MENÜ

YKS nedir? Yeni üniversite sınavı sistemi nasıl olacak?

Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren üniversite sınavına ilişkin belirsizlikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın düzenlediği basın toplantısıyla netleşti. YKS nedir? Yeni üniversite sınavı sistemi nasıl olacak? Detaylar haberimizde...

YKS nedir? Yeni üniversite sınavı sistemi nasıl olacak?

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Sınavın yeni adı YKS oldu. Saraç,bu seneden itibaren uygulanacak sınavda kaç soru olacağını ve oturumların nasıl yapılacağını açıkladı. 150 puan alan adaylar alan porgramlarını tercih edebilecek. 180 puanı geçenler ise lisans tercihini yapabilecek. 200 puandan fazla alan adaylar ise bu puanı bir sonraki senede kullanabilecek. Başkan Saraç, sınav giriş saati konusunda esnek olunacağını bildirdi. İşte yeni adıyla Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan üniversite sistemi ile ilgili tüm detaylar...

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NEDİR?

Üniversiteye 2018-2019 girişteki sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak belirlendi. Buna göre, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına göre ilk oturumda temel yeterlilik esas alınarak gerçekleştirilecektir. Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak.

ÖZEL YETENEKLER İÇİN BARAJ PUANI AYNI KALDI!

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

PUAN TÜRLERİ VE OTURUM SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ!

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

İLK OTURUM NASIL YAPILACAK?

40 Türkçe, 40 Matematik soruları olmak üzere toplamda 80 sorudan oluşacak. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik testi sonucunu belirleyecek.Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İKİNCİ OTURUM NASIL YAPILACAK?

Öğleden sonraki ikinci oturumda, lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak. 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

SINAVLAR KAÇ DAKİKA OLACAK?

Yekta Saraç, sınav süresinin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sisteminde test türüne göre farklılık göstermekle beraber bir soruya 1,5 - 1,7 dakika süre düşüyor. YGS-LYS'den önce yapılan ÖSS'de ise soru başına 1 dakika veriliyordu. Saraç, gerekli değerlendirmelerin yapıldıktan sonra sınav sürelerinin belirleneceğini, bunun da ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.

ESKİ SİSTEM NASILDI?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. YGS Mart, LYS ise Haziran ayında yapılıyordu. YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu. 180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu. YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

YERLEŞTİRME

Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı esas alınmakta, Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı):[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)] Lisans programlarında ise; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınmaktadır. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisi %40 olacaktır.

SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]
SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]
EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]
Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edilecektir.​

ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

OBP HESAPLAMASI

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ