MENÜ

Salavat nedir, nasıl getirilir ve okunur? Salavat getirmek fazileti ve çeşitleri

"Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklinde okunan Salavat-ı şerif İslam peygamberi Hz. Muhammed ve onu soyundan gelen Ehl-i Beyt'e saygı bildirmek adına okunan duadır. Peki, Salavat-ı şerif nedir, nasıl getirilir? Salavat getirmek nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin merak edilenler… Salavat nedir, nasıl getirilir ve okunur? Salavat getirmek fazileti ve çeşitleri! Detaylar haberimizde...

Salavat nedir, nasıl getirilir ve okunur? Salavat getirmek fazileti ve çeşitleri

Diyanet İşleri Başkanlığı, salavat ve salavat getirme konusuna ilişkin şu bilgileri veriyor: Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat ve selam kelimelerinden oluşan “salat-u selam” terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavat nedir, nasıl getirilir ve okunur? Salavat getirmek fazileti ve çeşitleri! Detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Kur’an’da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salat ediyorlar. (O halde) Ey iman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (el-Ahzab, 33/56) buyrulmaktadır.

Hz. Peygamber’e (s.a.s.) Allah Teala’nın salat etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; müminlerin salat etmesi ise dua etmeleri anlamını ifade eder.

SALAVAT-I ŞERİF NEDİR?

"Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." Anlamını taşıyan bu dua Kuranı Kerim'de yer alan bir ayete göre; her Müslümanın okuması gereken dua olarak bilinmektedir. Ayette şu ifadelere yer verilir;

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü'minler, siz de O'na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!" (el-Ahzâb, 56)

Haberin Devamı

SALAVAT NASIL GETİRİLİR?

Kur’an-ı Kerim’in, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) salat-u selam getirmeyi emreden bu ayetine binaen, geçmiş dönemlerde tanzim edilmiş pek çok salâtu selâm örnekleri vardır. Hz. Peygamber’e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve barik ve sellim” diye salat-u selam getirilir.

Bu hususta birçok hadis de rivayet olunmuştur. Nitekim İbn Ebi Leyla şöyle demiştir: “Ka’b b. Ucra ile bir defasında karşılaştım, bana şöyle dedi: Sana Hz. Peygamber’den işittiğim bir hediye vereyim mi? Hz. Peygamber bizim yanımıza geldi. Biz ona ‘Ya Resulallah! Bizler sana nasıl selam okuyacağımızı öğrendik. Fakat sana nasıl salat okuyacağız?’ diye sorduk. Resulullah (s.a.s.) bize şöyle buyurdu:

“Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve onun ailesi üzerine salât ettiğin gibi salât et! Şüphe yok ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın. Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın.” (Buhârî, Ehâdîsü'l-Enbiyâ, 10 [3370]; De‘avât, 32 [6357]; Müslim, Salat, 65-66 [405-406]).

Haberin Devamı

Salat-ü selam getirmek için belirli bir vakit ve sayı yoktur. Kişi dilediği zaman ve istediği miktarda salat-ü selam getirebilir. Salat-ü selam için besmele çekme zorunluluğu da yoktur.

SALAVAT GETİRMEK NASIL YAPILIR?

Bir Müslüman dilediği kadar salavat getirebilmektedir. Ne kadar çok salavat getirilirse getirilsin o kişi için o kadar hayırlı bir durum olmaktadır. Salavat Hz. Muhammed ve onun soyundan gelenleri selamlamak saygı sunmak anlamını taşır.

Kısa söylenişi olsa da en hayırlısı her duayı tam ve eksiksiz şekilde okumaktır…

YORUM YAZ