MENÜ

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Türkiye Satranç Federasyonu, 23 Nisan haftasında Dünya Okullar Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Ve FANATİK olarak bize de farklı kültürlerden gelen, hepsi çok iyi yetişen değerli sporcularımızla bir araya gelme şansı verdi.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Çocuk ve satranç birbirine çok yakışıyor... Her yaş grubundan minik sporcuları izlerken ve dinlerken sakinliklerine, disiplinlerine, başardıklarına hayran oluyorsunuz. Onlar çok centilmen, hedefleri olan, hatalarından ders çıkaran, kendilerini çok güzel ifade eden sporcular...

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunu üstlendiği Türkiye Satranç Federasyonu, 23 Nisan haftasında Dünya Okullar Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Ve bizlere de farklı kültürlerden gelen, hepsi çok iyi yetişen değerli sporcularımızla bir araya gelme şansı verdi.

Onlar da satrancı, hayallerini anlattı, şimdi söz çocuklarda…

"Klasik müzikle hazırlanıyorum" - Salim Fenerli (Bursa/9 Yaş)

Matematik dersini çok seviyorum. Derslerim zaten iyiydi ama satrançtan sonra daha da iyi oldum.

Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’na ilk kez katıldım. İyi geçti turnuva, son maçımı kazansaydım daha iyi olabilirdi. İlk 10’dayım, kazansam ilk 5’te olacaktım.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Satranç çok eğlenceli. Turnuvalar daha da keyifli. Maçlardan önce klasik müzik dinliyorum. Bir de öğretmenim bana maç atıyor, onlara çalışarak hazırlanıyorum.

Haberin Devamı

Hayalim bu yaş grupları turnuvasında şampiyon olmak. Daha sonra da unvanlı sporcu olmak istiyorum. Satranç oynamak isteyenlere tavsiyem; çalışmaları.

"Cesaretiniz gelişiyor" - Kerem Erten (Manisa/11 Yaş)

Daha önce bu turnuvaya katıldım. Bu kez de keyifli geçti ama beklediğimin altındaydım. Bu turnuvalar bize tecrübe sağlıyor.

Satranç insana sabrı, soğukkanlılığı öğretiyor.. Ve en çok cesaretinizi geliştiriyor. Öz güveniniz olmazsa rakibinizi yenemezsiniz. Maça gergin girerseniz yine kaybedersiniz. Mesela bir varyanta taktınız, çalıştınız sonra geldiniz maça girdiniz. O açılışta beklediğin varyant olmaz, gerildiğiniz için yüksek ihtimalle kaybedersiniz.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Hayalim satranç antrenörü olup yeni oyuncular yetiştirmek ve Grand Master olmak.

Satranç oynayacaklara tavsiyem, zamanları yoksa hiç başlamasınlar. Satranç çalışmadıkça geriler.

"Yeni tecrübeler katıyor" - Yankı Taşpınar (İzmir/12 Yaş)

Dünya Okullar’a ilk kez katıldım. Daha önce Dünya Yaş Grupları ve Avrupa Okullar’a katılmıştım. Bu turnuva benim için çok iyi geçti.

Burada olmayı seviyorum. Yeni arkadaşlar ediniyorum, spor açısından da yeni tecrübeler yaşıyorum. Satranç insana yenilikler katıyor, disiplinli olmayı öğretiyor, sayısal zekanı geliştiriyor. Sosyal açıdan da gelişiyorsun, o yüzden bu sporu seviyorum.

Haberin Devamı

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Maçlara hazırlanırken ilk olarak rakibime bakıyorum. Babam sabah rock müzik açıyor, onla uyanıyorum bana iyi geliyor.

Hayalim geleceğin Grand Master’ı olmak ve ülkemizi temsil etmek.

Bu sporu yapmak isteyenler çok çalışmalı ve disiplinli olmalı. Keyif almalı...

Antalya çok başarılı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Sayın Gülkız Tulay, şampiyona boyuncu tüm sporcularla ve aileleriyle yakından ilgilendi.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

"Bana ait bir dünya" - Arda Çamlar (İzmir/10 Yaş)

Daha önce Avrupa Yaş Grupları’na katıldım. Bu turnuvaya da katılmıştım. Daha önceki 2 turnuvada 5., bu kez 1. oldum. Satrancı çok sevdiğim için geliştirdim, geliştirdim en son bu seviyeye ulaştım.

Satranç benim için bir yaşam alanı gibi bana öyle geliyor. Ayrı bir dünya, sadece taşların ve benim olduğum bir dünya. Maçlardan önce ve maçta BJK bilekliğim var, onu öpüyorum uğur getirsin diye.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Hayalim dünyanın en iyi satranç oyuncusu ve Grand Master’ı olmak. Ve durumu olmayanlara ders vermek.

Haberin Devamı

Satranca başlayanlara tek tavsiyem, istek.

"3 yaşında başladım" - Abdullah Mete İnceçınar (Düzce/7 Yaş)

Uluslararası ilk turnuvam. Biraz zorluydu maçlarım. Ama çok şey öğrendim, iyi geçmedi ama hatalarımdan ders aldım.

3 yaşında annemin okulundaki dersleri dinleyerek satranca başladım, çok sevdim. İnsanların aklını geliştirmesi açısından çok iyi bir spor.

Hayalim Grand Master olmak. Bunun için çok çalışmak ve çalıştıklarımızı maçlarda uygulamamız lazım.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Taktik hamleleri çok severim. Bir de feda hamlelerini.

Eğer bu sporda bir hedefleri varsa; çok çalışmalarını söylerim.

Bu turnuvada kendi gücümü tam kullanamadım, daha iyi olabilirdim.

"Sabır ve disiplin" - Aybike Küçük (Ordu/11 Yaş)

Dünya Okullar’a ilk katılışım. Özbekistan, Kazakistan, Sri Lanka gibi farklı ülkelerden sporcularla yarıştım. Onların nasıl oynadığını öğrenmiş oldum.

Satranç daha olgun düşünmemi sağladı. Hayatımda ayrı bir yeri oldu. Sabır ve disiplin zaten satrancın en önde gelen öğretileri.

Haberin Devamı

Maçlardan önce genellikle bilgisayardaki programlardan açılışlara hazırlanıyorum. Pop müzik dinliyorum, o da motivasyon ekliyor. Ayrıca piyano ve gitar çalıyorum.

Satrancın yıldızları hayallerini anlattı

Hayalim Dünya Şampiyonluğu ve Grand Master olmak.

Bu spora başlayanlara tavsiyem, bırakmasınlar. 8. sınıfta bırakıyor birçok arkadaşım ama 9’a geçtiklerinde tekrar başlasınlar. Satranç her şeyden önce düşünmemizi sağlıyor.

ASLIHAN ÇİL | FANATİK ÖZEL

YORUM YAZ