MENÜ

"Şovenist bir karar"

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Almanya Futbol Federasyonu'nun Türk takımlarına seyircisiz oynama yasağı getirmesini değerlendirirken, “İnsan haklarına aykırı, biraz şovenist bir karar” dedi.

"Şovenist bir karar"

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Almanya Futbol Federasyonu’nun Türk takımlarına seyircisiz oynama yasağı getirmesini değerlendirirken, “İnsan haklarına aykırı, biraz şovenist bir karar” dedi.

Yurtdışı hazırlık kampındaki ilk maçta Alman amatör lig takımlarından KFC Uerdingen ile Almanya’nın Krefeld kentinde seyircisiz olarak oynanan maçta karşılaşan ve sahadan 1 – 1 beraberlikle ayrılan Trabzonspor'un Teknik Direktörü Şenol Güneş, sakat olan Colman, Aykut, Sapara ve kaleci Tolga’nın dışındaki 22 oyuncuyu sahaya sürerek oyuncularını değerlendirdi. 2012- 2013 sezonunun ilk hazırlık maçını oynadıklarını ifade eden Güneş maçla ilgili olarak şunları söyledi:

“10 günlük idman sonrası performans olarak çok gerideyiz. Oyun olarak ilk yarıda zaman zaman iyi hareketler vardı ama sürekliliği yoktu. Bütün oyuncuları bir bütünlük içinde oynatmayınca akıcı futbol yoktu. Futbol kalitemizin altında bir oyundu ama hazırlık maçı olarak eksikliklerimizi görme açısından iyi oldu. Daha üst seviyede oynamak ve bireysel olarak daha iyi işler yapmamız gereken bir maçta onları yapamadık. Bir sakatlık yaşamadan maçı bitirdik. Sadece Volkan’ın adalesinde bir gerginlik vardı. Yapacağımız 4 hazırlık maçında oyuncuların genel durumlarını görüp, daha hazır olan oyunculara daha fazla yük bindirerek ilk bölümü geçirmek istiyoruz. Kampın ilk bölümündeki maçlarda bu tip değişimleri fazla yapacağız. Herhangi bir sakatlığa meydan vermek istemiyoruz. Çok fazla yükleme yapmadan bütün oyuncuları sahada görmek istiyorum. Herkes kendi durumunu da görmüş olacak. İnşallah bundan sonra daha güzel maçlar seyrettiririz.”

VİTTEK OLUMLU VE AKILCI OYNUYOR

Vittek’in performansıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Şenol Güneş, “Olumlu buldum. Akılcı oynuyor ama bireysel performansını daha üst seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Bütün oyuncular için geçerli. 10 günlük idman içinde sürat, çabukluk ve birebirleri çok fazla yapmadık. O bakımdan istediğimiz seviyenin altındayız. Dolayısıyla oyuncuları zorlayarak oynatmak da sakatlık meydana getirebilirdi. O nedenle oyuncuları değerlendirirken, ‘yüzde 100 bu eksiktir, bu iyidir’ demek doğru değil. Genellikle dayanıklılık ve kuvvet idmanları yaptık. Sürat ve çabukluk idmanlarını henüz yapmadık. Performans olarak tüm oyuncuların üst seviyede olmadığını söyleyebiliriz. Zaten görüyoruz da. O yüzden herhangi bir oyuncu için olumsuz tabir kullanmak istemiyorum. Ama Vittek ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim; akılcı oynuyor. Duracağı yeri biliyor. Topa vuruşu iyi. Genel olarak bir yavaşlığı var ama uzun süre ayrı kaldıktan sonra idman yüklemesinin ardından hazırlık maçı oynaması da onun için sıkıntılıydı, kolay değildi. Umarım daha da iyi olacaktır” dedi.

TESİSLERDE OYNAMAKLA BURADA OYNAMAK ARASINDA FARK YOKTU

Şenol Güneş, maçın seyircisiz oynanmasıyla ilgili olarak da, “Cezalıyız ya. Aldığımız cezadan dolayı. Geçen sene de burada seyircili oynamıştık. Herhangi bir olay olmamıştı. Öyle bir karar aldılar. Hazırlık maçı olarak görmek lazım. Aslında burada oynamakla tesislerde oynamak arasında bir fark yoktu. Ama daha önce anlaşma yapıldığı için buraya geldik. Seyircinin olmaması hazırlık maçının havasını da kaybettiriyor. Bunu kabul etmek lazım. Otelin sahasında da seyirci gelip seyredebilir diye oynamaya izin vermiyorlar. O yüzden federasyonun aldığı bu karara uyacağız. 17 Temmuz’dan sonra karar değiştirir diyorlar ama bilmiyorum. Bizim için o kadar önemli değil. Asıl maçlarımız daha sonra olacak. Bizim için ne yaptığımız önemli. Ne durumda olduğumuzu bilelim yeter. Seyircili, seyircisiz hepsiyle oynamaya hazır olacağız. Bunların hepsi bir antrenman. Deneme aslında. Öyle bakmak lazım” diye konuştu.

TAKIM KALİTESİYLE İLGİLİ ŞU ANDA YORUM YAPAMAM

Güneş, kadronun yeterli olup olmadığıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Henüz sezonun başındayız. Şu anda bir oyuncu için kötü veya hazır demem doğru değil. Oyuncuların hazır olmadığını söyleyebilirim. Çünkü zaten hazırlık döneminin başındayız. İlk maçımızda eksikler vardı, hatalar vardı. Onları bir daha görmemek için çalışacağız. Kadroyu yeterli görüp görmemek takımın veya oyuncuların verimine bağlı. Bu bir süreçtir. Şu anda elimizde geçen sene oynadığı oyunun altında oynayan çok oyuncu var. Onları yetersiz görüp atarsak elde hiçbir oyuncu tutamayız. Şu aşamada o tür bir değerlendirme yerine yaptığımız çalışma karşılığında nerede olduğumuza bakmak lazım. Bu tür maçlarda hatalarımızı görmelisiniz. Çok iyi oynamadık. Ama zaten çok da hazır değiliz. O nedenle takımdaki oyuncu kalitesinin yeterli olup olmadığını söylemek şu aşamada doğru değil. Şu anda 10 yabancımız var. Bu sayı fazla. Bazı mevkilerde yığılmalar var. Onları da durumlarına göre değerlendireceğiz. Performanslarına göre bakacağız.”

KARAR İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Alman federasyonunun kararının sportif mi politik mi olduğu yönündeki bir soruyu da, “ Genel olarak kararı kendi ülkeleri içinde aldıklarını söylediler ama daha sonra kaldırırlar diye düşünüyorum. Önce Avusturya’yı ve diğer ülkeleri etkilediler. Şu aşamada sadece burada uygulandı. Aslında hiç izin vermemeyi düşünüyorlardı ama sonra seyircisiz oynamaya izin verdiklerini söylediler. Çok sağlıklı bir karar değil. İnsan haklarına aykırı bir karar. O zaman bütün resmi maçları da kaldırmak lazım. Hazırlık maçlarını falan. O zaman bu ülkede kamp da yapmamak lazım. O da olabilir. Biraz şovenist bir karar bana göre. Doğru bir şey değil. Belediye ve polisin bir kısmı izin veriyor oynanmasına, bir kısmı da federasyonun böyle bir karar aldığını söylüyor. Karmaşa var. Umarım düzelir” diyerek yanıtladı.

Ömür AVCI/TEGELEN(Hollanda),(DHA)

Haberin Devamı
YORUM YAZ