MENÜ

A Milli Takım'ın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş! UEFA'dan ceza yolda

A Milli Futbol Takımımız dün akşam deplasmanda Hırvatistan'ı 1-0 yenerek EURO 2024 için önemli bir avantaj yakaladı. Fakat dün akşam oynanan maçın önüne tribünlerde söylenen ırkçı bir marş geçti. Daha önce de aynı eylemi yapan Hırvatlar, dün akşam sonrası UEFA'dan gelecek bir cezayla karşı karşıya kaldı. Öte yandan marşı söyleyen kişiler tespit edildi. İşte detaylar...

A Milli Takım'ın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş! UEFA'dan ceza yolda

EURO 2024 Elemeleri'nde D Grubu'nda bulunan A Milli Futbol Takımımız, 6. maçında Hırvatistan'a konuk oldu. Yeni teknik direktörü Montella yönetiminde ilk sınavını veren Ay Yıldızlılar, zorlu deplasmanda 3 puanı Barış Alper Yılmaz’ın attığı tek golle aldı ve EURO 2024 yolunda dev bir adım attı.

Haberin Devamı

ZİRVEYE YERLEŞTİK

3 puanı kapan Ay Yıldızlılar, grupta yeniden zirveye yerleşti. Gruptaki diğer maçta son sıradaki Letonya, gruptan çıkmayı hedefleyen Ermenistan'ı 2-0 yıktı. Bu sonuç da Ay-Yıldızlılar'a yaradı. 15 Ekim Pazar günü Letonya ile kendi sahasında karşılaşacak olan Ay-Yıldızlılar, 21 Kasım'da deplasmanda oynayacağı Galler maçı ile elemeleri tamamlayacak.

A Milli Takımın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş UEFAdan ceza yolda

HIRVAT TRİBÜNLERİNDEN IRKÇI MARŞ SKANDALI

A Milliler’in Hırvatları yendiği maçın ilk yarısının son dakikalarında şok bir olay yaşandı. Hırvatistan tribünlerinde bir grup, Bosna ve Türk haklı hakkında ırkçı ifadeler içeren Ustaşa Marşı’nı söylemeye başladı. 

Tribünler marşın, ‘Adım adım, genç Ustaşa bayrağının altında. Savaş veriliyor, savaşılıyor, Ustaşa bayrağı özgürlük ve vatan için dalgalanıyor.’ bölümünü söyledi.

Haberin Devamı

KİM OLDUKLARI ORTAYA ÇIKTI

Alınan bilgilere göre, marşı söyleyen yaklaşık 15 kişi polis tarafından hemen tespit edildi ve fotoğrafları çekidi. Bu kişiler Vinkovci ve Osijek Ultras grubunun üyelerinden oluşan karışık bir ekip oldukları iddia edildi. Hırvat basınına göre ülke yasalarında bu gibi eylemler için caydırıcı cezalar bulunmuyor ve göz yumuluyor.

Peki Ustaşa nedir?

Ustaşa, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sırplar ve Romanlara, 90’lı yıllardaki savaş sırasında ise Boşnak Müslümanlara yönelik katliamlara imza atan aşırı sağcı bir hareket olarak tanımalanabilir.

Ustaşa Marşı ise 1991 yılı Kasım ayında Hırvatistan’ın desteğiyle Bosna Hersek’te kurulan ve çok sayıda Boşnak Müslümanın toplama kamplarında tutulmaları ve tecavüz, işkence ve katliamından sorumlu olan sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti’ni yücelten bir marş olarak biliniyor.

A Milli Takımın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş UEFAdan ceza yolda

HIRVATLARIN BAŞI BELADA: CEZA GELİYOR

UEFA, Hırvatistan'ın Letonya'yı sahasında 5-0 mağlup ettiği maçta taraftarların ırkçılık ve ayrımcılık yaptığı iddiasıyla Hırvatistan Futbol Federasyonu hakkında soruşturma başlatmıştı. Daha önce ırkçılık ve ayrımcılık nedeniyle 1 maçlık cezası ertelenen Hırvatistan, suçun tekrarı sebebiyle seyircisiz oynama cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

LETONYA MAÇINDA DA AYNI EYLEMİ YAPTILAR

HNS'den o dönem yapılan açıklamada, EURO 2024 Elemeleri D Grubu'nda Letonya ile 8 Eylül'de Hırvatistan'ın Rijeka kentinde oynanan karşılaşmada bazı taraftarların Hırvat milliyetçi (Ustaşa) bayrağı açması üzerine, UEFA'nın disiplin süreci başlattığı belirtildi.

A Milli Takımın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş UEFAdan ceza yolda

FEDERASYON, TÜRKİYE MAÇI İÇİN UYARMIŞTI

HNS'nin, Hırvat taraftarların daha önceki ayrılıkçı davranışları nedeniyle denetim altında olduğunun anımsatıldığı açıklamada, "Bu yeni durum, kendi sahamızda seyircisiz maç oynama cezasını getirebilir. Kendi sahamızdaki ilk karşılaşmamız 12 Ekim'de." ifadelerine yer verilmişti. Açıklamada bahsedilen 12 Ekim’deki yani dün oynanan Türkiye maçında da aynı eylemler tekrar gerçekleşti. UEFA’nın Hırvatlar ile alakalı devam ettirdiği soruşturma sonucunda ceza kararı alabilir.

DÜNYA KUPASI'NDA MİLLİ FUTBOLCULAR DA AYNI MARŞI SÖYLEDİ

2022 FIFA Dünya Kupası dün gece Arjantin'e elenen Hırvatistan’da milli futbolcular yine aynı marşı söylemiş ve büyük tepki çekmişlerdi.

Haberin Devamı

A Milli Takımın konuk olduğu Hırvatistan tribünlerde skandal marş UEFAdan ceza yolda

YORUM YAZ