Mimarlar odası her şeye karşı!

Haberin Devamı ›
‘Çarşı her şeye karşı’ sloganıyla bilinen taraftar grubuna rakip çıktı! Hem de futbolla alakasız yerden: İstanbul Mimarlar Odası. Nerede ilgi çeken, medyanın geniş yer verdiği proje ortaya atılsa, ilk tepki buradan geliyor. İnsan istiyor ki, karşı çıkacaklarına bir öneri getirsinler. Galatasaray’ın Seyrantepe’de inşa ettiği spor kompleksini dava ettiler. Bunu yapmadan önce proje geliştirip kamuoyuna açıklasalar, tam puan alırlardı. Şimdi belki de kendilerine göre haklı oldukları konuda, haksız duruma düştüler. Kartal, İnönü Stadı’nı yenileme peşinde. Beşiktaşlı Spor Bakanı Murat Başeskioğlu, stadı inceledi. Yenisinin yapılmasının kaçınılmaz olduğu için, destek sözü verdi. Bunun için bakan olmak da gerekmiyor. Aklı başında her insan, kuş bakışı göz atsa bunu söyler. İnönü’deki maçlarda basın tribününden inip, foto muhabirlerinin çalışma odasından geçip, ara koridordan, sahanın içine, oradan da çıkış tüneline gidiyoruz. Duvarlar çatlamış, geniş yarıklar oluşmuş. Şelale gibi su sızıyor! Boyalar düşmüş, demirler çürümüş, beton dağılmış. Yıkıldı, yıkılacak diye endişe veriyor. Felakete davetiye çıkarılıyor. Öyle ki, kulüp depremden sonra müzenin üstündeki eski açığa taraftar alınmıyor.
Şimdi sıkı durun. Stadın durumu böyleyken, Mimarlar Odası’nın, gazetelere yansıyan açıklaması geliyor: Dava ederiz! Adaleti kullanıp kendince, aba altından sopa gösteriyor. Ya çıkıp da, şöyle yapılsın, böyle olsun, kentin görüntüsü bozulmasın demiyor. Ana tema da, eski açık dış duvarının tarihi eser statüsünde olduğu savı.
Oysa; Dolmabahçe Sarayı’nın hemen üstüne Swiss Otel, stadın yanıbaşına çok katlı Ritz Carlton yapılırken, kimseden ses-seda çıkmadı. İnönü, mevkii olarak bir şanstır. Kentin kalbinde. Boğazın ve sarayın koynunda. Burası sadece Türkiye değil, dünyanın örnek stadı olmalı. Asıl Beşiktaş’a, Türk sporuna, bu kente yakışmayan bugünkü haldir. Arkasındaki arazide projeye dahil edilip, çok amaçlı örnek stat yapılmaması büyük kayıp ve de ayıptır! İnönü, on beş günde bir maç oynanan, diğer günlerde mezarlıktan farkı olmayan, konumdan çıkartılıp; 7 gün 24 saat yaşanan yer olmalıdır.
Mimarlar Odası’na rağmen! Bunlara kulak tıkayan mimar yönetici İlhan Durusoy ve Bayram Yağcı, Murat Daşdemir gibi kongre üyesi mimarlar ile, odaya hatırlatalım. Erhan Solu göstermişti; stadın altında on metre yükseklik, beş metre genişliğinde dehliz var. Yatıp kalkıp, burayı nasıl turizme açarız bunu planlasınlar. İkinci ‘Yere Batan Sarnıcı’ orada yatıyor! Boğazdan başlıyor, nerede bitiyor bilinmiyor. Bunu ortaya çıkarsınlar. Tarihi eser, İnönü’nün duvarında değil, altından geçiyor.