MENÜ

Kısa çalışma ödeneği ne zaman, nasıl verilecek? Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında, ne kadar ödenecek?

Corona virüsü ekonomik tedbirleri kapsamında kısa çalışma ödeneği uygulaması için düğmeye basıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başvuruların 3 milyonu aştığı açıklanan kısa çalışma için ödeneğin ne zaman verileceği merak ediliyor. Başvurular İŞKUR'a elektronik ortam üzerinden yapılan kısa çalışma ödeneğinde çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenecek. Kısa çalışma uygulanması halinde gerekli şartları sağlayan işçilere, çalışılmayan dönemler için 3 aya kadar kısa çalışma ödeneği ödenmektedir. Peki, Kısa çalışma ödeneği ne zaman, nasıl verilecek? Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında, ne kadar ödenecek? Detaylar haberimizde.

Kısa çalışma ödeneği ne zaman, nasıl verilecek? Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında, ne kadar ödenecek?

Corona virüsü salgını nedeniyle iş yerlerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması ya da tamamen durdurulması durumunda sigortalı çalışanlara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayacak olan kısa çalışma ödeneği merak ediliyor. Kısa çalışma ödeneğine başvuru işlemlerini tamamlayan vatandaşlar, kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek sorusuna cevap arıyor. Kısa çalışma ödeneği, iş yerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanması amacını taşıyan kısa çalışma ödeneği için başvurular elektronik ortamdan gerçekleşiyor. Kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün prim ödemiş olanlar ödenekten faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında, ne kadar ödenecek?

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödenmektedir. Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık (her ayın 5’inde) olarak ödenecek. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışma ödeneği ne zaman, nasıl verilecek?

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor. Dolayısıyla aldığı brüt ücret miktarına göre herhangi bir sigortalı, 1752 lira ile 4 bin 381 lira arasında değişen kısa çalışma ödeneğine hak kazanıyor. Bu da günlük 58 lira ile 146 liraya denk geliyor.

Haberin Devamı

İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işverene, İŞKUR tarafından bildirilir. İşveren de durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır. Kısa çalışma talebi uygun bulunan işveren Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek gönderir.

İŞKUR Kısa çalışma ödeneğinin başvuruları İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden yapıldı. Normal şartlar altında işsizlik ödeneği ya da iş kaybı tazminatı ile benzer bir niteliğe sahip olan kısa çalışma ödeneğinin, E-Devlet üzerinden “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama” ekranı ile görüntülenebilmesi beklenmektedir.

Kısa çalışma ödeneği kimler başvuru yapabilir?

Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapılabilir.

Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır?

İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine göndermek suretiyle başvuru yapabilir. Elektronik posta adreslerine https://www.iskur.gov.tr/ isveren/kisa-calisma-odenegi/basvuru-icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/ adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca evrakların fiziki ortamda teslimine gerek bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sayısı 3 milyonu aştı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, “3 milyonu aşkın sigortalımız için 270 bine yakın firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu.” dedi.

Yeni corona virüsü tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğinde işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeden ödemelerin gerçekleşeceğini anımsatan Bakan Selçuk, başvuruları elektronik ortamdan almaya devam ettiklerini bildirdi.

YORUM YAZ