MENÜ

"Türkiye'nin Bosman'ı olacağım"

Manisaspor'da forma giydiği dönemde alacaklarını tahsil edemediği iddiasıyla açtığı davada "adil yargılanmadığı" gerekçesiyle 6 yıl önce AİHM'e başvuran eski futbolcu Deniz Kolgu, buradan gelecek kararı bekliyor.

"Türkiye'nin Bosman'ı olacağım"

Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup’ta zirve mücadelesi veren Balıkesirspor’da teknik direktör İsmail Ertekin’in yardımcılığını yapan Deniz Kolgu, AA muhabirine, Türkiye liglerinde 16 yıl boyunca aralıksız bir çok takımda profesyonel olarak forma giyerek Türk futboluna hizmet etmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu süreçte üzüldüğü, sevindiği olayların anlatılamayacak kadar çok olduğunu dile getiren Kolgu, 2009 yılında aktif futbol yaşantısına veda etmek zorunda kaldığını, bundan sonra Türk futboluna antrenör olarak hizmet etmeyi planladığını dile getirdi.

Kolgu, özellikle 2003 yılında transfer olduğu Manisaspor’dan, 2004 yılında olaylı şekilde ayrıldığını hatırlatarak, bu sürecin kendisini çok yıprattığını belirtti.

O dönemde Manisaspor’daki alacaklarının ödenmemesi dolayısıyla sözleşmesini feshetme hakkını kullandığını, Türkiye Futbol Federasyonu’nun da fesih hakkını haklı bulduğunu anlatan Kolgu, "Manisaspor’dan 960 bin TL alacağım vardı. Benim tahsil ettiğim rakam 140 bin TL oldu. Sonrasında bir hukuk mücadelesi başlattım. TFF’nin de beni haklı görmesine karşın, hukuk mücadelemde maalesef adil yargılanmadım. Bunun üzerine ben de 12 Ocak 2007’de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdım. Türkiye’den AİHM’e başvuran ilk futbolcu oldum" dedi.

Haberin Devamı

Kolgu, böyle bir konuyla Türkiye’de ilk olmanın övünülecek bir tarafının da bulunmadığını vurgulayarak, bu girişimi "belki Türk futbolunda bir şeyler değişir" mantığıyla hareket ederek yaptığını anlattı.

Türk futbolcusu olarak bu tür sıkıntıları yaşarken, yabancı futbolcu ve teknik adamların Türkiye’de milyon dolarlar kazanarak ülkeden ayrıldığını vurgulayan Deniz Kolgu, şunları söyledi:
"Bu ülkede Del Bosque gibi onlarca teknik adam, Ferrari gibi yüzlerce futbolcu ayrılırken milyonlarca liralık, avro’luk, dolarlık tazminatlarla gittiler. Yine bu ülkeden deplasman seçen, ’kar var’ diye deplasmana gitmeyen, ’buz var’ diye takım otobüsüne binmeyen futbolcular tazminatlarını alıp, gülerek ayrıldılar. TFF haklılığımı tescil ettiği halde ücretimi alamadım. Daha sonra türlü türlü sebeplerle benim gerçek alacağım para, oradan buradan kırpılıp, komik bir hale getirildi. En azından benden sonraki Türk futbolcular aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalmasın. Dava bugün yarın sonuçlanacak. Karar sonrası belki de Türkiye’nin Bosman’ı olacağım. Adil yargılanma gerçekleşecek. O zaman işte Türk futbolunda bazı şeyler gerçekten gelişecek. Futbolcu hakları ortaya çıkacak. Buna yürekten inanıyorum."

Haberin Devamı

Brezilya’da 2.5 yıl
Deniz Kolgu, Türkiye’de son olarak Çanakkale Dardanelspor forması giydikten sonra futbolu bırakarak ailesiyle birlikte Brezilya’ya gittiğini ve 2.5 yıl burada kaldığını ifade etti.

Türkiye’den ayrılmasındaki tek nedenin yabancı teknik heyet ve futbolculara duyulan hayranlık olduğunu dile getiren Kolgu, şöyle konuştu:
"Futbol oynadığım dönem de dahil, özellikle bu Türkiye’deki yabancı hayranlığı, bizim Türk oyuncularla yabancılar arasındaki ayrım son derece dikkatimi çekiyordu ve isyan ediyordum. Bu ülkeye gelen yabancıların noel izni için yapmadıkları hile-hurda kalmıyordu ama benim ülkemde Kurban Bayramı’nın birini günü bana maç oynatıyorlar. Sisteme başından beri karşıydım dolayısıyla futbolu bırakır bırakmaz da Brezilya’ya gittim. Buradan da dönmek istemediğim halde çocuğumun eğitimiyle alakalı dönmek zorunda kaldım ve tekrar futbolun içine girdim. Şimdi bir teknik adam olarak elimden geldiğince mücadelem, futbolu futbolun içinden gelen adamların yönetmesinde katkı sağlayabilmek. Bunun için mücadele ediyorum ve edeceğim."

Haberin Devamı

"İçinde futbolcuların olduğu hiç bir oluşuma inanmıyorum"
Kolgu, son dönemde yapılanmasını hızlandıran futbol sendikasının Türk futbolcuları içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtaracağına inanmadığını kaydetti.

"İçinde futbolcuların olduğu hiç bir oluşuma inanmıyorum" diyen Kolgu, şöyle devam etti:
"Ben çok darbesini aldım bunun. Çok daha ciddi bir oluşum bekliyorum ama yine de güzel bir şey. Destekliyorum ama inanmıyorum. Desteklemek ayrı, inanmak ayrı. Çünkü ortada çok ciddi bir pasta var. Bu pastaya başkaldırmak her babayiğidin harcı değil. Onun karşısında duracak direk yok gibi. Tsunami gibi alır götürür ama orayı kurmak uyarıdır. Futbol camiasına karşı uyarıcı bir harekettir."

"Bursaspor’u unutamıyorum"
Deniz Kolgu, bugüne kadar forma giydiği takımların sayısının hatırlayamayacağı kadar çok olduğunu anlatarak, hepsinde farklı anıları bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu takımlarından arasında özellikle birinin gönlünde ayrı bir yeri bulunduğunu vurgulayan Kolgu, "Bursaspor’u unutamıyorum. Orada çok güzel günlerim geçti. Taraftarlarla aramda farklı bir bağ vardı. Onlar beni çok seviyor, ben de onları çok seviyordum. Geçmişe dönme imkanım olsa o dönemin teknik direktörü Jörg Berger ile kavga etmemek ve Bursaspor’dan ayrılmamak isterdim. Bursaspor camiası gerçekten çok farklı ve her zaman başarıyı hak ediyor. Oradaki futbolculara tavsiyem, takımlarının kıymetini bilsinler" ifadelerini kullandı.

AA

YORUM YAZ