MENÜ

Boyun ağrısı nedenleri nelerdir? Boyun ağrısında hangi egzersizler yapılmalıdır?

Boyun ağrısı günümüzde sık karşılaştığımız her yaşta ve cinsiyette görülebilen rahatsızlıklardan biri olduğunu söyleyen Fizyoterapist Necdet Döner bu hafta boyun ağrısına değindi.

Boyun ağrısı nedenleri nelerdir? Boyun ağrısında hangi egzersizler yapılmalıdır?

Birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Kişinin yaşamını önemli ölçüde etkiler hatta kişinin iş hayatına ara vermek zorunda bile kalabilir.Bu yazımda sizler için boyun ağrısı hakkında değineceğim.

Haberin Devamı

Öncelikle boyun bölgesinin anatomisinden kısaca bahsetmek istiyorum.Servikal dediğimiz boyun bölgesinde 7 tane omur bulunur.Baş bölgesinin hareketini ve başın ağırlığını taşıyan bölgemizdir.Omurlar arasında da boyun hareketini ve stabilizasyonunu sağlayan disklerimiz vardır. Bu diskler zamanla deformasyona uğrar ve disk yırtılarak omuriliğe bası yapar böylelikle boyun fıtığı oluşur.Her boyun ağrısı boyun fıtığı anlamına gelmez.Boyun ağrılarının büyük bir kısmı kas ve eklem zorlanmasına bağlı mekaniksek problemlerdir bununla beraber psikolojik faktörler boyun ağrısından önemi büyüktür.

Boyun Ağrısı Nedenleri

Boyun ağrısının en önemli nedenlerinden birisi duruş bozukluğudur.Doğru postür doğru uyku pozisyonu ile ağrıları en aza indirebiliriz.

Haberin Devamı

Bilgisayar ve televizyon karşısında dik durmalıyız.Başın öne doğru eğilmesi boyun bölgesine binen yükü arttırır.Aynı şekilde telefon kullanırken de baş daima dik durmalıdır.Vücut bir bütündür farklı bölgedeki bir rahatsızlık boyun bölgesine yansıyan ağrı yapabilir.Boyun ağrısı olan kişilerde diyafram kası(C3-5) değerlendirilir.Masa başı çalışanların saatlerce aynı pozisyonda hareketsiz bir şekilde çalışması boyun ve sırt ağrılarını tetiklemektedir.Masa boyu ve bilgisayar donanımlarını kendinize göre ayarlamalısınız.Başınız omuz hizasında olacak şekilde dik oturulmalı.

  • Kas spazmı
  • Stres
  • Çarpma-düşme
  • Osteoartrit(kireçlenme)
  • İç organlardan kaynaklı(visseral) nedenlerden olabilmektedir.

Boyun ağrısından korunmak için ne yapılmalıdır?

Boyun ağrısından korunmak için özellikle boynu zorlayan hareketlerden uzak durun.Masa başı çalışanıysanız her yarım saatte bir mola verin ve yürüyün.Aynı pozisyonda kaldığımızda eklemler zorlanıyor kaslarda gerginlik oluşuyor.Bu yüzden yarım saatte bir mola vermeniz faydalı olacaktır.Uzun süre baş öne eğilmiş bir şekilde durmayın boynu ciddi derecede zorlamaktadır.Stres yönetimine dikkat edin stres omurga çevresindeki kasları gerginleştirir ve omurgamızı zorlar.Düzenli fiziksel aktivite yapmakta fayda var.Manuel terapi yöntemiyle boyundaki kas spazmı çözülebilir,boyundaki blokajlı eklemleri açmaya yönelik uygulamalar yapılabilir.Manuel terapi ile boyun bölgesindeki kan dolaşımı artar kaslar gevşer ve ağrı azalır.

Haberin Devamı

Masa Başı Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri

  • Başınızı omzunuzu görecek şekilde sola doğru çevirin 5 saniye bekleyin ve ardından sağ tarafa çevirin bunu da günde 2-3 kez on tekrar olacak şekilde yapabilirsiniz.
  • Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çekebildiğiniz kadar çekin 5 saniye tutun ve bırakın bu egzersizi ister oturarak ister ayakta uygulayabilirsiniz.Bunu da günde 2-3 kez on tekrarlı yapabilirsiniz.
  • Sol eliniz yardımıyla başınızı sol ayağınıza doğru bakmaya çalışın ve elinizle de aşağı doğru hafif şiddette bir çekme hareketi uygulayın boyun bölgesindeki o gerginliği hissedin 5 saniye tutup on kez tekrarlayın.
  • Sağ eliniz yardımıyla başınızı sağ ayağınıza doğru bakmaya çalışın ve elinizle de aşağı doğru hafif şiddette bir çekme hareketi uygulayın boyun bölgesindeki o gerginliği hissedin 5 saniye tutup on kez tekrarlayın.
YORUM YAZ