MENÜ

'Yenilmez Türkiye'

Spor ve ekonomi dünyasının önemli isimlerinin katıldığı organizasyonda satranca önemli bir yer ayrıldı. Yazarımız Hamit Turhan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay ve bu branşın önemli sporcuları Vahap Şanal, Çağıl Irmak Arda ile Işıl Can katıldı.

'Yenilmez Türkiye'

FANATİK’in düzenlediği Sports Business Summit 2017 zirvesinde geniş yer ayrılan konulardan birisi de satranç’tı... Moderatörlüğünü yazarımız Hamit Turhan’ın yaptığı panele Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, ‘Grand Master’ unvanı alan ve Dünya Satranç Büyük Usta listesine adını yazdıran Vahap Şanal, Kadın Fide Master unvanına sahip Çağıl Irmak Arda ve Kadın Candidate Master unvanlı Işıl Can katıldı. ‘Satranç halkımız tarafından mahalle kahvesi oyunu olarak görülüyor’ diyerek sözlerine başlayan Turhan, “Satrancın bir spor dalı olup, olmadığı tartışılıyor. Satranç bir stratejidir, beyin cimnastiğidir, zihinsel motivasyondur. Satranç aslında hayatın kendisidir. Satrancın çocuklarımız için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda federasyon ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla da okullara kadar girdiğini ve lisanslı sporcu sayısı ile önde gelen bir branş olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Satranca yatırım eşittir geleceğe yatırım!

Böyle bir platformada sporcularıyla beraber bulunmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay da şunları söyledi: “Satranca yatırım yapmak, ülkenin geleceğine yatırım yapmak diyoruz. Biz çocuklarımızı yetiştirirken ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımızı biliyoruz. Satrançta altyapı çok önemli. Satranç ile büyüyen çocukları yetiştirirken, özgüveni ve stratejik düşüncesi yüksek bireyler yetiştirmek istiyoruz. Bu nedenle satrancı çok önemsiyoruz. Bu ülkede futbolun dışında da branşlar var. Biz Türkiye’yi, dünyada temsil eden önemli spor branşlarından biriyiz. 2012’de A Milli Takım olarak 42. sırada yer alıyorduk. 2016’da olimpiyatlarda 4. ile eş puanda 6. olan A Milli Takım var. Elde edilen başarılardan dolayı Dünya Takımlar Şampiyonası’na davet edilen bir ülkeyiz”.

‘Türkiye’yi satranç ülkesi yapmak istiyoruz’

Satranç A Milli Takımı’nın, dünya otoriterleri tarafından ‘Yenilmez Türkiye’ diye adlandırdığını belirten Tülay, “Biz Türkiye’yi satranç ülkesi yapmak için sahaya çıktık. Ülkemizin çok sayıda iline, ilçesine hatta köylerine ulaştık. Çocuklarımızı mümkün olduğunca çok küçük yaşlardan itibaren satranç sporları ile tanıştırıyoruz ki, bu işi hiç bırakmasınlar. Geleceğin iş adamları, iş kadınları, Türkiye’yi yöneten insanlar olduğunda satrancın faydalarını bilsinler, hayatlarına yer versinler istiyoruz Çok önemli başarılara imza attık”...

‘Hedefimiz 1 milyon lisanslı sporcu’

...“Rakamlardan bahsedecek olursak; 2005’te Avrupa ve Dünya’da sadece 11 madalyamız varken şu anda 387 madalyaya sahibiz. Yine 2005’te 30 bin lisanslı sporcumuz varken bugün 780 bin 153 sporcumuz var ve bu konuda tüm branşların önünde yer alıyoruz. Biz kendimize ve gençlerimize güveniyoruz. Hedefimiz 1 milyon lisanslı sporcu. Sadece sprocu değil antrenörler ve kulüpler bazında da; 2005’te 2 bin antrenör varken bugün 82 bin antrenör bulunuyor. Yine 600 kulübe sahipken şu anda 2 bin kulübe sahibiz” yorumunda bulundu.

Cezaevleri, Çocukevleri... Satranç her yerde

Başkan Tülay, ‘Peki satrancı geliştirmek adına projeleriniz var mı?’ sorusuna ise “Başarımızdaki en önemli kriterlerimizden birisi de projelerimiz. İş Bankası 20 bine yakın satranç sınıfı açtı ve 81 ile bu sporu dalga dalga yaydı. İş Bankası ayrıca, 2013’te Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği tüm sevgi ve çocuk evlerine satranç sınıfı açtı. Cezaevleri ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol gereği ise suça sürüklenmiş çocuklar için satranç sınıfları açtık ve buralardan antrenörler yetiştirdik”...

‘Son projemiz, Sokakta Satranç’

...“Son zamanlarda yaptığımız en önemli proje ise şehit çocuklarımıza satrancı öğretmek oldu. Şimdi de ‘Sokakta Satranç’ projemiz var. Satrancı sokaklara, parklara, meydanlara taşıyoruz. Böyle projelerle, doğruya doğru ilerlediğimizi düşünüyorum. Yetiştirdiğimiz çocukların uluslararası arenadaki başarılarını da memnuniyetle izliyoruz. Mardin’den 7 yaşında Nazlı kızımız Türkiye derecesi yaptı ve Avrupa 4.’sü oldu. Giresun ve Tokat’tan birer çocuğumuz dünya şampiyonu oldular. Pırıl pırıl gençlerin yetişmesinde payımız olduğu için çok mutluyuz” cevabını verdi.

Şanal: Hedefim ilk 30

Türkiye’nin en genç büyük ustası unvanına sahip olan Vahap Şanal, “6 yaşından beri satranç oynuyorum ve 18 yaşında bu unvana eriştim. Bunun için çok çalışmamın yanı sıra, ailemin desteği, federasyonun desteği ve şansımın yaver gitmesiyle beraber kendimi en iyi satranç oyuncuları arasında buldum. Şu anda 350. sıradayım ve hedefim ilk 30’a girmek” dedi.

‘Bu yolda ilerlemek istiyorum’

Women Fide Master unvanlı Çağıl Irmak Arda, “Her sporda olduğu gibi satrançta da pratik yapmak çok önemli. Başarı için hatalarımızı gördükten sonra onların üstüne analiz yapmalıyız. Disiplinli bir şekilde çalışarak bu yolda ilerlemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Kaybetmeyi ve kazanmayı öğretiyor’

12 yaşında Woman Candidate Master unvanına sahip Işıl Can ise “Satranç çok faydalı bir spor. Analitik hesapları ve dikkatleri geliştiriyor. Sabırlı olmanı sağlıyor. En önemlisi kaybetmeyi ve kazanmayı öğretiyor. Bu sporu yaptığım için ve ailem bana destek olduğu için çok mutluyum. Diğer çocukların da satranç oynamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ