MENÜ

Sochi 2014 başlıyor

Rusya'nın Sochi kentindeki 22. Kış Olimpiyat Oyunları, bugün yapılacak açılış töreninin ardından resmen başlayacak. Olimpiyat tarihinin en pahalı organizasyonu olan 2014 Sochi'ye ayrıca 2 bin 874 sporcuyla rekor katılım olacak.

Sochi 2014 başlıyor

Çerkez protestoları, bombalı saldırılarla gündeme gelen ve her geçen gün eleştirilerin odak noktası olan 2014 Sochi Kış Olimpiyat Oyunları’nın startı bugün TSİ 18.15’te Fisht Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirilecek açılış seromonisiyle verilecek. Açılış töreni TRTSpor’dan canlı yayınlanacak. 23 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek oyunlarda soğuk havanın, buzun, karın kral ve kraliçeleri madalya almak için mücadele edecek. 40 milyar Euro’luk bütçesiyle yaz ve kış olmak üzere olimpiyat tarihinin en pahalı organizasyonu olan 22. Kış Olimpiyat Oyunları açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yanı sıra çok sayıda katılımcı ülkenin başbakanları ve cumhurbaşkanları da yer alacak.

6 sporcuyla katılıyoruz


Toplam 2 bin 874 sporcunun katılacağı oyunlar, bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş katılımlı organizasyon olacak. Bundan önceki kış oyunlarında Vancouver’da 2 bin 566 sporcu yer alırken, Sochi bin 714’ü erkek, bin 160’ı bayan olmak üzere toplam 2 bin 874 katılımla, kış oyunları rekoruna imza atacak. Toplam 87 ülke adına 2 bin 871 sporcunu mücadele edeceği kış oyunlarına 3 sporcu da bağımsız katılacak. Oyunlara 16. kez katılan Türkiye, ise Sochi’de üç dalda 6 sporcuyla temsil edilecek. Buz dansında Alper Uçar-Alisa Agafonova ikilisi, kayaklı koşuda Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, Alp disiplininde ise Tuğba Kocaağa ve Emre Şimşek mücadele edecek. Bu arada dün serbest stil kadınlar mogul ile snowboard kadınlar slope stilde elemeler yapıldı. Mogulda ABD’li Hannas Kearney’in 23.05’lik puanıyla birinci sırada tamamladığı elemelerde ilk 10 içerisinde yer alan sporcular finallere katılmaya hak kazandı. İlk kez bu oyunlarda yapılan snowboard slope kategorisinde ise 23 sporcudan 8’i yarı finale çıktı.

Mini Yorum


Başarılı olmak

22. kez düzenlenecek olimpiyat oyunlarında ülkemiz 16. kez temsil edilecek. Ülkemizi Alp disiplininde Tuğba Kocaağa 2. defa, Emre Şimşek ilk defa katılarak temsil edecek. Dün dinlenen takım bugün antrenmanlara çıkacak. 18 Şubat ilk yarış büyük slalomla başlayacak.

Sporcular ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum. Bizim için madalya almak zor olacak, nerden başlayıp anlatsam bilemiyorum. Eğitim sistemi, kar koşulları, iyi antrenör, ki son yıllarda antrenörler kendilerini geliştirdiler. Bunlarda 10 taneyi geçmez. İyi organizasyon sporcuya verilen değerde en önemlisi. Şu an dağlarda sporcuların kalabileceği yer ve kullanabilecekleri mekanik tesisler bile yok. Yaz olimpiyatlarına giden sporculara bakanlık altın vermiş fakat kış olimpiyatlarına gidenlere verilmiyor. Sporcu da bu ayrımcılığa anlam veremeyip kendisini dışlanmış hissediyor.

Şu an İtalya’da takımından birkaç kişiyle antrenmandayız. Buradaki çocuklar okullarından çıkıp antrenmana geliyorlar. Başta Avusturya olmak üzere tüm diğer ülkelerde yaz-kış antrenman yapılıyor. Herkese kayak yapma imkanı var. Birçok köyde evlerinden çıkıp kayak yapabiliyorlar. Bizde birkaç takımın dışında bu imkanı sağlayabilecek kulüp bile yok. Aileler çocuklarına kayak yaptırmakta zorlanıyorlar. Belli bir seviyeye gelince kulüplerin devreye girmesi lazım ve daha sonra iyi sporcuları federasyonun alıp yurt içi ve yurt dışı kamplarla geliştirip üst seviye yarışlara götürmesi lazım. Dünya kayağını takip etmeliyiz. Çocuklar fiziksel olarak her ay bir hafta kayak yapmak zorundalar ki vücutları hatırlasın, kaslar hazır olsun.

Başarı için İstanbul ilini örnek gösterebilirim. İstanbul da ki kulüplerin iyi organize olmaları birbiriyle olan sportmenlik içerisindeki rekabetleri, dağı olmayan ili yıllardır şampiyon yapmıştır.

İstanbul ilinin dağı bile yokken şampiyon oluyorsa demek ki organizasyon gerekiyor. Eğer sporcu sayısı çoğalırsa bu yola baş koymuş sporcuları alıp onların eğitimleriyle beraber yaz-kış onlara sahip çıkarak antrenmanları, yarışları takip ederek başarıya gidebiliriz. Umarım önümüzdeki olimpiyata çıtayı yükseltip daha fazla sporcuyla katılmış olmak için değil başarılı olmak için gideriz.


Fidan Özbakır

Haberin Devamı
YORUM YAZ