MENÜ

İbra gerçekleri!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Nuri Albayrak başkanlığındaki yönetimin ibra edilmediği 9 Şubat 2008 tarihi, sadece Trabzonspor için değil, bu ülkede faaliyet gösteren tüm dernekler için artık bir milattır. Adını sanını bilmediğimiz birçok dernekte benzer olaylar yaşanıyordur kuşkusuz ancak bu olayı milat konumuna getiren detay, gerçekleştiği kurumun medyatik bir spor kulübünde meydana gelmiş olmasıdır.
Bu olayı milat kılan ve gözlerden kaçan en önemli konu ise Dernekler Kanunu’nda ibra edilmeme durumunda, “ne yapılırın” düzenlenmemesidir. Bir ibra edilmeme olayı gerçekleştiğinde, Dernekler Kanunu’nda, “şu maddeye dayanarak şu yapılır” denilemiyor. KİT’ler ve Kooperatifler Kanunu’nda ibra edilmemeye ilişkin çok açık hükümler varken, Dernekler Kanunu’nda bunu dolaylı ilgilendiren iki madde yer alıyor. Bunlardan 9. Madde İç Denetim, 27. Madde ise Kötü Yönetimlerin Yargılanması’ndan bahseder. Bu durumda ibra edilmemek, kötü yönetilmek demektir. Demek ki dernek kötü yönetilmiş ki, ibra edilmemiş. Bu bilgiler ışığında şu söylenebilir: Bütün bu nedenlerden ötürü Dernekler Müdürlüğü, 9 ve-veya 27. Madde gereğince Komisyon oluşturur, ibra edilmemenin nedenlerini inceler, haklarında soruşturma yapar. Gerekirse dava açar.
Varsayalım ki 9 Şubat günü eski yönetim ibra edilmiş olsun. Yeni yönetim ya da herhangi bir üye şikâyet üzerine bu denetim mekanizmasını harekete geçirebilir.

Öğrendiğimiz kadarıyla İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı, ibra edilmeme durumunda ne yapılacağı konusunda yasada açık bir hüküm bulunmadığından bir genelge hazırlığı yapıyor. Belli ki siyasi çıkacak bu karar, Trabzonspor üyelerini tatmin etmeyecektir. Trabzonspor kötü yönetilmiştir. Trabzonspor’u yönetenler bir futbolcunun -örneğin Risp’in- parası 3 ay gecikince serbest kalacağını bilmelidir. Karşılıklı imza atılarak satılan bir futbolcunun -örneğin Ersen Martin’in- satışından keyfi vazgeçilemeyeceğini bilmelidir. Bilmiyorsa bunun bedelini ibra edilmeyerek ödemelidir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu nedenle her ne kadar bizim de içimize sinmemişse bile ibra olayı yabana atılmamalıdır.

YORUM YAZ