MENÜ

Türkiye 'Genç Büyükustalar' ülkesi oldu

Milli sporcu Cemil Can Ali Marandi, Sırbistan'da düzenlenen Uluslararası Paracin Açık Satranç Turnuvası'ndan çifte başarı ile döndü. Turnuvada Türkiye'yi temsil eden Ali Marandi, hem turnuvanın şampiyonu oldu hem de 'büyükusta' (GM) unvanını elde etti.

Türkiye 'Genç Büyükustalar' ülkesi oldu

ABD'de Saint Louis Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde burslu okuyan 19 yaşındaki Ali Marandi, turnuvada son turda rakibi ile berabere kalarak üçüncü GM normunu elde etti ve Türkiye'nin 12'nci büyükustası olmayı başardı. Geçtiğimiz aylarda Burak Fırat'ın Bulgaristan'da elde ettiği büyükusta unvanının ardından Sırbistan'da Cemil Can Ali Marandi'den gelen müjde satranç ailesinde büyük bir sevinç yarattı.

MARANDİ, SIRBİSTAN'DA TÜRKİYE RÜZGARI ESTİRDİ

Uluslararası arenada başarılara imza atmaya devam eden Türk satrancının yeni Büyükustası Cemil Can Ali Marandi, 2017 Uluslararası Paracin Açık Satranç Turnuvası'nda performansı ile rüzgar estirdi. Turnuvanın son turunda, Büyükusta Miodrag R. Savic (2492) ile berabere kalmayı başaran Ali Marandi, 3'üncü büyükusta normunu alarak uzun zamandır beklediği unvanına kavuştu.

GENÇ BÜYÜKUSTALAR ÜLKESİ; TÜRKİYE

Dünya satrancında son yıllardaki başarılı çıkışı ile adını duyuran Türkiye, 'Genç Büyükustalar Ülkesi' olarak da adından söz ettirme yolunda bir adım daha attı. Dünya ve Avrupa şampiyonluklarında üst üste elde edilen başarılar, satranç otoritelerinin takdir ettiği Uluslararası organizasyonlar ile satranç ülkesi olarak kabul edilen Türkiye, artık dünya satrancına kazandırdığı genç büyükustalar ile de anılıyor. Türk satrancı 2012 yılına kadar toplam 8 büyükusta unvanlı sporcuya sahipken, son 5 yılda 4 sporcu daha büyükusta oldu. TSF, Sırbistan'ın Paracin kentinde düzenlenen Uluslararası Paracin Açık Satranç Turnuvası'nda Dünya Büyükusta Listesi'ne adını Cemil Can Ali Marandi ile 12'nci kez yazdırdı.

TSF BAŞKANI GÜLKIZ TULAY: "TÜRK SATRANCI GENÇLERLE DAHA GÜÇLÜ"

Genç sporcuların üstün performans göstererek büyükusta olmalarının Türk satrancının geleceği açısından çok önemli olduğunu belirten Türkiye Satranç Federasyon (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, "Kendinden emin, özgüvenli ve hırslı gençlerimizin sayesinde geleceğe daha emin adımlarla yürüyoruz. Büyükustalarımızın sayısı hızla artıyor. Bize çifte mutluluk ve gurur yaşatan Cemil Can Ali Marandi'ye teşekkür ediyorum. Genç sporcularımızın azimlerine, hırslı mücadelelerine ve başarılarına tanık oldukça geleceğe daha da umutla bakıyoruz. Türkiye son 5 yılda Uluslararası alanda elde ettiği başarılarıyla dünya satranç otoritelerinin de dikkatini çekiyor" dedi.

"DÜNYA OTORİTELERİNİN DE YAKIN TAKİBİNDEYİZ"

TSF olarak satranç sporunu tanıtmaya, çeşitli projeler ve etkinliklerle yaygınlaştırma çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini, sporcuların büyük ve tarihi başarılarına tanıklık etmenin haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayan Başkan Gülkız Tulay, 12'nci büyükusta başarısını şu sözlerle değerlendirdi: "Genç büyükustalarımızın başarısı ardı ardına geliyor. Vahap Şanal 19 yaşında, Batuhan Daştan 20 yaşında ve son olarak bize 12'inci büyükusta sevincini yaşatan Cemil Can Ali Marandi 19 yaşında. Genç büyükustalarımız ve kazandıkları başarılar federasyonumuzun, tüm spor camiasının ve ülkemizin göğsünü kabarttı. Türk satrancı olarak sadece ülkemizde değil tüm dünyada adımızdan söz ettiriyoruz. Gerek projelerimiz, gerek organizasyonlarımız gerekse kazandığımız zaferler, elde ettiğimiz başarılar ile yol haritası çizmeye devam ediyoruz. Biz, bir 'satranç ülkesi' haline geldiğimizi ispat ettik. Dünya satranç otoritelerinin yakın takibindeyiz. Daha başarılı sonuçları ülkemize getireceğiz. Yapılacak daha çok işimiz var. Cemil Can Ali Marandi'yi yürekten kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum."

CEMİL CAN ALİ MARANDİ: "BÜYÜKUSTA OLMAYI UZUN ZAMANDIR İSTİYORDUM"

Beş kez her yaş kategorisinde Avrupa Yaş Grupları Şampiyonu olma rekoruna da sahip 19 yaşındaki başarılı sporcu Cemil Can Ali Marandi, öğrenim hayatını ABD'de Saint Louis Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde burslu olarak sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa şampiyonlukları ile adından söz ettiren yeni Büyükusta Ali Marandi, Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda '14 Yaş Altı Genel Kategori'de altın madalya kazanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da tebrik mesajı almıştı.

Ali Marandi, büyükusta olma sürecini şu sözlerle anlattı: "Uzun bir süredir gerçekleşmesini beklediğim başarıya ulaştım. Mayıs 2017'de sömestre bitiminde GM Normu ve bu yaz gerçekleşen turnuvalar için birçok plan ve hayalim vardı. İlk olarak 29 Mayıs - 10 Haziran tarihlerinde düzenlenen Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'nda iyi bir performans göstererek 2'nci GM normumu kazandım. O zorlu turnuvada bir kez daha kendi gücüme inandım. İstediğim zaman kolay bir şekilde kazanabildiğimi kendime kanıtlamış oldum. Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'ndan sadece beş hafta sonra 3'üncü GM normu ve ilk defa Açık Turnuva birinciliğimi elde ettim. Çok mutluyum ve büyükusta unvanıma kavuşmak için FIDE'den resmi onayın bir an önce gelmesi için sabırsızlanıyorum. Bu arada satranç severler için uzun süredir altyapısını oluşturduğum bir projem var. Yakında satranç dünyası ile bu projemi paylaşacağım. Önümüzdeki dönem için orta vadeli yeni hedefler de belirliyorum. Her geçen gün ELO bazında çıtamı daha da yükselteceğim" diye konuştu.

Ercan Ata / (DHA)

Haberin Devamı
YORUM YAZ