleri etkileyerek müsabakaların sonucunu etkileme çabası içinde olduğu şüphesini doğurmaktadır. Bu durum, çok ciddi kural ihlali olarak değerlendirilebilecektir. Ancak, İspanya Futbol Federasyonu Disiplin Talimatının 9. maddesi ve La Liga Ana Sözleşmesi’nin 75. maddesine göre çok ciddi kural ihlali, ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren 3 yıl geçmekle zaman aşımına uğramaktadır. Barcelona, Negreira'nın şirketine son olarak 2018 yılında ödeme yapmıştır. Bu da, olası bir ihlalin üzerinden 3 yılın geçmesi ve konunun zamanaşımına uğradığı anlamını taşımaktadır.

Haberin Devamı

‘SORUŞTURMA AÇILMAYACAK’

Nitekim La Liga Başkanı Javier Tebas, La Liga resmi hesabından yapmış olduğu açıklamada zaman aşımı nedeniyle herhangi bir soruşturma açılamayacağını beyan etmiştir. Dolayısıyla herhangi bir kural ihlali yapılmış olsa dahi La Liga Yönetimi tarafından Barcelona hakkında herhangi bir soruşturma açılmayacaktır. Bu nedenle Barcelona'nın ligden düşürülmesi ve belirli bir süre liglerden men edilmesi ihtimali bulunmamaktadır. Savcılık soruşturması devam etmektedir ancak burada bir ihlal tespit edilse dahi yalnızca ilgili Barcelona’lı yöneticilerinin bundan etkileneceği kanaatindeyim.

UEFA’NIN KANAATİ

Sizce cezanın boyutu ne olur? Uluslararası turnuvaları tekiler mi? (Şampiyonlar Ligi vs.)

UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi Statülerinin 4. maddesinde kulüplerin turnuvaya katılmak için uymak zorunda olduğu kriterler belirtilmiştir. Maddenin 2. fıkrasına göre UEFA, bir kulübün ulusal ya da uluslararası düzeyde bir müsabakanın sonucunu etkilemek ve belirlemek için kural dışı eylemler gerçekleştirdiği kanaatine varırsa kulübü turnuvadan men edecektir. Bu men kararı, bir sezon için geçerlidir. UEFA, bu kararı alırken ulusal ve uluslararası yargı makamları kararına dayanabilecekse de bu kararla bağlı değildir.

1 YIL MEN GÜNDEMDE

Konu ile ilgili UEFA tarafından yapılmış bir açıklama ya da soruşturma başlatıldığına dair bir bilgi henüz bulunmuyor. Ancak UEFA'nın iddiaları ciddiye alıp bir soruşturma başlatacağını düşünüyorum. UEFA, La Liga'nın herhangi bir soruşturma başlatmaması kararından etkilenmeyecektir. Yine İspanyol Savcılık Makamının soruşturması da UEFA kararını etkilemeyecektir. UEFA, Barcelona'nın eylemlerinin müsabaka sonucunu etkilemeye yönelik olduğu kanaatine varırsa Barcelona'yı 1 yıl süre ile UEFA müsabakalarından men edebilecektir.

Mehmet Caner Kolağasıgil / FANATİK ÖZEL

Xavi Hernández: Barcelona'ya Adanmış Bir Kariyer

YORUM YAZ