MENÜ

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Ramazan ayı geldi, müslüman alemi oruçlarını tutmaya başladı. Ramazan ayının ilk günlerini yaşadığımız bu günlerde imsak vakitleri merak ediliyor. Ertesi gün de oruç tutacak olan milyonlarca vatandaş bir sonraki gün için bu gece sahur yaparak niyet edecek. İlden ile farklılık gösteren imsak vakti sahura kalkılarak oruç için niyet edilecek. Tüm illerde farklılık gösteren sahur vakitleri sebebiyle vatandaşlar da bulundukları illerdeki imsak vakitlerini araştırıyor. Peki, Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? Hangi ilde imsak saat kaçta diye merak edenler için haberimizde tüm illerin sahur saatleri ve imsak vakitleri yer alıyor.

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? sorularının yanıtları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yer alıyor. Ramazan ayının 2. günü de geride kalırken Müslüman alemi 3. gün için sahur vakti ve imsak saatini merak ediyor.

Haberin Devamı

Sahur vakti, sahur saat kaçta başlıyor ve kaçta bitiyor? İl il 25 Mart sahur vakitleri (İstanbul, Ankara, İzmir)

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı İmsakiye takvimine göre İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 81 ilin 30 günlük iftar vakti ve sahur vakti bilgisi şu şekilde:

25 Mart Cumartesi günü sahur ve iftar vakti:

- İstanbul İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:27'de.
- İstanbul iftar vakti için akşam ezanı ise 19:27'de okunacak.
- İstanbul'da teravih namazı vakti ise 20:48

- Ankara İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:14
- Ankara iftar (akşam ezanı) vakti ise 19:12
- Ankara teravih namazı saati: 20:30

İzmir İmsakiye takvimine göre imsak vakti 05:39, iftar vakti 19:34'te. Teravih namazı saati ise 20:51...

Haberin Devamı

İL İL SAHUR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sahur duası Türkçe okunuşu - Sahur duası anlamı ve arapça yazılışı (Diyanet)

Sahur Duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: “Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.”

Sahur duası anlamı (Diyanet meali)

“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Haberin Devamı

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah'ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Âmin…”

Sahur yemeğinin önemi nedir?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Haberin Devamı

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Sahur vakti ne zaman başlar?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Haberin Devamı

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

YORUM YAZ