MENÜ

Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı? Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı ve kullanılır mı? (Diyanet)

Ramazan ayının başlamasıyla, oruç tutanlar sıklıkla orucu bozabilecek durumlar hakkında bilgi arayışına giriyor. Özellikle sağlık sorunları nedeniyle burun spreyi kullanması gereken bireyler, bu durumun oruçları üzerindeki etkisini merak ediyor. Burun spreyi kullanımı orucu etkiler mi? Oruçlu iken burun spreyi kullanmak mümkün müdür? Oruçluyken burun spreyi orucu bozar mı? Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı? Mentollü burun spreyi orucu bozar mı? Bu soruların yanıtları haberimizde.

Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı? Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı ve kullanılır mı? (Diyanet)

Sağlık sorunları sebebiyle burun spreyi ya da damla kullanımının orucu bozup bozmadığına dair cevap arayan vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili açıklamalarını internet üzerinden araştırıyor. Ayrıca, burun kanamasının oruca etkisi de bazı kişilerin merak konuları arasında bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın burun kanaması ve burun yoluyla alınan ilaçların orucu bozup bozmadığına ilişkin verdiği yanıtlar nelerdir? İşte, bu konuda ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği orucu bozan durumlar bilgisine göre burun kanamasının orucu bozup bozmadığı hakkında bir detay yer almamaktadır.

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı ve kullanılır mı (Diyanet)

BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Haberin Devamı

Alo Fetvaya yoğunlukla gelen buruna sıkılan spreyin orucu bozup bozmayacağı sorusuna istinaden Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya göre; Tedavi amacıyla buruna sıkılan spreyin ya da damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından o an emilmektedir, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Burun damlası ya da spreyinden mideye inen bu miktar da, ağzı su ile çalkalamadan sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir ayrıca işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımadığından dolayı burun damlası ya da sprey kullanmak orucu bozmaz.

Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı ve kullanılır mı (Diyanet)

YORUM YAZ