MENÜ

Sivasspor'un tarihi başarısının perde arkası!

Sivasspor'un zirve yarışı sürerken, kurulan kadro ise transfer dönemi yaklaştıkça dört büyüklerin iştahını kabartıyor. Peki bu kadronun 0 maliyetle kurulduğunu biliyor muydunuz? Sivasspor 15. Haftada Fenerbahçe'yi evinde ağırlayacakken, biz de Yiğidoların bu başarısına bir göz atalım dedik.

Süper Lig’de 14. Hafta geride kalırken Sivasspor’un başarısı göz dolduruyor. İyi futboluyla parmak ısırtan Sivasspor’da teknik direktör Rıza Çalımbay Sivasspor’a ikinci baharı yaşatıyor. Mütevazı kadrosuyla lige başlayan Sivasspor sezon başında yaptığı transferlerin hiçbirisine bonservis bedeli ödemedi. Geride kalan 14 haftalık periyotta 9 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle 30 puan toplayarak puan cetvelinde 1. sırada yer alan Sivasspor, başarılı performansıyla tüm övgüleri üzerine topluyor.

Haberin Devamı

Tarihinde ilk kez 2005-2006 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden kırmızı-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda bazı haftaları lider kapatırken, sezonu lider Galatasaray’ın 6 puan gerisinde averajla 4. Sırada tamamladı. Yiğidolar en büyük başarısını ise 2008-2009 sezonunda, Beşiktaş’ın arkasında 66 puanla ikinci sırada tamamlayarak şampiyonluk şansını son haftalara kadar taşımıştı.

Sezon başında teknik direktör Rıza Çalımbay ile anlaşarak bir önceki sezonda yaşanan başarısızlığın üzerine sünger çekmek isteyen Sivasspor lige oldukça düşük bütçeli bir kadroyla başlamıştır. Ligdeki en dar rotasyonlu kadrolardan birisi olan Sivasspor, 28.2’lik aş ortalamasıyla da ligin en yaşlı dördüncü kadrosu konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı

Eldeki oyunculardan maksimum faydalanabilen Rıza Çalımbay oynattığı güzel futbolla Sivasspor’a 2007-2008 sezonundan sonra baharı yaşatıyor. Geride kalan 14 haftada 9 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyetle topladığı 30 puanla zirvede yer alan Sivasspor bu sezon oynadığı her maçta gol atmayı başardı. Hücum futbolu taktiğini benimseyen Sivasspor’da 28 gol ayakla atılırken yalnızca bir gol kafayla geldi. Attığı 29 golün 8’ini forvet, 1’ini defans, 20’sini ise ortasaha oyuncuları kaydederken; gol yollarında son yılların en verimli ortasahasını da bizlere göstermiş oldu.

Özellikle yerli oyuncuları Erdoğan Yeşilyurt, Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç ve Uğur Çiftçi kırmızı-beyazlı ekipte oynadıkları güzel futbolla dikkatleri üzerine çekerken şimdiden dört büyüklerin iştahını kabartıyor.

Ligde son 6 maçını da kazanan Sivasspor oynadığı takım oyunuyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Lige kötü bir başlangıç yapan Sivas ekibi çıktığı ilk 4 maçta yalnızca 1 galibiyet almıştı. En son 8. Haftada Galatasaray’a deplasmanda mağlup olan Yiğidolar o gün bugündür yenilgi yüzü görmüyor. Sivasspor bu galibiyet serisiyle beraber böylece kulüp tarihinin en uzun galibiyet serisi rekorunu da kırmış oldu.

Sivasspor bu sezon yedek kulübesinden de en çok katkı alan takım konumunda bulunuyor. Lider konumdaki kırmızı – beyazlılar yedek kulübesinden oyuna giren oyunculardan 8 gollük katkı kazanarak kritik puanları kazandı.

Haberin Devamı

Bu sezon 12 oyuncuyu kadrosuna katan Sivasspor, bu oyuncuların bonservisine ise herhangi bir ödeme yapmadı. 0 maliyete kadro kuran Anadolu ekibi, sezon başında 8 oyuncuyla yollarını ayırmıştı. Sivasspor’un gerisinde yer alan takımlardan Galatasaray bu sezon transfere 9.1 Milyon Euro, Fenerbahçe 16.4 Milyon Euro ve Beşiktaş ise 15.8 Milyon Euro harcadı. Bu da bize gösteriyor ki her şey para harcamak değil, asıl önemli olan doğru oyuncu araştırmasını yapabilmek. Hele Finansal Fair Play’in büyük takımların ensesinde nefesini hissettirdiğini düşünürsek, 4 Büyüklerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Nihat Uzel

YORUM YAZ